DISCREPÀNCIES A LA FORÇA MORADA

Echenique: "A Podem hi ha un problema polític"

El número dos de Podem recorda a Fachin que gran part de les bases catalanes "no se senten representades" per la seva estratègia

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La tensió entre Podemos Podem amb l'1-O de música de fons que va revifar dissabte Albano Dante Fachin al reclamar el final de les "ingerències" de dirigents estatals ha tingut aquest mateix dilluns resposta per part de Pablo Echenique. El secretari d'organització de Podem ha enviat una nota interna als inscrits en què acata que el secretari general de Podem i el seu equip es puguin posicionar "legítimament" a favor del referèndum de l'1 d'octubre, però li recorda que gran part de les bases catalanes "tampoc se senten representades" en les posicions de la direcció. "En definitiva, el que hi ha a Podem Catalunya és un problema polític", sentencia.

Echenique al·ludeix a la nota, titulada "¿Què passa a Podem Catalunya?" i a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, a un nombre d'inscrits a Podem "que difícilment es pot qualificar com a minoritari i que també té bones i democràtiques raons per discrepar" de l'estratègia de la direcció. Incideix que el partit de Fachin ha anat per lliure amb el seu "rebuig a la unitat amb Catalunya en Comú" -"almenys de moment", postil·la- i amb el seu "suport clar", en línia amb el sector més anticapitalista del partit, a la consulta ("un simulacre de referèndum", en paraules de Juan Carlos Monedero, "que no portarà enlloc").

Aquest mateix dilluns, el líder de Podem no descartava recolzar la llei del referèndum, registrada ja per la via d'urgència extraordinària per Junts pel Sí i la CUP,  i instava a un debat "molt profund" en el grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot per definir el seu posicionament en relació amb el referèndum unilateral. Un pronunciament que, en el si de Podem, es decidirà en una segona consulta els dies 7, 8, 9, 10 i 11 de setembre, en què s'haurà de ratificar o no la postura sorgida dels debats territorials.

Echenique afirma, no obstant, que la direcció de Podemos accepta el seu "nítid" posicionament  -perquè "aquests temes es decideixen a Catalunya"-, i fins i tot assumeix el fet que Podem hagi arribat a participar en esdeveniments conjunts amb JxSí i la CUP "que demanen el 'sí' a la independència a la seva cartelleria i escenografia".

Però, tot seguit, assenyala que per a Podemos "seria molt mala notícia la ruptura de l'espai En Comú Podem" -i li recorda que aquesta força va guanyar a les eleccions generals a Catalunya- i que aposta per "un referèndum amb garanties" com a "única sortida a la qüestió catalana". Encara que "això no ho decideix Podemos, sinó Podem", insisteix tornant al to conciliador, li recorda que "un nombre significatiu d'inscrits" difereixen de la cúpula. 

I, de nou amb contundència, Echenique apunta a Fachin que els Cercles de Podem estan demanant una Assemblea Ciutadana "completa" per "decidir-ho tot, inclosa la composició de la direcció", i que ja li havien recomanat "donar la veu a les bases". "Una recomanació que, no obstant, la direcció de Podem ha decidit no seguir, i hi té tot el dret", afirma.

"Plurinacionalitat a la interna"

Notícies relacionades

El número dos de Podemos respon directament al comunicat del secretari general de Podem subratllant que "opinar i recomanar mai han de ser enteses com a 'ingerències' si volem permetre el dret a la discrepància". Echenique acaba la nota fent èmfasi que la segona Assemblea Ciutadana Estatal de Podemos, coneguda com a Vistalegre 2, la que el va portar a la secretaria d'organització, va decidir que la força morada seria la més "plurinacional a la interna" i "un partit moviment dels militants, els cercles i els inscrits i les inscrites".

I llança un altre missatge a Podem advertint-li una altra vegada que no es pot quedar al marge de les bases al definir com entén Podemos la "plurinacionalitat a la interna": "No com a 'tot el poder a les direccions territorials' sinó com a 'tot el poder a les assemblees ciutadanes territorials'. Una clau que sempre hem de recordar i que està al centre del que passa a Podem Catalunya".