EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Puigdemont dissenya un Govern a mida per a Junqueras de cara a l'1-O

El president accepta el "pas al costat" de Munté, Jané i Ruiz i els substitueix per Turull, Forn i Clara Ponsatí

Víctor Cullell serà el nou secretari del Govern en substitució de Joan Vidal de Ciurana

dcaminal39297915 combo de las nuevas caras del govern de la generalitat  jord170714131708

dcaminal39297915 combo de las nuevas caras del govern de la generalitat jord170714131708

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El responsable dels Mossos, Jordi Jané; la dels centres d'ensenyament on se situaran bona part dels hipotètics col·legis electorals de l'1-O, Meritxell Ruiz, i la responsable de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, han sigut rellevats aquest divendres per Carles Puigdemont, dins d'una àmplia reestructuració de l'Executiu català que també ha afectat el seu secretari, Joan Vidal de Ciurana. Divuit mesos després, el president de la Generalitat té un Govern (la part convergent) nomenat per ell mateix, i no per Artur Mas. Un Executiu que dota Oriol Junqueras de tot el que demanava per fer-se càrrec de l'organització del referèndum unilateral.

Uns canvis que també són organitzatius, en la mesura que les competències sobre processos electorals passen de la conselleria de Governació a la vicepresidència. Així mateix, se sanciona que les decisions sobre el referèndum es prendran de manera conjunta i col·legiada i serà firmat per tots els membres del Govern. Finalment, es crea el primer ‘sanedrí’ oficial que comptarà amb la presència de Puigdemont, Oriol Junqueras, el substitut de Vidal, Victor Cullell, i el secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové.

És a dir, Puigdemont crea un entramat a mida per a Junqueras, d'acord amb el que aquest li va demanar per fer-se responsable del referèndum. Entre elles, la d'un equip, un Govern, de gent “amb aguant”. Així, Jordi Turull agafa el relleu de Neus Munté a Presidència i com a portaveu; Joaquim Forn, el de Jordi Jané, i l'economista Clara Ponsatí, el de Ruiz.

ERC EN SURT INDEMNE UNA ALTRA VEGADA

Tres consellers més el secretari del Govern del PDECat. Cap baixa a ERC. La lectura és immediata i deixa en mal lloc el partit postconvergent. “Aquest Govern no és del PDECat i d'ERC, és de Junts pel Sí, una coalició creada abans dels comicis i que es va presentar amb un programa conjunt”, ha respost Puigdemont.

Junqueras, sempre en el seu rol de vicepresident, ha secundat el cap del Consell Executiu: “Tots sabem que el PDECat ha sigut, és i serà tan important que és imprescindible per portar a terme l'objectiu que es proposa aquest Govern”, ha afirmat el republicà amb la generositat pròpia de qui sap que s'ha sortit amb la seva.

"PASSOS AL COSTAT"

Notícies relacionades

“Jo no he cessat a ningú, ni volia ni tenia motius per fer-ho”, ha explicat Puigdemont. És a dir, els quatre dimissionaris han decidit ells pel seu compte “fer un pas al costat”, a diferència, ha subratllat el president, del cas de Jordi Baiget, a qui ell va destituir per una “fallida de la confiança”.

¿Motius per a aquest ‘pas al costat’? Segons el president, els quatre que se'n van li van expressar el seu convenciment que l'1-O era imprescindible per a Catalunya. Se'n van, a més, amb cinc advertències del Tribunal Constitucional. Només s'ha de pensar, doncs, que han preferit baixar del cotxe abans que les advertències es converteixin en alguna cosa més.