LES PORTADES DE LA PREMSA

La banca estrangera no finançarà una Catalunya que s'independitzi a la brava, explica 'Abc'

Goldman Sachs, JP Morgan i Morgan Stanley hi invertirien si la separació d'Espanya es fes amb un pacte d'Estat, segons li van dir a Junqueras a Londres

Tota la premsa madrilenya se sulfura perquè el PSOE de Sánchez rectifica i vol deixar de recolzar el CETA i s'alinea amb Podem, la resta de l'esquerra i els sindicats

portada-abc-22-06-2017

portada-abc-22-06-2017

7
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

El gran assumpte polític de la premsa madrilenya d'avui és el gir del PSOE de Sánchez al deixar de recolzar el tractat de comerç que magnifica el poder de les multinacionals d'Europa i el Canadà per sobre dels estats: es diu CETA i el rebutgen també la resta de l'esquerra i els sindicats. Encara que us cridarà més l'atenció la portada d''Abc': "La gran banca extranjera rechaza invertir en una hipotética Catalunya independiente. Goldman Sachs, JP Morgan y Morgan Stanley responden con un rotundo 'no' a Junqueras, que viajó a Londres en busca de financiación para la república ilegal".

És clar que és més precís que aquesta banca d'inversió va advertir al vicepresident de la Generalitat que "no estaría dispuesta a invertir en una Catalunya que se separara de España sin un pacto de Estado por la inestabilidad de la que siempre huyen los inversores". I si no es dona el cas, "a la improbable república catalana solo le quedaría recurrir a los mercados y fondos asiáticos” (...) con unos intereses del 9-10%, "como mínimo". O sigui, una altra ruïna financera més quan els del Tresor d'aquest regne són del 0,74%.

LA CATALONIA DE PUIGDEMONT

Això li haurien dit a Londres al vicepresident català quan va plantejar que Catalunya estava preparada per deixar el FLA i tornar a finançar-se en els mercats. Ho explica l'ínclit Salvador Sostres, que de passada deixa anar que Junqueras "no és un gran economista, ni tan sols un economista homologable, i que per això té tendència a fantasiejar amb els seus comptes de la lletera". La crònica afegeix que també banquers de segona fila de Nova York van advertir que una cosa és la idíl·lica teoria i una altra, l'aventura.

L'editorial d''Abc' va de seu. Títol: "Una Catalonia aislada y asfixiada". Subtítol: "El fracaso de Junqueras al intentar captar inversión de la banca internacional para sostener una hipotética república catalana supone otro fiasco exterior del separatismo". Rematada del text: "Puigdemont ha prometido financiar los sentimientos y emociones, pero es una mentira como cualquier otra porque la banca de inversión cerrará la puerta a cualquier conducta subversiva, sediciosa e inútil".

SÁNCHEZ S'ALINEA AMB PODEM

Tornem al CETA, el gran tema comú a la capital del regne. Obre 'El Mundo', que  titula "Sánchez torpedea el tratado con Canadá y se alinea con Podemos", recordant que aquesta va ser una de les peticions d'Iglesias al nou PSOE per entendre's (l'altra és el sostre de despesa i els objectius de dèficit per al 20187 a Espanya). "Podemos -titula el diari a dins- empieza a imponer su ideario al nuevo PSOE".

L'editorial remata: "Un volantazo que acerca al PSOE a los antisistema. Forzado por Podemos, abandona el consenso europeo con su veto al CETA". Arribats aquí recordeu que el partit socialista decidirà dilluns si s'absté o rebutja el CETA, aprovat per l'Europarlament el 15 de febrer per 408 'sís', 254 'nos' (inclosos els de la majoria de socialdemòcrates alemanys i francesos) i 33 abstencions.

D'ALIATS I SOVIETS 

Aquest és el segon tema de portada per a 'El País' ("El PSOE rompe con sus aliados y rechaza el tratado con Canadá. La decisión, que corrige un voto de 24 horas antes, complace a los sindicatos") i el primer de les pàgines interiors, on s'explica per què és controvertit el CETA.

I també és l'assumpte que obre la falsa portada de pàgina 2 d''Abc' ("Sánchez divide al PSOE al cambiar la postura sobre el acuerdo UE-Canadá"). I per a 'La Razón' ("El PSOE hace su primer gesto a Podemos y retira su apoyo al tratado con Canadá"), que serveix un editorialet titulat "Libre comercio: Sánchez se apunta al populismo" i que acaba amb la coneguda al·lusió als soviets: "Si la nueva socialdemocracia es esto que enarbolan Sánchez y Narbona, se parece demasiado al rancio y raído socialismo real".

BÁRCENAS NO DECLARARÀ 

¿Què tenia millor el diari que dirigeix Marhuenda per obrir? Doncs proclamar 'urbi et orbi' que el PP ja té una fórmula per escaquejar-se de la investigació pel Congrés del seu finançament irregular dels últims 40 anys. Aquí ho teniu: "Bárcenas y la mitad de los citados en la comisión del PP podrán no declarar. De los más de 60 comparecientes -afegeix el subtítol-, al menos 28 tienen derecho a no declarar contra sí mismos al estar investigados en procesos judiciales relacionados con la financiación". L'editorialet consegüent de 'La Razón' proclama: "Comisión política desactivada.

'El Mundo', per la seva part, avança també que Bárcenas afinarà el seu relat de la caixa b del PP. L'editorial que ho complementa es titula: “Bárcenas y el PP, de acuerdo en no hacerse daño”, i lamenta que aquest pacte de silenci  complicarà al tribunal conèixer la veritat i destapar la corrupció.

RAJOY I MONTORO MENYSPREEN EL TC

Tot això relega el paperot de Rajoy i Montoro defensant-se per l'amnistia que van promoure per blanquejar il·legalment i inconstitucionalment uns quants milers de delinqüents fiscals sense pràcticament cap cost per a ells (el 87% segueixen sense ser inspeccionats) i per a escarni dels ciutadans que paguen els seus impostos. Ho denuncia 'El País' en portada: "Rajoy y Montoro desprecian la sentencia contra la amnistía fiscal", i editorialment: "Explicación fallida. La eficacia recaudatoria, discutible, no justifica el fiasco de amnistía fiscal". 

'Abc' i 'La Razón' prefereixen titular que el ministre d'Hisenda més longeu del regne proposa ara que es pugui fer una altra "regularització fiscal". Geni i figura que va camí de la reprovació i que segueix negant-se a divulgar la llista dels beneficiats. Tampoc l'hi obliga la sentència del Tribunal Constitucional, que va deixar convenientment les conseqüències d'aquest il·lícit governamental als llimbs. Al cap i a la fi, el ponent, Andrés Ollero, despitat aspirant a presidir el TC, en els seus llargs anys com a diputat i senador del PP mai va alçar la veu per qüestionar aquesta amnistia fiscal, que se sàpiga; ni hi va votar en contra. Quines coses passen en aquest regne, ¿oi? ¿A quina altra democràcia com cal passa una cosa semblant?

D'ENGANYS I QUERELLES      

Tot això, per cert, relega avui el cas dels dos regidors de Carmena que han destapat presumptes irregularitats a l'Open de tennis local però que han sigut imputats per una querella del PP, i ara se'ls reclama la dimissió atenent al codi ètic de Podem. Això últim no admet mitges tintes. Però l'assumpte és enrevessat i té substància. A 'Público' us ho descodifiquen, per entendre de bons i dolents en aquest cas. Aquí ho teniu.

Sapigueu, amb tot, que ‘Abc’, ‘La Razón’ i avui ‘El Mundo’("Indigno apoyo de Iglesias a Mayer i a Sánchez Mato”) ja han demanat el cap dels regidors d'Ahora Madrid.

                            

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Emmanuel Macron, presidente de Francia: 'Deseo contener el auge de los extremismos y la demagogia'"; "El PSOE rompe con sus aliados y rechaza el tratado con Canadá"; "Rajoy y Montoro desprecian la sentencia contra la amnistía fiscal"; "La trama que controlaba la SGAE. Los socios que se lucraban con el fraude imponían gobiernos afines en la entidad"

EL MUNDO

"Sánchez torpedea el tratado con Canadá y se alinea con Podemos"; "Bárcenas rectificará "de forma sustancial" su versión sobre la 'caja b'"; "Di María paga 2,2 millones tras aceptar que defraudó y evita la cárcel"; "Colau da a dedo 336.000 euros a la ONG en la que trabaja"

ABC

"La gran banca extranjera rechaza invertir en una hipotética Cataluña independiente. Goldman Sachs, JP Morgan y Morgan Stanley responden con un rotundo 'no' a Junqueras, que viajó a Londres en busca de financiación para la 'república' ilegal"

LA RAZÓN

"Bárcenas y la mitad de los citados en la comisión del PP podrán no declarar"; "Montoro quiere prohibir por ley las amnistías fiscales"; "El PSOE hace su primer gesto a Podemos y retira su apoyo al Tratado con Canadá"; "Trescientos yihadistas 'monitorizados' ante el World Pride de Madrid"

ARA

"Rebaixes en l'IRPF a qui ajusti el preu del lloguer"; "Exhumen una fossa amb 17 soldats franquistes"; "Els lletrats del Parlament alerten sobre la reforma del reglament"; "Inés Arrimadas: 'El Govern no pot fer el referèndum amb garanties, no sap com organitzar-lo'"

EL PUNT AVUI

"'El referèndum exigirà un esforç excepcional'. El alcaldes, convocats a un acte a favor de l’1-O per l’AMI i l’ACM"; "El TC reserva 'afers exteriors' per a l'Estat"; "L'Estat s'avé ara a convocar la Junta de Seguretat"; "L'índex de preus de lloguer s'obre amb 27 ciutats"

LA VANGUARDIA

"Junqueras demana rescatar l'Eix Transversal amb el FLA"; "Primera crisi de Macron amb la dimissió de quatre ministres"; "Montoro proposa ara prohibir noves amnisties fiscals"; "La Generalitat publica els preus de referència dels lloguers"

EL PERIÓDICO

Notícies relacionades

"La llei de desconnexió enfronta Junts pel Sí"; "Fre a l'exigència de l'anglès a la universitat"; "Interior alerta de l'alt risc d'incendis per Sant Joan"; "Montoro proposa ara prohibir per llei les amnisties fiscals"

EL CORREO"Euskadi reúne a 80 investigadores en un centro pionero en enfermedades cerebrales"; "Vidrala se lanza a comprar una firma portuguesa valorada en 250 millones"; "Gesto de Aburto con el PSE tras la crisis. El alcalde elogia ahora el plan de movilidad que lidera su socio"; "Sánchez marca perfil de izquierda en la UE. En línea con Podemos, rechaza el acuerdo CETA con Canadá"