EL DILEMA DEL SOCIALISME

La batalla socialista es trasllada a València amb canvis de bàndol

Ximo Puig presenta candidatura al lideratge del partit amb el suport de dos dirigents que van recolzar Pedro Sánchez

L'alcalde de Burjassot, membre de la nova executiva del PSOE, disputarà la secretaria general al president de la comunitat

jgblanco38965137 valencia 19 6 2017 pol tica ximo puig pspv psoe el secreta170619140442 / Miguel Lorenzo

jgblanco38965137 valencia 19 6 2017 pol tica  ximo puig  pspv psoe el secreta170619140442
zentauroepp38968390 valencia 19 6 2017 pol tica  rafa garc a  pspv  psoe el alca170619194950

/

3
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

Després de l'aclaparadora victòria de Pedro Sánchez com a nou secretari general del PSOE, la batalla interna socialista es trasllada ara al PSPV. Els socialistes valencians han d'elegir el 16 de juliol el seu líder, i a la lògica candidatura de l'ara secretari general a la comunitat i president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que va recolzar Susana Díaz, s'hi ha unit la de Rafa García, flamant nou membre de l'executiva nacional de Sánchez.

Han sigut els suports del dirigent madrileny al País Valencià els que han empès l'alcalde de Burjassot a fer el pas. Almenys, alguns d'ells, perquè, la jornada en què tots dos van presentar candidatura, la imatge més destacada va ser la de les dues persones que es van situar al costat de Puig durant el seu discurs.

D'una banda, Manuel Mata, síndic socialista a les Corts, que, des del principi fins al final, va estar al costat del reelegit secretari general del PSOE, i de l'altra Carmen Montón, consellera de Sanitat, que va mantenir el suport a Sánchez durant tot el procés que va acabar amb la seva dimissió a l'octubre, tot i que va fer un pas enrere i en les primàries no es va significar. Tot i així, el seu nom va estar en les quinieles per entrar novament a l'executiva.

En la presentació de la candidatura, acompanyat per algunes desenes de militants, García va treure transcendència aquest canvi de bàndol. "Al final no és una qüestió de cares, som militants. Tots som iguals. Un militant, un vot. Això és el que ens enriqueix, no som unipensament", va apuntar.

LA BICEFÀLIA

García va justificar la seva candidatura perquè "el president ha de dedicar molt de temps a la situació del País Valencià i és necessari que el partit continuï viu i segueixi fent treball polític". Hores abans, Puig havia utilitzat el mateix Sánchez per intentar desactivar aquest argument. "Jo vull que sigui president i que segueixi sent secretari general. La situació és complexa i hi ha d'haver un lideratge clar", va apuntar el president valencià.

García va mirar d'esquivar la pregunta de si, en cas d'arribar a la Moncloa, el madrileny hauria de deixar el càrrec acabat d'estrenar. "Haurà de prendre una decisió", va assenyalar abans d'assegurar que, encara que guanyés, ell no dimitiria com a alcalde. "Tant de bo l'agenda institucional d'un alcalde fos com la d'un president de la Generalitat, però no és així", es va justificar. García també va intentar deslligar la seva candidatura de Sánchez. "No he parlat amb ell d'aquesta situació perquè no té res a dir en un procés de caràcter autonòmic", va assegurar.

L'IMPACTE EN EL CONSELL

Puig va reiterar que respecta la decisió de García de presentar-se, però va assegurar que li costa pensar "que hi hagi motius perquè es munti una alternativa", ja que va assegurar que el socialisme valencià viu "el millor moment" en 22 anys i va posar com a aval a la seva candidatura l'acció del Consell del Botànic. Això sí, va desvincular la seva continuïtat en el càrrec al resultat d'aquestes primàries. "No contemplo escenaris futuribles, però el Pacte del Botànic té la millor salut possible. Està garantida perquè vaig ser elegit en primàries obertes per ser candidat i després en el debat d'investidura", va ressaltar.

Notícies relacionades

García també va admetre que "el Consell està fent una bona feina però el motor està parat i no es pot aturar". A més, va negar reiteradament que una hipotètica victòria seva debilités Puig com a president de la comunitat. "El que alguns interpreten com a esquinçar-se jo ho interpreto com a democràcia", va explicar García, que creu que el seu rival no dimitiria en cas de perdre. "No crec que es doni, és una decisió que ell haurà d'adoptar, però el que faig és per reforçar el Consell i no per trencar-ne la solidesa. L'organització no pot estar en una paràlisi permanent", va insistir

FEDERALISME I MILITÀNCIA

Puig va advocar per un PSPV autònom respecte a Ferraz i va dir que vol "un partit federalista i valencianista, amb veu pròpia, que respecta i col·labora però sense acceptar imposicions, amb autonomia". Per la seva banda, García va insistir a donar veu a "la gent". "L'apoderament de la militància ha fet possible que el projecte de Madrid hagi sortit reforçat i la gent vol que continuï en cada federació", va apuntar.