LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

La caixa b segons el PP

Bárcenas, que s'enfronta a 42 anys de presó, no contestarà al Congrés per no incriminar-se

Els exsecretaris generals del partit, que van negar la seva existència, el van exculpar davant el tribunal

 

  / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Luis Bárcenas ja sap què és declarar davant un tribunal. Ja sap què s'hi juga. En el seu cas, ni més ni menys que 42 anys i mig de presó per la primera època de la trama Gürtel (1999-2005) i cinc anys més per la comptabilitat b del PP que va consignar a mà durant anys, per deixar constància del que s'ingressava i de qui i quant cobrava. Per això té clara una cosa: no contestarà a res que el pugui incriminar en la comissió d'investigació sobre el finançament irregular del partit que té l'honor d'inaugurar aquest dilluns al Congrés. 

La seva defensa li ha aconsellat que no parli, però les fonts consultades no descarten que ho pugui acabar fent si se sent insultat o, simplement, fart que li facin preguntes reiterades. Una cosa així li va passar en la comissió del frau del Parlament, en què va deixar anar la frase que "el PP rebia donacions a canvi de carinyo", una fórmula que després han utilitzat altres responsables de les finances dels populars, com l'exgerent madrileny del partit Beltrán Gutiérrez.

NI UNA PARAULA MÉS

Encara que Bárcenas parli davant els partits que han proposat la seva compareixença, difícilment anirà més enllà de la "comptabilitat extracomptable" que va esgrimir el gener passat en el judici de la Gürtel, ni dirà més de les donacions d'empresaris al partit del que va dir en la vista oral: que el seu superior, l'anterior tresorer, Álvaro Lapuerta, a qui ja no es pot jutjar per demència sobrevinguda, era tan "honest" que fins i tot advertia els que volien ajudar el PP, dient-los que la seva contribució "no tindria caràcter finalista". Va acabar admetent a contracor, que sí que servia per obrir portes: perquè algú on correspongués es prengués un cafè amb tu.

I Bárcenas, malgrat estar assegut al banc dels acusats, amb el reconeixement d'aquesta pràctica, que pretenia fer passar per innòcua, va anar molt més lluny del que aquesta setmana van estar disposats a admetre davant el tribunal de la Gürtel els exsecretaris generals i altres ex alts càrrecs del partit per als quals la caixa b del PP ni tan sols va existir. L'exministre de Justícia i de l'Interior Ángel Acebes va ser el més categòric a l'afirmar que ni ell "ni ningú al PP" sap de l'"existència" d'una comptabilitat b.

Tots havien sigut proposats com a testimonis per l'extresorer i cap el va defraudar. Van apuntar Lapuerta, perquè la feina de Bárcenas, llavors com a gerent, era més aviat "tècnica" i en qualsevol cas supeditada al que ordenés el tresorer. Per si encara hi hagués algun dubte, tots van negar que alguna vegada qualsevol dels dos els haguessin demanat reunir-se amb un empresari en relació amb una adjudicació d'algun contracte d'obres i serveis. 

Els testimonis, que a diferència dels imputats estan obligats a dir la veritat, van negar que el partit tingués comptes a Suïssa i que s'utilitzés una caixa b. Tampoc cap va reconèixer haver cobrat les quantitats que Bárcenas els va atribuir en les seves notes, xifres que no van saber justificar ni tan sols amb una suposada animadversió de l'extresorer cap a ells.

EL TESTIMONI ESTRELLA

En el judici de la Gürtel, encara falta el testimoni estrella, el del president del Govern, Mariano Rajoy, previst per al 26 de juliol, però sembla impossible que se surti del guió marcat aquesta setmana. Això fa preveure que en la investigació parlamentària, que el PSOE volia inaugurar amb el mateix Rajoy, poc se sentirà que aporti una mica més de llum al finançament irregular del PP.

Notícies relacionades

I el que s'escolti distarà molt de la confessió que Bárcenas va fer el 2013 al llavors jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, quan li va explicar què significaven els 'papers' als quals va donar nom i va identificar entre els cobradors de sobresous el president del PP.

Des d'aleshores ha plogut tant que el mateix extresorer va renunciar el setembre de l'any passat a acusar el partit per la destrucció dels discos durs dels ordinadors que havia deixat a Génova. Fins i tot el principal imputat del cas, Francisco Correa, va refusar corroborar davant el jutge José de la Mata, que va reobrir la causa de la caixa b, les comissions que uns mesos abans havia denunciat en el judici de la Gürtel.