El cens de l'1-O diferirà del que s'utilitzaria en unes eleccions 'normals'

La Generalitat crea un protocol d'actuació per al referèndum per protegir els Mossos

Tota decisió de pes serà presa només pels comandaments del cos

El cens de l'1-O diferirà del que s'utilitzaria en unes eleccions 'normals'

ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

Segueix el misteri al voltant de la pedra sobre la qual s'edifica qualsevol cita amb les urnes: el cens. La Generalitat continua mostrant nul·la preocupació, i fins i tot suficiència, quan se li pregunta sobre la llista i repeteix que hi ha cens. Això sí, fonts de l'Executiu han assenyalat que aquesta llista, si bé vàlida, serà diferent de la que utilitzaria l'Estat en cas d'una cita electoral a l'ús, és a dir, unes eleccions locals o autonòmiques, generals o europees que se celebressin el mateix dia. Amb tot, insisteixen els que porten el timó, es tracta de petites diferències.

La llei del referèndum que demà es presenta persegueix que les de l'1 d'octubre siguin, a ulls dels ciutadans, unes eleccions més i l'articulat de la iniciativa legislativa s'orienta en aquest sentit. Així, per exemple, s'han previst 8.500 meses electorals, és a dir, les mateixes que en uns comicis normals.

No obstant, hi ha un punt on s'accepta que no podrà ser igual, i és que al ser una consulta unilateral no es podrà comptar amb la junta electoral central, de manera que s'ha de crear la sindicatura electoral catalana. De fet, el gruix de la llei del referèndum correspon, precisament, al desenvolupament d'aquesta sindicatura.

SINDICATURA ELECTORAL

Notícies relacionades

En aquest desenvolupament legislatiu es preveu que, per la urgència de temps, la Generalitat s'arrogui algunes de les funcions que du a terme la junta electoral central, com pot ser el sorteig de meses. A més, en aquells municipis on els alcaldes s'han mostrat hostils a la celebració del referèndum, serà el mateix Executiu qui elaborarà el mapa de col·legis electorals del municipi en qüestió. La llei electoral vigent a Espanya no obliga que sigui el secretari municipal el responsable de zona de la junta electoral, és a dir, que pot ser suplert per un dels voluntaris que s'inscriguin a la borsa que crearà l'Executiu català.

Pel que fa a la seguretat, el Govern elaborarà un protocol d'actuació per als Mossos d’Esquadra que preveu tota excepció habitual en les cites electorals. En cas que passi alguna cosa que trenqui amb aquest protocol de qüestions més o menys habituals, la decisió sobre què fer recaurà sobre els comandaments policials, de més calat polític. L'objectiu, és clar, és protegir els agents policials de les eventuals conseqüències legals que podrien comportar la presa, per la seva part, de determinades decisions.

La llei del referèndum es tramitarà al Parlament a finals d'agost, hi ha qui apunta fins i tot que podria ser el 22 d'agost, però encara falten massa setmanes per donar-ho per segur.