TENSIÓ AL GOLF

Egipte, l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs, Bahrain, el Iemen, Líbia i les Maldives trenquen relacions amb Qatar per "recolzar el terrorisme"

El Ministeri d'Exteriors qatarià considera "injustificada" la decisió

L’acusen de recolzar el terrorisme i de finançar grups relacionats amb l’Iran. / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Egipte, l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs, Bahrain, el Iemen, Líbia i les Maldives han anunciat que han trencat les relacions diplomàtiques amb Qatar, país al qual acusen de recolzar el terrorisme i amenaçar la seva seguretat.

El Ministeri d'Exteriors qatarià ha rebutjat la decisió, que considera "injustificada".

"El Govern del Regne (saudita) ha decidit trencar relacions diplomàtiques i consulars amb l'Estat de Qatar, i tancar tots els ports terrestres, marítims i aeris" davant mitjans de transport de nacionalitat qatariana, segons l'agència oficial saudita, SPA.

Aquest anunci es produeix poques hores després que els ministres d'Afers Estrangers egipci i saudita es reunissin al Caire.

La nota assegura que Riad ha pres aquesta decisió per les "violacions greus de les autoritats de Doha, en privat i en públic, en els últims anys amb l'objectiu de trencar la unitat interna saudita, incitar a l'abandonament de l'Estat, posar en perill la seva sobirania i l'adopció d'organitzacions terroristes (...), entre elles els Germans Musulmans, l'Estat Islàmic i Al-Qaida".

A més, l'acusa de promoure el discurs i els plans d'aquestes agrupacions a través dels mitjans d'informació de manera permanent.

L'ultraconservador regne també acusa Doha de secundar l'Iran en el seu suport als "grups terroristes" a la província de majoria xiïta saudita de Qatif, així com a Bahrain, a més de recolzar els rebels hutis del Iemen.

SUPORT A OPERACIONS TERRORISTES

Notícies relacionades

El Caire, per la seva part, també acusa l'emirat de Qatar de "recolzar les operacions terroristes al Sinaí (nord-est) i d'intervenir en els afers interns d'Egipte i els països de la regió de manera que amenaça la seguretat nacional àrab i afavoreix les diferències dins de les societats àrabs".

Després del comunicat, l'aliança àrab encapçalada per l'Aràbia Saudita que combat al Iemen al costat del president Abd-Rabbu Mansur Hadi ha anunciat l'expulsió de Qatar de la coalició, segons una nota difosa per l'agència SPA.