El jutge que investiga el referèndum defensa la feina de la Guàrdia Civil

Sosté que els agents li han comunicat prèviament totes les seves actuacions

fsendra39466696 barcelona  27 07 17  joan ignasi elena sale de declarar de l170727153751

fsendra39466696 barcelona 27 07 17 joan ignasi elena sale de declarar de l170727153751 / CHRISTIAN MORALES

1
Es llegeix en minuts

El jutge que investiga els preparatius del referèndum unilateral de l'1-O ha mostrat aquest dimecres el seu suport a la feina de la Guàrdia Civil en aquesta causa, al ressaltar que els agents li han comunicat prèviament totes les seves actuacions i que les han portat a terme complint escrupolosament amb la seva funció de policia judicial.

Segons informa Efe, el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que va obrir les indagacions en el marc de la causa oberta arran de les conferències de l'exsenador d'ERC Santi Vidal, ha sortit així al pas de les crítiques per l'actuació de l'institut armat en aquest procediment i ha avalat la seva feina. Aquest magistrat va encarregar el 3 de març a la Guàrdia Civil la tasca de policia judicial en la causa oberta per les afirmacions de Vidal, que entre altres aspectes va assenyalar que el Govern català tenia una partida "camuflada" de 400 milions d'euros per a l'1-O i les estructures d'Estat.

En la seva investigació, oberta pels delictes de revelació de secrets, malversació, desobediència, prevaricació i sedició, el jutge investiga de moment, a més de Vidal, el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, i el jurista Carles Viver Pi-Sunyer.

Notícies relacionades

En el marc de les seves indagacions, la Guàrdia Civil va interrogar la setmana passada com a testimonis diversos alts càrrecs de la Generalitat, i a dos dels quals -el secretari general de Presidència, Joaquim Nin, i el director general de Comunicació, Jaume Clotet- se'ls va comunicar a mitja compareixença que passaven a tenir la condició policial d'investigats davant els indicis que les seves respostes els podien incriminar. Arran d'aquests interrogatoris, el Govern català va interposar davant el jutjat de guàrdia una denúncia contra els agents de la Guàrdia Civil que han portat aquestes diligències a l'entendre que van actuar per lliure i sense empara del jutge, a part d'atribuir-los altres delictes.

Davant d'això, el magistrat ha sortit al pas aquest dimecres i ha defensat la tasca dels investigadors de l'institut armat i la seva plena coordinació. En els seus interrogatoris, la Guàrdia Civil va preguntar als alts càrrecs -així com al portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, que va comparèixer com a testimoni- sobre el finançament dels instruments encaminats a organitzar la consulta, com les webs garanties.cat o del Pacte Nacional pel Referèndum.