LES PORTADES DE LA PREMSA

De "Puigdemont vincula procés i ETA" (La Razón) a Cristiano no és un delinqüent (Abc)

El diari que dirigeix Marhuenda esprem el tens acte institucional pels 30 anys de la matança d'Hipercor i l'abstrús paral·lelisme del president de Catalunya

Florentino Pérez, reelegit per a un cinquè mandat al Madrid, blanqueja en el diari que dirigeix Rubido la imputació al portuguès per defraudar 14 milions

portada-ara-20-06-2017

portada-ara-20-06-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

La, en el millor dels casos, abstrusa comparació que Puigdemont va fer entre la persistència en la independència de Catalunya i la lluita contra ETA és el que més joc dona avui al quiosc: obre tres de les vuit portades dels diaris de Madrid i Barcelona i, per no variar, 'La Razón' de Francicso Marhuenda s'esgrogueeix sense complexos per titular: "Puigdemont vincula el 'procés' a ETA en el aniversario de Hipercor".

Això sembla el més rellevant, a més de veure Florentino Pérez, reelegit president del Reial Madrid, proclamar des de la portada d''Abc' que dirigeix Bieito Rubido: "No es admisible que se trate a Cristiano como a un delincuente". Que el portuguès només està imputat per cisar a consciència 14 milions d'euros a la Hisenda espanyola i l'advocat de l'Estat encara no l'ha anomenat 'capo' mafiós com a Messi davant el tribunal per haver defraudat més de 4 milions al fisc.

BURLA, INSULT

Del crispat i tens homenatge institucional a les víctimes d'Hipercor surt en totes les primeres barcelonines i en dues madrilenyes, rotatius que serveixen els seus editorials passant comptes amb el president de Catalunya. El d''El Mundo' es titula: "Puigdemont se burla del Estado y de las víctimas del terrorismo. De nuevo, EH Bildu se desmarca de los homenajes a las víctimas". El de 'La Razón': "Puigdemont insulta a las víctimas".

SANTAMARÍA, URKULLU...

El vessant més polític de la jornada de la deriva sobiranista es plasma en les primeres de 'La Vanguardia' (Sáenz de Santamaría creu posible la negociació passat l'1 d'octubre), d''El Correo' basc (Urkullu echa una mano a Puigdemont y pide que Catalunya y Euskadi puedan decidir) i d''El Punt Avui' (Els comuns guanyen temps).

Sobre això últim, Xevi Xirgu, el director, escriu: "No és un altre 9-N, Xavier! No es poden exigir les mateixes garanties en un referèndum acordat que en un d'unilateral". El també sobiranista 'Ara', ho presenta així: "Els comuns avalen l'1-O però no creuen que sigui vinculant". I recorden que Domènech afirmava fins fa uns mesos que no validaria un altre 9-N, i que ara estaria disposat a avalar l'1-O com a mobilització i protesta.   

LASTRA I ROBLES

Pel que fa a la ressaca del 39è congrés del PSOE es dona per fet l'inici de la substitució dels barons susanistes a 'El País' –Adriana Lastra defensa que "la bicefàlia en les autonomies és un bon model”-- i a 'Abc'. En aquest, l'editorial es titula "Purgas y venganzas en el PSOE. Sánchez vuelve para liderar un proyecto excluyente en el que un hipotético cisma es lo que menos le importa si reafirma su autoridad".

I si el primer rotatiu retrata la independent Margarita Robles, flamant portaveu al Congrés,  com "una ingobernable para disciplinar el partido", el segon la presenta com “una jueza siempre obediente al PSOE”, a més de concedir: "Alivio de los susanistas al no ver a Lastra en la portavocía".

RAJOY PENSA EN RIVERA

Els altres dos diaris madrilenys miren primer a la Moncloa. "El PP da por rota su tregua con el PSOE", titula 'El Mundo'. Mentre que 'La Razón' proclama en portada: "Rajoy descarta que Rivera apoye a Sánchez aunque prevé un otoño caliente con Ciudadanos". I a dins: "Rajoy piensa en Rivera y no en Sánchez"; entrega que completa con esta guinda: ""El PSOE se fija en Bolivia como modelo de 'Estado plurinacional'. La nueva dirección alienta la ficción del pacto con Podemos y Ciudadanos para recuperar el foco de la oposición al PP".

SÁNCHEZ TÉ DRET

A Barcelona, 'El Punt Avui' remata així l'editorial titulat "Catalunya al PSOE de Sánchez": "Està bé dir que ets d'esquerres i que reculls l'esperit del 15-M, però això ho has de demostrar al Congrés, on, d'entrada, el PSOE ha donat la presidència del Govern al PP. I amb Catalunya passa el mateix: queda bé dir que s'estima els catalans, però si se'ls estima de veritat, primer se'ls ha d'entendre".

El d'EL PERIÓDICO, finalment, defensa que "Sánchez té dret a fer la seva política". Aquí el teniu.  

Els atemptats de Londres i París i el drama dels incendis de Portugal són els altres fils conductors de les portades. 

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El PSOE inicia la sustitución de los líderes locales críticos"; "Ataque de venganza contra los musulmanes en Londres"; "Intento de atentado contra un furgón policial en los Campos Elíseos"; "Empieza la histórica negociación del Brexit"; "Podemos excluye a El País de una reunión con la prensa"

EL MUNDO

"Puigdemont equipara la lucha contra ETA con el 'procés"; "Terror sin fin en Europa. May reforzará la vigilancia en las mezquitas británicas. Atentado frustrado con armas y explosivos en París"; "Absueltos 30 acusados de corrupción por la "mala fe" de la Guardia Civil"; "El BCE insta a investigar la fuga de depósitos del Banco Popular"

ABC

"Florentino Pérez: 'No es admisible que se trate a Cristiano como a un delincuente'"

LA RAZÓN

"Puigdemont vincula el "procés" a ETA en el aniversario de Hipercor"; "Rajoy descarta que Rivera apoye a Sánchez aunque prevé un otoño caliente con C's"; "Londres: un británico embiste con un coche a unos fieles en una mezquita"; "París: un 'fichado' intenta atentar contra la Policía con armas y bombonas"

ARA

"Colau limita la promoció turística"; "Dol i polèmica a Portugal"; "Les víctimes d'Hipercor lamenten l'oblit trenta anys després"; "Un regidor del PSC, detingut pels contractes públics a clans de la Mina"; "Europa sospita de la retirada de fons públics del Popular abans de caure"

EL PUNT AVUI

"Els comuns guanyen temps"; "Hipercor en el record"; "El foc, encara sense aturador a Portugal"; "L'Estat es reserva el 20% del fons del 0,7% social"; "Insten el PP a portar al TC l'impost del sucre"; "Londres i París, de nou en alerta contra el terrorisme"

LA VANGUARDIA

"Santamaría creu possible la negociació passat l'1-O"; "Tensa unitat institucional en el record d'Hipercor"; "Un islamòfob envesteix amb una camioneta els fidels d'una mesquita a Londres"; "L'incendi de Portugal es torna contra el Govern"; "La Generalitat veu poc risc a Catalunya gràcies a la pluja del maig"

EL PERIÓDICO

"Puigdemont equipara l'1-O a la lluita anti-ETA"; "El rècord més trist: 65 milions de refugiats"; "Atac antimusulmà a Londres amb el mètode de l'atropellament massiu"; "El foc segueix arrasant Portugal i comencen les crítiques a les autoritats"

Notícies relacionades

EL CORREO

"Casi 40º y así hasta el jueves"; "Urkullu echa una mano a Puigdemont y pide que Cataluña y Euskadi "puedan decidir""; "La alerta terrorista vuelve a poner en vilo a Londres y París"; "Fandiño abre su última puerta grande en Orduña"