IZQUIERDA UNIDA

Garzón fa autocrítica: no qüestiona l'aliança amb Podem però vol més presència mediàtica i admet insuficiències

Opacitat del grup, falta de generositat, diferències ideològiques, entre les queixes de l'informe

"La qüestió és que alguna cosa està fallant i l'hem de corregir", assegura el líder d'IU

3
Es llegeix en minuts

El líder d'IU, Alberto Garzón, presentarà dissabte que ve un informe de gestió davant l'assemblea política i social de la seva coalició, en què fa autocrítica i reconeix que existeixen insuficiències en la seva aliança amb Podem, inclosa la "notable absència d'una justa visibilitat". Així es destaca en un dels blocs d'aquest informe anual, que ha sigut coordinat per Garzón i que recull l'avaluació dels membres de la direcció col·legiada tant del seu treball parlamentari com de la seva estratègia política.

El document no posa en qüestió l'"aliança en si" amb Podem, de la qual diu que ha consolidat un fort espai d'esquerres al Congrés i que el "saldo global" és satisfactori, si bé avisa de "signes que alerten de les seves insuficiències", que cal corregir.

LES SEVES QUEIXES

Entre ells, assenyala la injusta "visibilitat mediàtica" del treball parlamentari d'Izquierda Unida amb iniciatives "de calat", com l'impuls a la comissió d'investigació del rescat bancari, la proposta de la llei d'eutanàsia o el seu protagonisme en la tramitació dels pressupostos generals. No obstant, admet que la majoria d'aquesta feina "tendeix a difuminar-se sota el rètol de Podem" i que iniciatives que són exclusivament d'IU acaben sent assignades als seus socis morats pel "tauler de joc mediàtic".

No és l'única carència assenyalada per l'equip de Garzón en el seu balanç de gestió. També afirma que a causa dels problemes interns de Podem, fins al mes de febrer passat -és a dir, durant l'etapa en què el portaveu al Congrés era Íñigo Errejón- "la lògica del grup va estar marcada per l'opacitat i la falta de generositat", cosa que "va perjudicar els interessos d'IU". No obstant, explica que des d'aleshores i després de la reestructuració del grup parlamentari, que es va produir després de la victòria de l'equip de Pablo Iglesias a Vistalegre II, la situació "ha millorat" excepte algunes dificultats de coordinació.

Igualment, ressalta els problemes que comporta que el repartiment d'iniciatives es faci per nombre de diputats i no de vots. Això deriva en el fet que a IU li correspon el 7% de les propostes quan el percentatge seria del 24% si es repartís en funció dels vots.

El document aposta per visualitzar les diferències ideològiques amb Podem, "no només per no faltar a la veritat, sinó també perquè hi ha un espectre polític que simpatitza amb les propostes d'IU". I una de les principals conclusions de l'informe és la necessitat de potenciar el perfil propi d'IU -d'esquerra i des de la radicalitat democràtica-, sense que això sigui un obstacle per construir el bloc social i polític pel qual advoca la coalició. Garantir aquest lloc propi és, segons el coordinador federal, una manera d'augmentar el seu espai polític, "de moment insuficient", i de "revertir" el "desgast" detectat a l'"espai d'Units Podem".

Notícies relacionades

Una altra crítica que inclou l'informe és que Units Podem hagi sigut "incapaç" de guanyar terreny entre l'electorat d'esquerres, tot i que el PSOE ha estat sis mesos sense líder després d'haver-se abstingut en la investidura de Rajoy. Cosa que atribueix a diverses raons, entre les quals no descarta les "diferències internes" a Podem, la pèrdua de credibilitat després de les eleccions generals del 2015 i la seva menor visibilitat. "La qüestió és que alguna cosa està fallant i l'hem de corregir", assegura.

Entre les carències d'Units Podem també apunten que no està operant com un espai polític "que vagi més enllà del Parlament". Creuen que la formació de Pablo Iglesias ha optat per "la constitució d'un partit polític clàssic" i que això els allunya de la construcció d'un moviment polític i social i de la pròpia estratègia d'IU.