LA DOTZENA LEGISLATURA

Sánchez i Rivera acorden negociar a la tardor la reforma constitucional

El PSOE deixa en suspens si recolzarà els aspectes clau de la nova llei electoral

Ciutadans veu marge per arribar a acords parlamentaris amb els socialistes

 

  / EFE / BALLESTEROS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez i Albert Rivera van decidir apartar els temes espinosos abocats al desacord i apostar per les polítiques concretes en què sí que hi ha sintonia. En la seva reunió aquest dimecres al Congrés, els dos dirigents van acordar posar en marxa els preliminars de la reforma constitucional a la tardor, en un format que encara s'ha de decidir, però amb què volen avançar en una matèria essencial d'aquesta legislatura.

El president de Ciutadans va avançar que la seva idea és que els dos grups intercanviïn esborranys inspirats en l'informe del Consell d'Estat sobre la modificació de la Carta Magna i els sotmetin a la consideració de juristes. En aquests documents ja s'inclourien concrecions com el finançament autonòmic, l'encaix territorial i s'establirà "el perímetre" de la reforma.

Albert Rivera 

PRESIDENT DE CIUTADANS

"Ens hem compromès a actualitzar la Constitució i que a la tardor els juristes comencin a parlar"

El PSOE confirma que, passat l'estiu, s'activaran els treballs per a la reforma constitucional però admet que encara s'ha de definir en quin marc concret. El portaveu socialista José Luis Ábalos va recordar que no es pot obrir una nova subcomissió al Congrés (hi ha un màxim per estar operatives de manera simultània) però va suggerir la possibilitat de crear una comissió d'estudi o, simplement, reunions que permetessin avançar i oblidar la política de trinxeres que ha operat des de l'inici de la legislatura.

En aquesta reforma, sembla que els tranquil·litza a tots dos la seva posició respecte a Catalunya, la sobirania nacional i la unitat d'Espanya.

DESBLOQUEIG DE LLISTES I VOT PROPORCIONAL

Amb la Carta Magna al marge, el PSOE i Ciutadans van ajustar posicions respecte a un altre repte molt més tangible (i accessible) en aquesta legislatura: la reforma de la llei electoral, que estableix les regles de joc de la competició política. Rivera li va demanar a Sánchez que el PSOE recolzi el canvi legislatiu, que ha començat a abordar-se en una subcomissió al Congrés. Fins ara els socialistes han intentat nedar i guardar la roba, oberts a escoltar les propostes de Podem i C’s, però reticents a desprendre's dels aspectes que el beneficien de la llei actual.

José Luis Ábalos

PORTAVEU PSOE

"Volem posar en marxa un espai de trobada, de sintonia, per sortir de les trinxeres i poder negociar"

Notícies relacionades

Hi ha tres aspectes clau que determinaran l'èxit o el fracàs de la reforma. Un, la reforma del vot pregat, que Sánchez es va comprometre a desbloquejar en la reunió d'aquest dimecres. Els altres dos, el desbloqueig de les llistes electorals i la proporcionalitat del vot, que encara queden en suspens. “Ho hem de debatre, ho hem de madurar”, va precisar Ábalos al ser preguntat en roda de premsa. Rivera, potser un pèl més optimista, aposta perquè aquesta reforma pot tirar endavant, conscient que Podem és un impulsor decidit de la iniciativa. “Amb el PP o sense esperem que hi hagi llei electoral nova”, va admetre Rivera.

El PSOE i C’s van circumscriure aquesta reunió en el marc dels acords possibles i es van comprometre a tirar endavant també dues de les grans reivindicacions de Rivera, que ja estaven incloses en el pacte de la legislatura fallida de Sánchez: la limitació de mandats i la fi dels aforaments.