LES PORTADES DE LA PREMSA

Els exministres d'Aznar exculpen Bárcenas, però Rivera frena el pla anti-Rajoy de Sánchez

La premsa madrilenya dilueix la desfilada d'Acebes, Arenas, Rato i Mayor Oreja per la corrupció de la Gürtel i anuncia que el PP apel·larà al TC per bloquejar el Congrés

Les diaris recullen els conflictes hispanocatalans, que la Generalitat anuncia als inversors canvis polítics o que la tardor catalana acabarà amb tancada a la Ciutadella

portada-elperiodico-21-06-2017

portada-elperiodico-21-06-2017

6
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Els vuit diaris de Madrid i Barcelona obren avui les seves portades amb vuit notícies diferents. Però es condensen en dues; en la deriva d'Espanya i la de Catalunya. Aquella es resumeix que els quatre ministres d'Aznar que ahir van desfilar davant els jutges de la Gürtel per testificar que ni saben ni recorden (gran a 'EL PERIÓDICO'), o sigui, en plata, que van exculpar i van donar un cop de mà a l'extresorer del PP Bárcenas (ho veureu més petitó a 'El País' i 'El Correo').

'La Razón' devalua aquests testimonis com a subtítol que el PP demanarà formalment al Tribunal Constitucional que torni a esmenar la plana al Congrés i bloquegi la investigació del finançament il·legal del partit de Rajoy. I a 'El Mundo' i 'Abc' no els caben Acebes, Arenas, Rato Mayor Oreja en portada però primen dos regidors de Carmena perquè es neguen a dimitir -codi ètic de Podem en mà- després d'haver sigut citats per una jutge per una denúncia del PP per haver volgut aclarir un presumpte escàndol a l'Open de tennis de Madrid. 

LA URNAFÒBIA I LA CIUTADELLA

La deriva catalana de les portades es condensa en la notícia que Puigdemont convoca unilateralment la Junta de Seguretat que el Govern espanyol es resisteix a reunir des del 2009 ('Ara'), la denúncia de la "urnafòbia" per la querella contra la consellera Borràs i que Pastor al·lega que no ha rebut la petició de Puigdemont per anar al Congrés ('El Punt Avui'), i el més edulcorat rebuig de Montoro de recórrer al Constitucional la taxa catalana del sucre ('La Vanguardia').

Més substància sembla tenir que la Generalitat anunciï als inversors possibles canvis polítics; "escenaris institucionals alternatius" ('El País') i, ja posats, que Josep Martí Blanch asseguri a EL PERIÓDICO que els independentistes no planegen que la consulta de l'1 d'octubre sigui una repetició del 9-N del 2014: "La tardor catalana. El Govern i els sobiranistes es tancaran al Parlament i ocuparan el parc de la Ciutadella".

'Sensu contrario', a 'Abc' i 'La Razón' els posa més que l'Ajuntament de Lleida es descarti de l'1-O i que es plantegi demanar que jugui la selecció espanyola de futbol, 'la Roja', en aquesta capital.

RIVERA, SÁNCHEZ I IGLESIAS

Tornant a la capital del regne, els dos primers diaris obren, amb tot, amb les derivades polítiques de la jornada. 'El País' destaca que Rivera demana a Sánchez que no insisteixi en el fracàs del 2016; el líder de Ciutadans frena en sec els plans del PSOE de crear un front anti-PP. 

I 'El Mundo' prima l'altra cara de la moneda: "Rajoy veu inviable acords amb un Sánchez podemitzat. El Govern creu que el líder socialista està mostrant 'la seva pitjor cara' i que només 'competeix per l'espai electoral d'Iglesias'. Descarta qualsevol negociació sobre la plurinacionalitat".

VUIT ARTICLES

És que el 'nou PSOE' de Sánchez dona peu a anàlisis contradictòries i rellevants. Aquí en teniu unes quantes.

Un el firmava Suso de Toro diumenge a la nit a 'El Diario'. Així el titulava: "Sánchez: cambiar a todos para que nada cambie. Sánchez es el PSOE puro y que nadie espere otra cosa, aunque haya llegado al poder de una forma paradójica liquidando a González, Guerra, Rubalcaba y a su candidata".

Poc abans Enric Juliana ('La Vanguardia') penjava aquest: 'Pares i fills'.

I al mateix temps Gustavo Matías al·ludia al Bad Godesberg de Sánchez a 'Cuartopoder'. Títol: "Segunda renovación histórica del PSOE: hacia el mercado posible y el Estado necesario”. Subtítols: “La segunda renovación del PSOE, tras el Congreso de Suresnes, en 1974, llega con la intención de estabilizar y modernizar España. La fórmula para conseguirlo es recuperar seis millones de votos perdidos, reclamando el espacio de un centro-izquierda creíble. Sánchez apuesta por una alianza progresista europea, frente a la actual o próximas crisis del neoliberalismo, dando por fracasada la tercera vía socialdemócrata".

Dilluns, José Antonio Zarzajelos ('El Confidencial') presentava així el seu treball: "Las estafas semánticas del 39º Congreso del PSOE. Se han perpetrado dos añagazas: la proclamación de una falsa plurinacionalidad de España y el revestimiento como democracia directa de los omnímodos poderes del 'renacido' Sánchez".

Cristina Pardo escriu avui que li costa entendre què vol dir Sánchez a "Nació de nacions".  

I dimarts apareixia aquest  d'Isaac Rosa: "La derecha te acabará convenciendo del giro a la izquierda del PSOE. Tras multiplicar a los independentistas catalanes y aupar a Podemos a fuerza de criminalizar y demonizar, ahora la derecha mediática y política dirige sus armas contra Sánchez".

En tot cas, Antonio Lucas escriu a 'El Mundo' ("¿El 15-M?") això: "La posibilidad de identificar el 15-M con el PSOE resulta nula. Es como si Rajoy saliese ahora a los gritos con una pancarta de Nunca Mais. Tarde. Y falso". 

Al cap i a la fi, el 15-M encara és aquí. com recordava el passat 15 de juny al digital 'Crítico' Mar Romero: "No nos llame millenials, llámenos precarios. Los jóvenes no tenemos nada. Ni casa, ni trabajo ni dinero".   

   

     

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Rivera pide a Sánchez que no insista en el fracaso de 2016"; "La Generalitat anuncia a los inversores cambios políticos"; "La cúpula del PP de Aznar exculpa a Bárcenas"; "Elke König, presidenta del Mecanismo Único de Resolución: "La solución del Popular es un modelo a seguir"; "El 'plan moralizador' de Macron choca con la salida de dos ministros"

EL MUNDO

"Rajoy ve inviable acuerdos con un Sánchez 'podemizado"; "Abatido un supuesto terrorista en la Estación Central de Bruselas"; "El fiscal acusa por fraude a Mourinho con los datos de Football Leaks"; "Dos concejales de Carmena se niegan a dimitir tras ser imputados"; "El caos por el incendio poone en jaque al Gobierno luso"

ABC

"Caso práctico de política populista"

LA RAZÓN

"El PP pedirá al TC paralizar la comisión sobre su financiación"; "Los ediles de Carmena, Mayer y Mato, se aferran al cargo tras ser imputados"; "Sánchez busca la suma imposible: 176 diputados para desgastar a Rajoy;" "Montoro bajará los impuestos para la campaña electoral del 2019"; "Lleida pide que la selección vuelva a jugar en Catalunya 13 años después".

ARA

"Puigdemont convoca unilateralment la Junta de Seguretat"; "Els exministres neguen els sobresous"; "L'executiu, amb Borràs"; "Montoro vol menys IRPF el 2019 i el Banc d'Espanya recomana apujar impostos"; "La fiscalia acusa també Mourinho de defraudar 3,3 milions a Hisenda"

EL PUNT AVUI

"Urnafòbia"; "Pastor, com si sentís ploure"; "El govern tira pel dret amb la Junta de Seguretat"; "El PP d'Aznar declara pel Gürtel"; "Mourinho, també acusat de defraudar Hisenda"; "L’Estat executa les obres a pas de cargol"; "Descomptes als peatges per als vehicles ecològics"

LA VANGUARDIA

"Montoro descarta recórrer al TC la taxa catalana al sucre"; "La jutge imputa Cristiano per quatre delictes fiscals"; "El TSJC admet la querella contra la consellera Borràs per la compra d'urnes"; "El pànic torna a Brussel·les amb un atemptat frustrat a l'Estació Central"

EL PERIÓDICO

"No me'n recordo, no em consta, ho desconec". Desfilada d'exministres d'Aznar en el judici del 'cas Gürtel"; "Atemptat fallit a Brussel·les. La policia neutralitza un home que va provocar una explosió"; "Barcelona rep una allau de peticions d'asil"; "Tony Bennett: 'M'agrada entretenir la gent i fer que se senti bé'"

Notícies relacionades

EL CORREO

"La nueva Gamesa garantiza que los proveedores vascos están en su cartera"; "El Ejército belga "neutraliza" a un hombre que provocó una explosión en la Estación Central"; "Sánchez llamará a Iglesias y Rivera. Les planteará acuerdos para avanzar 'juntos hacia la Moncloa'"; "Capote a Bárcenas de cuatro ministros de Aznar"