LES PORTADES DE LA PREMSA

Rajoy s'inclina per aplicar la llei de seguretat nacional a Catalunya, segons 'El Mundo'

La norma obliga els Mossos a posar-se a les ordres del president del Govern central si s'ha de "garantir la defensa d'Espanya"

L''Ara' critica que la direcció de Catalunya en Comú consideri que l'1-O és una mobilització però no un referèndum amb garanties

portadaara0807-1

portadaara0807-1

4
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

Els consellers de Mariano Rajoy consideren, en l'actualitat, que seria més eficaç aplicar la llei de seguretat nacional que l'article 155 de la Constitució espanyola per avortar el procés independentista català en cas que el referèndum unilateral tingués la més petita possibilitat de portar-se a terme. 

Amb aquesta tesi encapçala la portada d'aquest dissabte el diari 'El Mundo', que informa que la llei de seguretat nacional, consensuada el 2015 amb el PSOE, obliga tots els cossos policials, inclosos els Mossos d'Esquadra, a posar-se a les ordres del president del Govern espanyol si aquest considera que s'ha de declarar una "situació d'interès per a la seguretat nacional" amb l'objectiu de "garantir la defensa d'Espanya i els seus principis i valors constitucionals".

L'aplicació d'aquesta norma seria més eficaç i menys problemàtica, segons els assessors de la Moncloa, que la intervenció de l'Executiu espanyol en l'autonomia catalana i la suspensió de les funcions de les autoritats de la Generalitat, com permet, segons algunes interpretacions, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

LES RADIALS DE LA INCOMPETÈNCIA

Aquesta és una de les notícies que criden més l'atenció al quiosc d'aquest dissabte, juntament amb la informació que obre EL PERIÓDICO: el rescat de les autopistes radials de peatge de Madrid costarà 3.700 milions d'euros als espanyols, perquè la fallida l'haurà de pagar finalment l'Estat al no poder fer-ho les empreses incompetents que han gestionat aquestes infraestructures en els últims anys.

SINTONIA A HAMBURG

La sintonia mostrada per Donald Trump i Vladímir Putin en la seva primera cita pública i oficial és una de les notícies comunes a les primeres dels diaris cardinals de Barcelona i Madrid. Les fotografies dels dos estadistes en la reunió bilateral que van mantenir a Hamburg amb motiu de la cimera del G-20 il·lustren la majoria de les portades.

EL CAP SOTA L'ALA DELS COMUNS

La decisió de la direcció de Catalunya en Comú de no considerar l'1-O ("un a zero", que va dir una presentadora d'informatius d'Antena 3) com el referèndum pactat que desitjarien sinó una mobilització pel dret a decidir és glossat a l'editorial del dia de L''Ara', que estima que els comuns haurien de ser els més interessats a liderar l'1-O.

L'editorial de la publicació que dirigeix Esther Vera considera que, "a vegades, els més revolucionaris no veuen la revolució més pròxima, la que passa per sota del seu balcó", i lamenta que Ada Colau i altres dirigents comuns prefereixin "amagar el cap sota l'ala i no participar obertament en la que ara mateix és una de les lluites socials més avançades a Europa".

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El referèndum català divideix Podem"; "Trump i Putin es donen la mà: 'Passaran moltes coses positives"; "Espanya gasta gairebé 25.000 milions en comerç electrònic"; "Vara se separa del seu partit en el vot del dèficit de les comunitats"; "Una testimoni clau del 'cas Púnica' denuncia amenaces de mort"; "Narcos SA".

EL MUNDO

"Moncloa s'inclina per la llei de seguretat nacional davant el 155"; "Montoro cedeix 5.400 milions en 48 hores de 'negociació política"; "Putin i Trump pacten un alto el foc al sud-oest de Síria"; "L'Audiència accepta substituir la pena de presó de Messi".

ABC

"Putin i Trump simulen sintonia amb una treva a Síria. En un G-20 amb més diplomàcia que política, Rússia s'erigeix en paladí del lliure comerç davant el proteccionisme dels EUA, decidit a trencar el consens contra el canvi climàtic".

LA RAZÓN

"Trump-Putin: el desglaç. La reunió de 36 minuts va durar més de dues hores i es va segellar amb un alto el foc parcial a Síria"; "Crisi a Podem pel suport al referèndum il·legal. El secretari general de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, va desafiar ahir Iglesias i va mostrar el seu suport a la consulta il·legal"; "Francisco Clavijo, president del Govern de les Canàries: 'Espanya no està per experiments que no fan bé a ningú".

LA VANGUARDIA

"Trump i Putin mostren sintonia en la seva primera cita"; "Un desembarcament militar en ple bany a la Costa Brava"; "L'Audiència substitueix els 21 mesos de presó a Messi per 252.000 euros"; "Ser turista a la Barcelona que assenyala el turisme com a problema"; "Conesa planteja que el procés pot acabar en un carreró sense sortida".

ARA

"Iglesias es desmarca del suport del Podem català a l'1-O"; "Primer cara a cara"; "¿A favor o en contra dels deures d'estiu?"; "Catalunya, al podi europeu en pernoctacions hoteleres".

EL PUNT AVUI

"L'Agència Tributària, a punt per cobrar tots els impostos"; "I va arribar Garzón"; "Trump i Putin pacten una treva a Síria"; "Podem de Catalunya desafia les directrius d'Iglesias".

EL PERIÓDICO

"El rescat de les radials costarà 3.700 milions"; "Putin nega el 'Russiagate"; "Jorge Casas, de veterinari a assassí"; "Podem desautoritza Fachin i es desmarca del referèndum unilateral"; "Messi evitarà la presó al pagar una multa de 252.000 euros a Hisenda"; "Wilco obre un Cap Roig ple d'estrelles". 

Notícies relacionades

EL CORREO

"Yeray al cap. Els jugadors de l'Athletic s'han rapat en un gest de solidaritat amb el seu company, en tractament de quimioteràpia"; "Bildu bloqueja declaracions institucionals en memòria de Miguel Ángel Blanco"; "Tapia acusa alguns inversors de 'fugir i deixar caure les seves empreses".