LES PORTADES DE LA PREMSA

Els diaris madrilenys s'acarnissen amb Sánchez

'El País', 'El Mundo', 'Abc' i 'La Razón' desacrediten el líder del PSOE per retirar el suport al controvertit tractat UE-Canadà que divideix la socialdemocràcia europea

portada-ara-23-06-2017

portada-ara-23-06-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

El que més crida l'atenció de la primera edició del quiosc d'avui és l'acarnissament de tota la premsa de la capital del regne d'Espanya amb Pedro Sánchez per la rectificació del PSOE davant el controvertit tractat de lliure comerç entre la UE i el Canadà que divideix la socialdemocràcia europea, no en va el CETA està destinat a potenciar el costat salvatge del capitalisme de la globalització, incrementant el poder de les grans corporacions per sobre dels estats i els ciutadans.

La decisió de deixar de recolzar l'acord i abstenir-se tal com fan Units Podem i la resta de l'esquerra, a més dels ecologistes i els sindicats, li comporta al líder del PSOE un linxament en tota regla a Madrid. Recolzat, per cert, en la reconvenció pública que tot un eurocomissari i militant de l'enfonsat Partit Socialista Francès, Pierre Moscovici, va fer ahir a Sánchez. De lletjos semblants -ja ho sabeu- no se n'hi solen fer a la dreta, o no transcendeixen.

Però això serveix perquè un diari que recolzava el PSOE de Susana Díaz i Felipe González com 'El País' tituli: "Europa censura la posición de Sánchez contra la globalización". I que faci el mateix el rotatiu que recolza el PP i Ciutadans: "Hay que conciliar ser de izquierdas y creíble", titula 'El Mundo', donant veu a Moscovici. Mentre que els que recolzen el PP rematen: "Sánchez evidencia su inconsistencia política ante Europa" ('Abc') i "El 'eurexit' de Sánchez" ('La Razón').

RETRATS I CONFUSIÓ

I tres dels quatre rotatius es pronuncien editorialment. "Otra abstención. Con su rechazo a apoyar el CETA, el PSOE ahonda en la confusión", es titula el d''El País', que acusa Sánchez d'assumir posicions d'Units Podem i li retreu que aspiri a ser un partit de govern i que no tingui una posició clara.

El d''Abc' porta aquest títol: "El PSOE  se retrata en Europa. Es evidente que a Sánchez el tratado de comercio con Canadá le interesa poco, porque su objetivo es exteriorizar el giro a la izquierda, sean cuales sean las consecuencias políticas". I el grapat de desqualificatius per acusar-lo de robar vots a Units Podem amb aquest gir és oceànic: incoherència, despropòsit, disbarat, absurd, incomprensible, irresponsable, precipitat, irreflexiu, ridícul, maldestre, menyspreu, insolvència, sectarisme i incongruència.

L'editorial de 'La Razón' es titula "quiere ser serio debe dejar de dar tumbos populistas" i, naturalment, dona per fet que Sánchez només pretén aixecar murs, augmentar aranzels i fomentar el proteccionisme.  

EL BOSC I LA TRINITAT 

Arribats aquí, als diaris digitals ’InfoLibre’ i ‘Contexto’ teniu dos articles sobre el rumb del nou PSOE. El primer és de José Miguel Contreras es titula "Sánchez en el bosque perdido. Ha explicado que su objetivo es llegar a la Moncloa. A priori surgen hasta cinco rutas diferentes. Pero por ninguna se puede entrar".

El segon és de Rubén Juste de Ancos, i el presenta així: "Sánchez y la Santísima Trinidad: última oportunidad. El objetivo del nuevo PSOE parece ser la convocatoria de elecciones en octubre o noviembre, descenso del voto de Podemos y Ciudadanos mediante, y previa caída en desgracia de Rajoy". 

AIXÍ NO PODEM SEGUIR

L'altre assumpte del quiosc es dona a Barcelona. 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO obren les seves portades amb l'onada de fraus en el relloguer dels pisos turístics que s'ha desfermat a la capital catalana, vehiculada amb l'estafa de l'economia col·laborativa (Airbnb, etcètera) que n'extreu copiosos beneficis al marge de la llei. No sembla que aquesta vegada els propietaris, les patronals i els companys de viatge qüestionin els abusos carregant contra una presumpta turismofòbia gratuïta mentre els governants de torn que poden -bàsicament el Govern del regne- no fan res per posar regles i límits a l'especulació salvatge del lliure mercat que desfigura el capital humà de l'urbs.

"Així no podem seguir", escriu Antoni Bassas ('Ara'). Més tebi, l'editorial de 'La Vanguardia' demana que "les institucions estiguin preparades per parar qualsevol excés" i que "els operadors no mirin cap a una altra banda" davant injustícies tan flagrants.

COLAU, EL DESC, LA PAH I L '-0

De la corrupció política, o de les milionada regalada a la banca poca cosa hi ha avui. Però n'hi ha: 'El Mundo' explica que l'interventor de l'Ajuntament de Barcelona qüestiona les subvencions d'Ada Colau a col·lectius afins com l'observatori DESC i la PAH.

I l'alcaldessa també és objecte d'atenció per la deriva del procés cap a l'1 d'octubre: "Colau -titula 'La Razón'--  pedirá un informe jurídico para desvincularse del referéndum. Encargará al secretario del ayuntamiento que verifique si es legal. No movilizará ni funcionarios ni recursos sin una comunicación de la Junta Electoral". La informació és de Toni Bolaño.

Al costat oposat, 'El Punt Avui' celebra ja la independència amb una sèrie que, a 100 dies de l'1-O, donarà 100 motius per separar-se d'Espanya.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Europa censura la posición de Sánchez contra la globalización. Moscovici reprocha al líder del PSOE que no respete el "patrimonio común" del proyecto europeísta"; "May choca con la firmeza de Merkel frente al Brexit"; "Unanimidad para dotar a RTVE de independencia y mayor profesionalidad"; "Parlon dice que el PSOE apelará "a la comunidad internacional" si se aplica el 155"

EL MUNDO

"'Hay que conciliar ser de izquierdas y ser creíble'"; "La UE 'sueña' con la vuelta atrás del 'Brexit'"; "'¿Has nacido en los Països Catalans o en el Estado español?'"; "Unanimidad en el Congreso para que el próximo presidente de RTVE se elija por concurso"; "La falta de coordinación policial hizo peligrar una redada mayor de yihadistas"; "El Frob pide cinco años para Rodrigo Rato por el 'caso Bankia'"; "El interventor cuestiona las ayudas de Colau a su ONG"

ABC

"Sánchez evidencia su inconsistencia política ante Europa"

LA RAZÓN

"El 'eurexit' de Sánchez"; "Juanjo, volver a la carretera sobre tres ruedas. El Gobierno propone endurecer de 4 a 9 años las penas por atropello"; "Colau pedirá un informe jurídico para desvincularse del referéndum"; "Los partidos acuerdan elegir al presidente de RTVE en tres meses y por concurso público"; "España registra por segundo año consecutivo más muertes que nacimientos"

ARA

"La UE es posa en mans de Macron"; "Primer dia de colònies"; "JxSí i la CUP preparen una llei específica sobre el referèndum"; "Beques de fins al 25% per als màsters obligatoris"; "Els millors plans per Sant Joan"; "'Wonder Woman', el superpoder femení arriba al cine"

EL PUNT AVUI

"100 dies per al referèndum. 100 motius per a la independència". Puigdemont: 'Votar per higiene democràtica'"; "El dispositiu del plebiscit, públic el 4 de juliol"; "Catalunya ja equival al 19% del PIB de l'Estat"; "Descomptes en els graus i els màsters"; "El TC dona la raó al PDeCAT per tenir grup al Senat

LA VANGUARDIA

"El frau del relloguer turístic aflora a Barcelona"; "Macron i Merkel posen en marxa el nou motor francoalemany de la UE"; "Sánchez causa alarma a la UE pel pacte comercial amb el Canadà"; "Alerta pel primer incendi de l'estiu a Catalunya"; "La gran mesquita de Mossul, nova víctima dels gihadistes"

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Onada de fraus a BCN amb el relloguer turístic"; "Macron arriba, May se n'anirà"; "Petards, un perill per a les orelles"; "Sense notícies de com seria l'1-O"; "La cúpula de RTVE sortirà elegida en un concurs públic"; "La Champions només s'emetrà en TV de pagament a partir del 2018"