EL MODEL TERRITORIAL

El PSOE s'obre ara a anar més enllà en la seva reforma constitucional

Ábalos defensa que la Declaració de Granada aprovada pels socialistes no és inamovible

Sánchez confia a fer tirar endavant al congrés del partit la seva defensa de l'"Estat plurinacional"

undefined38583292 madrid  24 05 2017  pedro s nchez  secretario general del ps170524142611

undefined38583292 madrid 24 05 2017 pedro s nchez secretario general del ps170524142611 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

De tots els canvis que Pedro Sánchez vol impulsar en el congrés que el PSOE celebrarà a mitjans de mes (com dotar de més poder la militància, prohibir la presència de barons en l’executiva i augmentar la crítica als anteriors governs socialistes), els territorials es troben entre els més arriscats. El nou secretari general va ser l’únic dels tres candidats a les primàries que va advocar per reconèixer Catalunya com a nació. La iniciativa, que suscita molts recels en territoris com Andalusia i Extremadura, suposa anar més enllà del full de ruta socialista sobre la reforma constitucional, denominat Declaració de Granada, cosa que va admetre ahir el portaveu parlamentari, José Luis Ábalos.

Preguntat sobre si el PSOE estaria disposat a superar el que estableix aquest document, Ábalos va contestar a TVE: «En principi, sí». La seva tesi és que no seria coherent que els socialistes defensessin la necessitat de canviar la llei fonamental i al mateix temps consideressin intocable la seva pròpia proposta. «¿Plantegem reformar la Constitució i ara volem blindar la Declaració de Granada?», es va preguntar.

Aprovada el juliol del 2013, la Declaració de Granada no diu res sobre l’Estat plurinacional, si bé proposa que les comunitats autònomes apareguin a la Carta Magna «amb la denominació per elles elegides en els seus estatuts». El PSC va argumentar llavors que això permetria que Catalunya fos reconeguda com a nació, perquè així apareix al preàmbul de l’Estatut, però el llavors secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va contestar que no, ja que el Tribunal Constitucional va assenyalar que aquest preàmbul no tenia validesa jurídica.

COM SUMAR EL PP

Notícies relacionades

Sánchez defensa ara que la reforma constitucional, «mantenint que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol», ha de «perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional» de l’Estat. «Si no és una nació, sinó una regió, ¿de quin federalisme estem parlant?», es va preguntar Ábalos.

Tot i així, la nova direcció socialista, que vol reactivar a la tardor la seva proposta d’obrir una ponència constitucional al Congrés, admet que si volen sumar el PP a la reforma de la Carta Magna, un pas indispensable perquè tiri endavant, el que s’haurà de fer no serà anar més enllà de la Declaració de Granada (que defensa blindar les competències autonòmiques i reconèixer fets diferencials), sinó rebaixar-la.