El Govern no contempla canviar la política penitenciària dels presos d'ETA

L'Executiu considera que la banda encara "té al davant un camí fins a la seva dissolució" i el reconeixement del mal causat

1
Es llegeix en minuts

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat aquest dilluns que el Govern no contempla canviar "de cap manera" la política penitència dels presos d'ETA i que la banda terrorista "té encara al davant un camí de dissolució, d'entrega de les armes, de reconeixement del mal causat" i de "petició de perdó a les víctimes".

"No em sembla que sigui el moment de parlar en absolut del canvi de la política penitenciària", ha dit Catalá en declaracions als mitjans després i en la inauguració de dues trobades sobre Justícia, economia i la presumpció d'innocència a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP).

Igualment, ha recordat el segrest i assassinat fa 20 anys del jove regidor del PP a Ermua Miguel Ángel Blanco. En aquest sentit, ha destacat que aquest assassinat va suposar "un abans i un després, hi va haver un inici de la consciència ciutadana". "ETA no sabia que aquell dia estava iniciant el final de la seva desgraciadíssima i tètrica història", ha assegurat.

Notícies relacionades

Per això, ha lamentat que després de la "mobilització extraordinària" que hi va haver fa 20 anys "ara, quan es vol recordar una figura tan emblemàtica com va ser Miguel Ángel, n'hi hagi alguns que des de la mesquinesa neguin aquest reconeixement, neguin adhesions a actes públics o neguin l'atorgament d'un carrer o una plaça en alguna localitat, es potencia aquesta mesquinesa".

"Em sembla que la lluita per les llibertats, i la figura de Miguel Ángel Blanco en particular, mereix de tots els demòcrates, i som molts milions a Espanya els que tenim aquesta condició, que reconeguem les persones que des de la seva generositat, des del seu exemple, van donar la vida per les llibertats a Espanya", ha manifestat. Per aquest motiu, opina que és "una absoluta mesquinesa" que el fet que hi hagi qui "intenti trobar matisos o que intentin fer diferències".