EL POLS INDEPENDENTISTA

El Govern minimitza l'impacte de la llei del referèndum

La Moncloa considera que la norma només és "pur teatre" i esperarà a recórrer-la davant el TC

Rajoy i el PSOE coincideixen a vincular la iniciativa independentista amb les "dictadures"

undefined39174382 gra023  madrid  05 07 2017   el presidente del gobierno  mar170705183952

undefined39174382 gra023 madrid 05 07 2017 el presidente del gobierno mar170705183952 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern actua com si la llei catalana del referèndum no tingués una gran importància. Els precedents immediats en l’organització de la convocatòria, en especial el fiasco en el procés de compra d’urnes, les últimes friccions al Govern, amb la destitució del conseller Jordi Baiget com a episodi principal, i els dubtes legals de la iniciativa, que no fixa una participació mínima perquè sigui vinculant, fan que la Moncloa vegi el nou pas de l’independentisme com a «pur teatre» i poca cosa més. «No tenen urnes, ningú defensarà la llei davant el Congrés dels Diputats, tampoc compten amb el suport dels funcionaris i estan fent el ridícul a nivell internacional», van assenyalar fonts governamentals.

De moment, l’Executiu no recorrerà al Tribunal Constitucional, que ahir va anul·lar les partides per al referèndum incloses en els pressupostos de la Generalitat de Catalunya. Mariano Rajoy esperarà fins que el Govern firmi la norma, cosa que en principi es produirà al setembre, per recórrer davant l’alt tribunal, que, tret d’una sorpresa majúscula, en suspendrà l’aplicació.

A partir d’aquí, al Partit Popular creuen que la llei no arribarà a ser aprovada pel Parlament. «No hi haurà un altre 9-N», van anticipar fonts populars, en referència al succedani de consulta del 9 de novembre del 2014. El Govern, van continuar, té ara «més armes». 

Els funcionaris no estan disposats a col·laborar en el referèndum i qualsevol despesa de diner públic destinada a la iniciativa podria ser després desviada del patrimoni personal dels diferents dirigents independentistes. L’«escenari més probable», van concloure les mateixes fonts populars, «són unes eleccions autonòmiques».

«Els deliris autoritaris i frontistes mai podran vèncer la serenitat i l’equilibri de l’Estat democràtic», va afirmar Rajoy al final d’un discurs a la Cambra de Comerç d’Espanya, en què també va demanar als «catalans assenyats i moderats» que «mantinguin la confiança en el futur». El cap de l’Executiu va tornar així a les comparacions amb les dictadures, com ja va fer quan es va publicar el primer esborrany de la llei de transitorietat jurídica, però de forma suau.

PROPI D’UNA DICTADURA

El PSOE va optar per un llenguatge més contundent. Segons la seva portaveu al Congrés, Margarita Robles, exmagistrada del Tribunal Suprem, el president Carles Puigdemont ha col·locat Catalunya «en paràmetres absolutament propis d’una dictadura».

Notícies relacionades

Però els socialistes no volen quedar-se només en la defensa de la legalitat vigent. Pedro Sánchez es reunirà avui amb Rajoy al palau de la Moncloa i allà li demanarà que ofereixi «una solució política» a l’actual conflicte. Segons fonts pròximes al líder del PSOE, les seves esperances que mogui el cap de l’Executiu són escasses.

A Ciutadans, Albert Rivera va acusar els dirigents independentistes de viure «en un món paral·lel on no existeix ni la Constitució, ni l’Estatut, ni la convivència, ni la igualtat». Per part de Podem, Pablo Iglesias va insistir que cal un «referèndum pactat i amb garanties».