Podem i Podemos segueixen enfrontats

La direcció estatal i la catalana de la força morada intercanvien retrets per la seva actitud al voltant del referèndum unilateral i la seva relació amb els comuns

39488778 60

39488778 60

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve / Barcelona

Lluny d’amainar, la tensió entre Podemos i Podem Catalunya a compte del seu posicionament al voltant del referèndum unilateral de l’1-O i de la seva organització interna segueix in crescendo. Fins al punt que la formació que dirigeix Albano Dante Fachin va emetre ahir un comunicat en què, «arran de les desafortunades declaracions de diversos membres vinculats a la direcció de Podem Estatal», els exigeix que abandonin «la ingerència», perquè «no sembla casual que apareguin interessos externs a l’organització a Catalunya que volen fer callar aquesta veu treballada i construïda a Catalunya cercle a cercle».

    Els retrets venen de lluny, aguditzats des d’aquella consulta interna en què es va decidir que Podem participaria en l’1-O però sense donar-hi validesa legal. També hi ha tibantors pel fet que els morats catalans segueixen fora de la confluència de la Catalunya en Comú d’Ada Colau, una sèrie de topades que es van posar sobre la taula en la reunió que Fachin va mantenir amb Pablo Iglesias i Pablo Echenique el 21 de juliol. 

«Tupinada»      

Llavors, el líder i el secretari d’organització de Podemos van reclamar al dirigent català que celebrés una assemblea per decidir-ho tot, inclosa la renovació de la cúpula a Catalunya, però Fachin s’hi va negar. Això sí, en plena tempesta, amb acusacions de «tupinada» per part de sectors del partit, la direcció de Podem es va avenir a celebrar una nova consulta del 7 a l’11 de setembre per fixar el posicionament definitiu sobre l’1-O.

    Però ni així. Els crítics amb Fachin segueixen buscant suports per rellevar-lo i prop de 30 cercles han demanat que s’avanci la consulta sobre l’1-O i el debat sobre la seva eventual societat amb els comuns. «Farem el que la gent digui», es va defensar ahir Fachin en declaracions a Europa Press. A més, va emfatitzar que l’executiva que lidera és la que més debats i consultes ha portat a terme de totes les direccions que han comandat el partit, de manera que va invitar la gent a «llegir, participar i decidir».

    En el seu comunicat, Podem insisteix a subratllar que «respecta la sobirania dels pobles i per tant no aprova ni l’autoritarisme ni les formes centralistes». Un altre toc d’atenció a la direcció estatal que arrodoneix reclamant respecte al que «es construeix des de baix» i que ha obtingut un clar revés per part de Juan Carlos Monedero. El cofundador de Podemos, en declaracions a la premsa després de participar a Barcelona en una trobada amb netejadores d’hotel, les denominades kellys, va anar al gra contra Fachin. «És el moment de tornar a sincerar el compromís dels cercles de les bases amb una direcció que no està portant a bon port això que ens va portar a néixer», li va etzibar. Per rematar-ho, va lamentar que Podem segueixi al marge del nou partit que impulsen principalment Barcelona en Comú, ICV, EUiA i Equo. És més, va considerar que els morats haurien de ser la «nau nodrissa del nou subjecte polític».

Notícies relacionades

    De remat, molt menys condescendent que el líder de Podem, Monedero va qualificar l’1-O de «fals referèndum sense garanties» que «generarà més frustració que èxits» perquè «no arribarà enlloc». L’exdirigent morat, en línia aquesta vegada sí amb Fachin, va defensar que els ciutadans vagin a votar com a retret a l’immobilisme del PP, però el seu to va ser molt dur contra les intencions que a parer seu amaga el president Puigdemont. 

    «L’1-O és una fugida cap endavant que només busca enfrontar el repartiment de vot independentista de cara a les eleccions que es convocaran després», va avisar. I va trencar una llança a favor d’una altra imatge d’Espanya assenyalant que el 40% dels espanyols són favorables al dret a decidir i carregant contra els que només dibuixen un país de pandereta. «Espanya està canviant. Hi ha gent molt injusta que vol situar Espanya en un país de toreros i guàrdies civils que s’assemblen a Tejero i és mentida», va proclamar.