CONGRÉS DELS DIPUTATS

Madina deixa l'escó i la política per la seva incompatibilitat amb Sánchez

El diputat basc anuncia la seva retirada per obrir una "nova etapa professional" al marge del PSOE

La seva relació amb el secretari general ha estat marcada des del principi per una enorme distància

Eduardo Madina en un acte a la seu del PSC el 12 de juliol passat

Eduardo Madina en un acte a la seu del PSC el 12 de juliol passat / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Eduardo Madina deixa la política. Des que Pedro Sánchez va guanyar les primàries del PSOE la seva renúncia es donava per feta, però el diputat basc, que tenia una relació dolenta amb el secretari general fins i tot abans que tots dos s'enfrontessin pel lideratge del partit el 2014, ha preferit esperar uns mesos. “He pres la decisió d'emprendre una nova etapa professional que no tindrà res a veure amb l'activitat política i institucional. A partir del mes de setembre ja no seré diputat socialista al Congrés”, ha explicat Madina aquest divendres a través d'un comunicat.

El dirigent socialista, de 41 anys i que va perdre la cama esquerra el 2002 quan ETA li va posar una bomba al cotxe, encara no té clar el seu nou destí professional. “Hi ha temps”, ha assenyalat a EL PERIÓDICO. “He anunciat ara la renúncia perquè era el millor moment. L'impacte al PSOE és menor i hi ha un estiu pel mig”, ha afegit.

S'han de buscar els motius de la retirada de Madina en la seva incompatibilitat amb Sánchez. El sentiment existeix en les dues direccions. El ja exparlamentari, que serà substituït per l'històric José Enrique Serrano, cap de gabinet de Felipe González José Luis Rodríguez Zapatero, no ha tingut mai el líder socialista en alta estima. Des de la primera etapa de Sánchez com a secretari general, Madina ha ocupat un segon terme, només interromput per la momentània sortida de l'actual líder.

Després de la forçada dimissió de Sánchez en el dramàtic comitè federal de l'1 d'octubre passat, Madina va tornar a la primera línia, com a encarregat de la part política de la ponència que havia de renovar el projecte del PSOE en el seu últim congrés. El dirigent basc aleshores ja no era el referent que havia estat quan es va presentar a les primàries del 2014 (en què va ser derrotat per Sánchez al bolcar-se els barons principals, amb Susana Díaz al capdavant, en contra seva), però estava cridat a ocupar altes responsabilitats. Madina, deixant de banda els antics enfrontaments, va ser una de les cares més destacades de l'equip de la presidenta de la Junta. Si l'andalusa hagués guanyat, tenia números per convertir-se en el portaveu parlamentari.

El primer pas enrere

Notícies relacionades

Però la inesperada victòria de Sánchez va frustrar aquest esquema. La ponència que havia redactat va ser canviada de dalt a baix per les esmenes dels partidaris del secretari general acabat d'elegir, fins a tal punt que Madina va renunciar a defensar-la al congrés del juny passat. Se sentia al marge de tot el que decidia la nova direcció del PSOE.

“Li desitjo tota la sort del món tant a Pedro Sánchez com al PSOE, un partit fonamental en el desenvolupament del nostre país que sempre em tindrà a la seva disposició”, assenyala el basc en el comunicat, amb què el líder socialista aconsegueix desempallegar-se d'un dels principals integrants del sector crític al Congrés. “Gràcies, @EduMadina, per tot la teva feina i molta sort en la nova etapa que emprens”, ha escrit Sánchez a Twitter.