NOVA ETAPA AL SOCIALISME

Els barons del PSOE que estan a la corda fluixa... i els que no

Una desena de líders territorials podrien ser rellevats en els congressos autonòmics

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / JUAN RUIZ SIERRA / BARCELONA / MADRID

Després de la rotunda victòria de Pedro Sánchez i de la seva posició com a nou secretari general del PSOE, la batalla interna socialista es trasllada ara als congressos autonòmics. La incontestable victòria a les primàries del reelegit líder i la derrota de Susana Díaz deixa a la corda fluixa alguns dirigents territorials que fins ara han tingut pes i influència en les decisions del partit. Cinc barons seran rellevats segur, cinc més hauran de pugnar amb rivals per conservar el lloc i sis tenen assegurada la continuïtat.

FEDERACIONS ON HI HAURÀ CANVI SEGUR

Javier Fernández, César Luena, Pilar Cancela i Rafael Martínez Tovar.

-Astúries. Després de presidir la gestora durant l'interregne del PSOE, Javier Fernández ja ha anunciat que no repetirà com a líder dels socialistes asturians. Els sanchistes donen per fet que presentaran candidatura, però no és clar que ho facin els susanistes.

-La Rioja. César Luena, en un altre temps escuder de Sánchez abans de fitxar per Patxi López en les primàries, tampoc revalidarà el càrrec. El més probable és que el seu substitut sigui Francisco Ocón.

-Múrcia. La favorita per rellevar Rafael González Tovar és la diputada María González Veracruz.

-Galícia. La federació gallega està dirigida per una gestora que presideix Pilar Cancela des de la dimissió, el març del 2016, de José Ramón Gómez Besteiro per diverses imputacions judicials.

-Les Canàries. Una gestora comanda el partit des del novembre del 2016. Es dona per fet que l'exministre Juan Fernando López Aguilar presentarà candidatura a les primàries.

FEDERACIONS ON HI HAURÀ LLUITA PEL LIDERATGE

Ximo Puig, Emiliano García-Page, Sara Hernández, Guillermo Fernández Vara i Javier Lambán.

-El País Valencià. Pot ser la batalla més acarnissada. Sánchez promou la candidatura de l'alcalde de Burjassot, Rafael García (a qui ha incorporat a l'executiva nacional), per intentar neutralitzar el president autonòmic, Ximo Puig. Tots dos ja s'han postulat per a unes primàries que es preveuen tenses.

-Extremadura. El president regional, Guillermo Fernández Vara, tindrà dues competidores, però podria mantenir el càrrec perquè cap d'elles compta amb el vistiplau de Sánchez.

-Aragó. Javier Lambán ha sigut un dels més durs en els seus atacs al secretari general. Els crítics amb el president aragonès miren cap a la diputada Susana Sumelzo com a possible substituta, però ella no es decideix a fer el pas.

-Madrid. Sara Hernández, que també va saltar de les files de Sánchez a les de Patxi López a les primàries, té molt difícil la seva continuïtat al capdavant d'una federació tumultuosa des que Tomás Gómez va ser deposat.

-Castella-la Manxa. Encara no és clar, però el president autonòmic, Emiliano García-Page, també podria tenir rival a les primàries.

FEDERACIONS ON ELS LÍDERS SERAN REELEGITS

Susana Díaz, Francina Armengol, Idoia Mendia, Luis Tudanca, María Chivite i Eva Díaz Tezanos.

-Andalusia: Susana Díaz.

-Euskadi: Idoia Mendia.

-Les Balears: Francina Armengol.

-Cantàbria: Eva Díaz Tezanos.

-Castella i Lleó: Luis Tudanca.

Notícies relacionades

-Navarra: María Chivite.

I A CATALUNYA...

JULIO CARBÓ

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Al PSC no hi ha congrés a la vista. L'últim, que va reelegir Miquel Iceta com a primer secretari, es va celebrar el novembre del 2016. Ara els socialistes catalans acaben d'obrir el procés de primàries per escollir el seu candidat a la presidència de la Generalitat, davant la possibilitat d'unes eleccions catalanes en els pròxims mesos. Iceta ja s'ha postulat per repetir com a cap de cartell i no s'espera que tingui cap adversari.