CONFLICTE INSTITUCIONAL

La Generalitat presenta una denúncia contra la Guàrdia Civil

La demanda es presenta contra els agents que han realitzat interrogatoris a alts càrrecs de la Generalitat

El conseller de Presidència, Jordi Turull, mostra la denúncia del Govern contra els responsables dels interrogatoris de la Guàrdia Civil, el 29 de juliol de 2017 a Parets del Vallès. / ACN Bernat Vilar

El conseller de Presidència, Jordi Turull, mostra la denúncia del Govern contra els responsables dels interrogatoris de la Guàrdia Civil, el 29 de juliol de 2017 a Parets del Vallès.
jjubierre39372693 barcelona  20 de julio de 2017  registro de la guardia civil170729131800
jjubierre39372699 barcelona  20 de julio de 2017  registro de la guardia civil170729131812

/

2
Es llegeix en minuts

La Generalitat ha presentat aquest dissabte una denúncia al jutjat de guàrdia en relació amb els interrogatoris de la Guàrdia Cívil a alts càrrecs i treballadors de la Generalitat. El conseller de Presidència, Jordi Turull, ha fet pública la denúncia al seu compte de Twitter.

En el text s'aprecia com la Generalitat dirigeix la denúncia contra uns agents de la Guàrdia Civil en concret, que són els que haurien realitzat els interrogatoris. A més, afegeix, també es dirigeix contra "qualsevol persona" que hagi col·laborat de forma activa i conscient en els fets.

Entre altres punts, la Generalitat es queixa d'indefensió dels interrogats. El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha assenyalat, per la seva part, que els testimonis i investigats se sotmeten a "xous públics" mentre que el jutge manté el cas sota secret de sumari. "És una qüestió profundament injusta que està absolutament fora de les bones pràctiques de qualsevol país occidental i ens sembla que és molt important que tots siguem conscients que en una situació d'excepcionalitat ens imposen respecte al marc legal i respecte a la protecció jurídica", ha afirmat

Aquesta setmana la Guàrdia Civil ha interrogat sis alts càrrecs de la Generalitat pels preparatius del referèndum. Els últims dos es van realitzar aquest divendres, el director general de Difusió, Ignasi Genovès, i la responsable de premsa d'Exteriors, Anna Molas. En l'interrogatori, la Guàrdia Civil volia saber qui ha pagat i gestiona les web sobre l'1 d'octubre i la campanya per crear un cens de catalans residents a l'estranger.

Notícies relacionades

El tuit de Turull ha provocat una àmplia resposta a la xarxa per part de diferents forces polítiques. Des de la CUP, Quim Arrufat ha afirmat que és urgent respondre com a societat davant l'actuació de la Guàrdia Civil. "No podem tolerar que vagin passant els representants polítics i socials del nostre poble per la Guàrdia Civil com si això fos un preestat d'excepció".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, vol saber, assenyala, en quin context es produeixen aquests interrogatoris, en declaracions a l'agència ACN. "M'agradaria molt saber en quin context s'estan produint aquestes investigacions. Si són investigacions que algun jutjat o algun fiscal ha ordenat o si es desprenen d'altres investigacions prèvies. M'agradaria saber en quins termes i per què s'estan produint", ha assenyalat.