CONTACTES EXTERIORS DEL PROCÉS

Puigdemont farà un viatge oficial a Dinamarca a un mes de l'1-O

El president de la Generalitat farà el viatge a un mes del referèndum convocat per a l'1 d'octubre

Albiol demana una reunió amb el president i l'ANC nega la necessitat d'una participació mínima en la consulta

jregue38888154 barcelona 14 06 2017  carles puigdemont durante el pleno sob170623092247

jregue38888154 barcelona 14 06 2017 carles puigdemont durante el pleno sob170623092247

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

En plena ebullició del conflicte sobiranista i a un mes de l'anunciada celebració del referèndum de l'1-O, el president, Carles Puigdemont, farà un viatge oficial a Dinamarca, segons han confirmat fonts governamentals.

El viatge tindrà lloc els dies 30 i 31 d'agost i sens dubte el seu contingut tindrà un marcat missatge polític. El Parlament danès va aprovar el maig del 2015 una resolució instant a un "diàleg democràtic i pacífic" entre Espanya i Catalunya

La delegació del Govern català a Dinamarca es va crear el setembre de l'any passat, juntament amb les de PolòniaCroàcia i Suïssa. La delegada a Copenhaguen és Francesca Guardiola -germana de l'exjugador i exentrenador del Barça Pep Guardiola-, que ja ha organitzat actes de divulgació del procés en aquell país com el que es va portar a terme al juny, organitzat pel Moviment Europeu danès en col·laboració amb el Diplocat (Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, de la Generalitat).

El president, "home fort"

Aquesta mateixa setmana, el diari de pagament més llegit de Dinamarca, 'Politiken', ha dedicat un article al conflicte sobiranista català en què considera que el referèndum és una via per acabar amb "800 anys d'amargura i lluita", i en què s'afirma que Puigdemont està preparat "per a la confrontació final" amb l'Estat. El rotatiu, a més, dibuixa un perfil de la figura del president, al qual defineix com a "home fort" de Catalunya.

El país nòrdic ha sigut un dels referents del sobiranisme, en concret de l'expresident Artur Mas, que ha relatat el seu objectiu d'aconseguir que Catalunya sigui una Dinamarca del sud d'Europa.

El líder del PPC demana cita

Abans de viatjar a Dinamarca, Puigdemont tindrà ocasió de rebre Xavier García Albiol. El líder del PPC ha advertit que, si segueix endavant el referèndum, es pot arribar a un "conflicte social" i a una "fractura" de la societat catalana.

El dirigent popular demanarà per carta una reunió amb el president Puigdemont per demanar-li que renunciï a convocar la consulta.

Una baixa participació no anul·laria el resultat de l'1-O

Notícies relacionades

Mentrestant, el sobiranisme manté el rumb cap a l'1-O. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) assegura en un document intern citat per Europa Press que una baixa participació en el referèndum no ha d'impedir proclamar la independència si guanya el 'sí'. Segons aquest document, és necessari que els partits sobiranistes acordin també aquest criteri. El mateix que indica la Comissió de Venècia per evitar un boicot d'una part de la ciutadania que cridés a l'abstenció de forma massiva.

També Òmnium Cultural es prepara davant les setmanes decisives de cara a l'1-O. En aquest cas, demanant als seus 67.000 socis que dupliquin la seva actual quota anual (de 36 a 96 euros) per fer front a les dues multes d'Hisenda imposades a l'entitat, que, segons Òmnium, pretenen "ofegar financerament" l'organització. Si els socis d'Òmnium no responen a la proposta, l'entitat duplicarà la seva quota.