ESCÀNDOLS A LES FILES POPULARS

La fiscalia exculpa el PP de delicte fiscal per la comptabilitat b

El ministeri públic només considera el partit responsable civil de les irregularitats dels seus extresorers

Anticorrupció demana 5 anys de presó per a Bárcenas i Lapuerta per apropiació indeguda i falsedat documental

Luis Bárcenas surt de l’Audiència Nacional, el 13 de març passat, a Madrid.

Luis Bárcenas surt de l’Audiència Nacional, el 13 de març passat, a Madrid. / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

Segons la Fiscalia Anticorrupció, la caixa b del PP va existir, però al partit no se li pot atribuir delicte tributari pels tripijocs dels seus extresorers Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta. Així consta en l'escrit provisional d'acusació presentat pel Ministeri Públic, en què sol·licita que s'arxivi de la causa contra el PP per no declarar a Hisenda les donacions d'empresaris el 2008 reflectides en els 'papers de Bárcenas'. Malgrat això, el fiscal sosté que el partit de Mariano Rajoy és «responsable civil subsidiari» dels delictes comesos pels seus extresorers al pagar en negre les obres de reforma de la seu del carrer Génova.

En el seu escrit, el fiscal Antonio Romeral reclama cinc anys de presó per a Bárcenas i Lapuerta, a qui acusa d'apropiació indegudafalsedat documental i frau fiscal. La fiscalia considera acreditat que els extresorers del PP van gestionar «cabals aliens al control del departament de comptabilitat» i dels quals «no es va deixar constància en la comptabilitat que la formació política presentava al Tribunal de Comptes». D'aquesta manera recolza la tesi que la direcció del partit no podia conèixer les irregularitats de Bárcenas i Lapuerta, i secunda el criteri que va exposar l'Agència Tributària el 7 d'abril, quan va assegurar que les donacions «estaven exemptes de tributar en l'impost sobre societats».

El ministeri públic demana així mateix tres anys i 10 mesos de presó per a Gonzalo Urquijo i Belén García, propietaris de l'empresa Unifica, que va reformar la seu del PP del carrer Génova de Madrid. Pel pagament d'aquestes obres amb diner negre, el fiscal sol·licita també 18 mesos de presó per a l'exgerent del PP Cristóbal Páez, així com multes per a tots els acusats que oscil·len entre els 265.000 euros per a Bárcenas i Lapuerta i els 102.500 en el cas de Páez.

Matisació al jutge

Notícies relacionades

Amb aquest escrit, el fiscal contradiu en part la tesi del jutge Pablo Ruz, que també va considerar acreditat que el PP va disposar d'una comptabilitat b, però va sostenir a més que el partit va cooperar en els delictes fiscals de Bárcenas i Lapuerta. La Fiscalia Anticorrupció assenyala que durant el temps que tots dos van estar al capdavant de la tresoreria del PP, «van gestionar fons en metàl·lic aportats per donants dels quals no podien rebre els mateixos, d'acord amb la llei de finançament de partits vigent». I dóna total versemblança als papers de Bárcenas: «El control dels ingressos procedents de les anteriors donacions i de les despeses es portava en uns fulls a manera de comptabilitat paral·lela que portava Bárcenas i supervisava Lapuerta».

«Els diners, sempre en efectiu i aliens a tot control del departament de comptabilitat i del caixer del PP, es guardaven en una caixa forta ubicada al despatx de Bárcenas», prossegueix la fiscalia, a la qual consten uns ingressos de 542.000 euros el 2007 i 1,1 milions d'euros el 2008.