El PPC se suma al PSC i abandona la comissió del Parlament sobre l'operació Catalunya

Els populars denuncien que aquests treballs s'han convertit en "un espectacle d'insults"

rjulve31890507 barcelona 19 11 2015 pleno del parlament en la imagen  esper170622120051

rjulve31890507 barcelona 19 11 2015 pleno del parlament en la imagen esper170622120051

1
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

El PPC ha anunciat aquest dijous que deixarà de participar en la comissió d'investigació del Parlament sobre l'operació Catalunya. La portaveu dels populars en aquests treballs, Esperanza García, ha justificat la decisió en el fet que les sessions s'han convertit "en un espectacle d'insults que no és digne del Parlament" i s'ha negat a "alimentar el circ" dels independentistes. El PSC ja va abandonar aquesta comissió a principis de maig com a protesta perquè JxSí i la CUP van fulminar la referent a l'exsenador Santi Vidal a l'impedir que s'aprovés un pla de treball.

"En un inici, després que el PSC decidís no assistir a la comissió, ens hi vam mantenir perquè no tenim cap por i perquè pensàvem que podríem aclarir les mentides dels grups independentistes. Ara, després de l'espectacle de les últimes sessions i el partidisme de la presidenta de la comissió [la republicana Alba Vergés], hem decidit no col·laborar més amb els seus numerets", ha argumentat García.

Notícies relacionades

El Parlament va aprovar la posada en marxa de la comissió d'investigació de l'operació Catalunya el mes de març passat amb 98 vots a favor (JxSí, la CUP, el PSC i Catalunya Sí que es Pot), 22 abstencions (Ciutadans) i 11 'nos' del PPC. El grup de treball, que té per objectiu indagar en les suposades actuacions espúries del Govern de Mariano Rajoy per combatre i desprestigiar els polítics independentistes, es va constituir un mes després i va aprovar 54 compareixences. No obstant, a part de la sortida del PSC i el PPC, en les últimes setmanes s'han anat diluint els seus objectius.

Aquest mateix dijous estaven previstos els interrogatoris a l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, i a l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso, però s'ha hagut de desconvocar la sessió perquè tots tres han declinat assistir-hi. Tant Fernández Díaz com Romero de Tejada s'emparen en un informe del Consell d'Estat que sosté que els alts càrrecs del Govern i de l'Administració General de l'Estat no estan obligats a comparèixer en aquest tipus de comissions autonòmiques i, en tot cas, a qui han de retre comptes és davant el Congrés. De Alfonso, que ara exerceix de jutge a Santander, ha al·legat que els seus superiors no li permeten comparèixer físicament a la Cambra i ha invitat els parlamentaris a fer-li les preguntes per carta o enviar una delegació al seu despatx per poder-li fer les preguntes.