EL POLS SOBIRANISTA

L'anunci de la independència exprés, en la premsa internacional

Destacats mitjans estrangers recullen el contingut de la llei del referèndum presentada per JxSí i la CUP

bbc

bbc

2
Es llegeix en minuts

L'anunci del Govern català que, 48 hores després de l'1-O, si guanya el 'sí', proclamarà la independència48 hores després1-Oindependència de Catalunya ha ocupat les pàgines web de destacats mitjans de comunicació internacionals.  

La BBC titula: "Independència catalana: pla de ruptura exprés d'Espanya després del vot". La cadena britànica assenyala la intenció de l'Executiu català de declarar "immediatament" la independència si guanya el 'sí'. Apunta que els independentistes argumenten que Catalunya "paga més a Madrid del que rep" i que és "una de les regions més riques d'Espanya, tant culturalment com industrialment", amb llengua pròpia i "costums centenaris".

Euronews: El seu titular és "Catalunya independent en 48 hores si guanya el 'sí'". El portal remarca que la nova llei del referèndum "s'empara en resolucions del Tribunal de l'Haia i de la Carta Suprema del Canadà", que es tramitarà a finals d'agost i que "no estableix cap mínim de participació en la consulta per acreditar-ne la validesa". També apunta que, si guanya el 'no', el president català convocaria eleccions.

'Libération destaca que, segons les forces sobiranistes, "si una majoria de vots són a favor de la creació d'una república catalana, s'haurà de declarar la independència". "En cas de victòria del 'no'", apunta que ha precisat la coalició governamental, "es convocaran noves eleccions autonòmiques". El diari francès subratlla que, els últims anys, Catalunya ha viscut un creixement del moviment independentista davant "l'absència de diàleg" amb l'Executiu conservador espanyol, encara que està molt dividida entre els que aposten per la independència i els que no i la majoria voldria solucionar-ho votant.

Channel News Asia: "Catalunya declararà immediatament la independència si guanya el 'sí' en el referèndum" és el titular que del tema ofereix el canal asiàtic. L'anunci, explica, es va fer en la presentació del projecte de llei del referèndum, "una mesura que aprofundirà les tensions amb Madrid". El canal fa referència també que el Govern català "ha sigut sacsejat per un debat intern sobre el tema, incapaç de trobar una manera de garantir la credibilitat del vot". I recorda que encara no ha trobat una empresa a la qual comprar les urnes. També es fa ressò de la destitució del conseller Jordi Baiget.

Notícies relacionades

ANSA: L'agència de notícies italiana titula: "Catalunya: amb el 'sí', la república en 48 hores". Destaca que la independència es proclamaria abans del 3 d'octubre, segons el projecte de llei del referèndum presentat pels partits independentistes, que "no estableix un llindar mínim perquè el resultat sigui vinculant". També assenyala que, a més de representants de Junts pel Sí i la CUP, van anar a la presentació representants de Podem.

RTL: La cadena de ràdio francesa titula: "Catalunya, un 'sí' al referèndum comportaria la independència, segons els separatistes". L'emissora assenyala que l'anunci l'ha fet una diputada "de la petita formació separatista d'extrema esquerra de la CUP" en la presentació de la llei per organitzar el referèndum. I recorda que, des del 2014, Catalunya intenta portar a terme un referèndum inspirada en el model escocès, però que "l'oposició de Madrid" la va transformar llavors (pel 9-N) en "una consulta sense conseqüències legals". També al·ludeix al 'cas Baiget'.