Detingut un gihadista a Melilla integrat en una xarxa de finançament i enviament de combatents

L'arrestat, de nacionalitat danesa, se servia d'un entramat societari a Dinamarca per evadir elevades sumes de diners

La Guàrdia Civil sospita que la xarxa de captació és la més activa desarticulada a Espanya, ja que almenys ha enviat 10 persones a zones de conflicte

La Guàrdia Civil ha detingut avui a Melilla un home de 40 anys d’origen marroquí i de nacionalitat danesa. / GUÀRDIA CIVIL

1
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil ha arrestat aquest divendres a Melilla un home, de 40 anys, d'origen marroquí i de nacionalitat danesa, per la seva relació amb xarxes de captació i reclutament de grups terroristes com DAESH i AQMI (Al-Qaida al Magrib Islàmic). El detingut, M.E.M., nascut a Tensamane (el Marroc), se servia d'un entramat societari a Dinamarca per evadir elevades sumes de diners per finançar aquesta xarxa de captació d'abast internacional, segons ha informat l'Institut Armat en una nota de premsa.

La Guàrdia Civil mantenia obertes diverses investigacions, alguna d'elles des de l'any 2012, sobre diversos residents melillencs que, sense la més elemental formació econòmica, tenien llocs de responsabilitat en empreses daneses.

L'entramat societari és tan extens i complex que, després de cursar una comissió rogatòria internacional a les autoritats daneses, fins al moment s'han identificat un total de 24 empreses diferents, i s'estima que l'import total defraudat supera els vuit milions d'euros.

Fruit de la "intensa activitat" d'aquesta xarxa de captació, d'abast internacional i probablement la més activa desarticulada al nostre país, ha sigut la incorporació a diferents escenaris de conflicte d'almenys 10 combatents de diverses nacionalitats, entre els quals hi ha ciutadans danesos, alemanys i espanyols.

LA COOPERACIÓ DANESA

La Guàrdia Civil destaca, a més, que la investigació ha sigut possible gràcies a l'"estreta col·laboració" entre el Servei d'Intel·ligència danès (PET), la Policia de Copenhaguen, la Direcció General de Vigilància del Territori del Marroc (DGST), EUROPOL i el CNI. A més, per a aplicació de la legislació en matèria de blanqueig de capitals i prevenció del finançament del terrorisme, s'ha comptat amb la participació de les estructures del sistema preventiu espanyol en aquesta matèria.

Notícies relacionades

Els investigadors ara miren de determinar l'extensió completa de l'estructura que s'amaga darrere les nombroses societats, perfils en xarxes socials i identitats virtuals, així com les activitats concretes relacionades amb l'enviament de combatents a zones en conflicte

Després d'aquesta detenció, la Guàrdia Civil està desenvolupant dos registres, amb l'objectiu de recopilar les evidències de la seva intensa activitat a internet i a les xarxes socials, a través de les quals mantenien multitud de contactes amb individus tant dins com fora d'Espanya. Així mateix, i amb l'objectiu d'aprofundir en la investigació, es preveu prendre declaració a un nombre de persones per determinar, així com l'emissió de comissions rogatòries internacionals per aconseguir la cooperació de les autoritats judicials d'altres països.