Puigdemont crida a "persistir" en el procés com es va fer en la lluita contra ETA

El PP, Ciutadans i el PSC carreguen contra el president per equiparar el full de ruta sobiranista amb el camí per derrotar la banda terrorista

Santamaría reclama "calma" als independentistes per negociar l'endemà de l'1-O

Puigdemont fa una crida a persistir en els objectius de Catalunya. / RICARD CUGAT / ACN VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

"Avui [per aquest dilluns] fa 30 anys de l'atemptat d'Hipercor. Si no hagués sigut per la persistència, pel valor de tantes i tantes persones, algunes d'elles anònimes, segurament aquest combat no s'hauria guanyat. I avui podem dir que estem més a prop de l'ideal de justícia davant qui intenta laminar la justícia perquè hem persistit. D'aquí uns anys direm el mateix. Hem aconseguit tot això, hem aconseguit tot el que el poble de Catalunya s'ha proposat perquè hem persistit, perquè no hem renunciat".

Aquestes paraules de Carles Puigdemont, pronunciades en l'acte de relleu i presentació de la memòria anual de la Comissió Jurídica Assessora, han obert una nova aixeta en el contenciós que el president manté amb els partits constitucionalistes, que han sortit en tromba, especialment el PP, per retreure-li que hagi comparat el llarg camí fins a vèncer la banda terrorista amb l'actitud que ha de mantenir l'independentisme fins a veure culminat el procés. Amb la tensió 'in crescendo' a mesura que s'acosta l'1 d'octubre, data fixada pel Govern català per al referèndum unilateral, no hi ha missatge que enviï un bloc que no sigui analitzat, espremut, reinterpretat, desacreditat i rebatut per l'altre. I és clar, la barreja de procés i lluita contra ETA efectuada per Puigdemont l'han utilitzat els seus adversaris per posar el crit al cel.

El discurs del cap del Govern català ha pivotat sobre la "persistència" com un avís tant al Govern central com al conjunt de catalans; com una advertència a l'Executiu de Mariano Rajoy que no s'acovardirà per més ofensiva judicial, policial i política que hi hagi i com una crida al "poble" perquè no s'acoquini davant els que pretenen la "resignació" i la "renúncia". Però ha sigut comparar aquesta "persistència" con la que va servir per derrotar ETA i donar peu que el líder del PPC, Xavier García Albiol, el titllés de "ment pervertida" per "insultar les víctimes". Poc després, Alfonso Sánchez, president de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (entitat més afí al PP que altres col·lectius d'aquesta índole), ha qualificat d'"infàmia" les paraules del president i l'ha acusat de "menysprear els morts". I al vespre, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, sense al·lusions directes a les paraules de Puigdemont, ja ha reclamat als independentistes que refrenin les seves intervencions i apostin per la "serenitat" i la "calma" perquè després de l'1-O es pugui negociar l'encaix de Catalunya a Espanya dins del marc legal i sense data límit.

COMPARACIONS INADEQUADES

Notícies relacionades

"Fer segons quina mena de comparacions no és el més adequat, sobretot quan la seva força política va estar d'acord a rebre (Arnaldo) Otegi al Parlament mentre nosaltres ens reuníem amb les víctimes del terrorisme", ha lamentat la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas. Ja immersa en precampanya electoral (en el seu partit entreveuen eleccions autonòmiques ben aviat), la líder de la força taronja a Catalunya ha demanat a Puigdemont que faci servir aquesta "persistència" per lluitar contra la corrupció i a favor d'un nou model de finançament.

El PSC també ha abundat en les paraules de Puigdemont. "Són unes declaracions molt poc afortunades i convindria que [el president] s'excusés davant totes les víctimes d'ETA", ha asseverat el secretari d'organització dels socialistes catalans, Salvador Illa. També amb la qüestió catalana de fons, el nou portaveu socialista, el val·lisoletà Óscar Puente, ha rebutjat "per cruenta" una intervenció de l'autonomia de Catalunya com va demanar Alfonso Guerra, informa Juan Ruiz Sierra.