LES PORTADES DE LA PREMSA

El pla de Sánchez contra Rajoy s'encalla en poques hores; el 'cas Forcadell' arribarà a l'ONU

Les premsa madrilenya afí al PP i a Ciutadans li diu al líder del PSOE que ni se li acudeixi pactar amb Iglesias i Podem, i menys encara presentar una moció de censura

'El Punt Avui' i 'La Razón' destaquen que el Parlament apel·larà a les Nacions Unides, Estrasburg i el Consell d'Europa per la persecució contra la presidenta i la Mesa

portada-vanguardia-16-06-2017

portada-vanguardia-16-06-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

En la primera edició del quiosc de Madrid i Barcelona d'avui destaca Sánchez (PSOE), que obre per activa o per passiva cinc dels vuit diaris. Sigui perquè concerta reunions amb Iglesias (Units Podem); sigui perquè el seu pla contra Rajoy (PP) s'encalla en poques hores perquè Rivera (Ciutadans) no està per la labor de desallotjar l'inquilí de la Moncloa ni d'entendre's amb el líder de l'esquerra del 15-M; sigui perquè matisarà la seva Espanya plurinacional en el 39è Congrés del PSOE per pacificar els barons; o sigui perquè la seva mà dreta, Ábalos, declara que prendran partida per la llei per aturar el referèndum de Catalunya.

Un segon element ressenyable és que els independentistes catalans portaran a l'ONU, al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg i al Consell d'Europa el que entenen que és una persecució judicial en tota regla contra la presidenta del Parlament, Forcadell, i els membres de la Mesa. Veureu que això obre la portada d''El Punt Avui' i que també cap a la primera pàgina de 'La Razón'.  

DE VETOS I RÈDITS 

La notícia bàsica per a la premsa de la capital del regne és el cop de porta a l'oferta de Sánchez a Podem i Ciutadans perquè deixin de vetar-se i el recolzin en el pacte a tres per descavalcar Rajoy i obrir-li les portes de la Moncloa. Així ho presenta 'El País'.

'El Mundo' posa l'accent informatiu que el pla del secretari general del PSOE no qualla i també que Ábalos assegura que el PSOE no pactarà amb independentistes. 'Abc' titula que "el líder socialista busca treure rèdit al veto de Podem i Ciutadans" per convertir-se en l'única alternativa a Rajoy. 'La Razón' dona tot això per descomptat informativament per ressaltar que Sánchez mantindrà la idea de l'Espanya plurinacional en el congrés, però la matisarà per blindar l'Espanya unida i sobirana i pacificar els barons.

SÁNCHEZ QUEDA ADVERTIT

Editorialment 'El País' s'absté. Però els altres tres rotatius que demanen el vot per a  PP i/o Ciutadans reclamen a Sánchez que ni se li acudeixi pactar amb l'esquerra sorgida del 15-M i menys encara presentar una altra moció de censura a Rajoy després de l'estiu.

Això es llegeix en l'editorial d''El Mundo' ("El dilema de Sánchez: entre la moderación y Podemos"): "La participación del PSOE en un frente de izquierdas supondría un tremendo error de estrategia por parte de Sánchez. Una cosa es que el nuevo PSOE trate de acercarse a los votantes de Podemos para atraer a los ciudadanos que optaron por la opción morada en los últimos procesos electorales, pero echarse en manos de la izquierda radical puede ser muy contraproducente".

El d''Abc' es diu "Iglesias juega otra vez con Sánchez. El líder del PSOE se equivocará si su objetivo es alcanzar la Moncloa sin acudir a las urnas, forzando una moción de censura junto a Podemos una vez que acaba de retratarse con los apoyos de Bildu, ERC y Compromís".

I el de 'La Razón' reclama des del titular: "El PSOE puede y debe construir una alternativa sin seguir a Podemos".

EN EL FRONT DE DRETES....

L'altra cara de la moneda, la del front de dretes, us l'explica Iolanda Mármol a EL PERIÓDICO: "PP i Ciutadans confien que el procés frustri un acord Sánchez-Iglesias. Desdenyen la possibilitat que el PSOE assumeixi el referèndum per a una aliança amb Podem". Aquí

Dels digitals, només 'El Diario' obria ahir a la nit la seva web amb aquesta qüestió: "Rivera torpedeará una 'mayoría alternativa' para echar a Rajoy. El presidente de Ciudadanos reitera que no cuenten con su apoyo para 'un Gobierno Frankestein con separatistas y Podemos'". Aquí el teniu. I aquí va aquest complement: 

I aquí la guinda del front de dretes, que ja sabeu que aquest mai es qüestiona. Us la serveix 'Público':

SOBRE AQUESTS 40 ANYS 

Dels 40 anys de les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura -les del 15-J de 1977-, 'El Español' publica un treball demoscòpic de Sociométrica que dona per a dues peces periodístiques així titulades:

Una: "Solo la mitad de españoles ve satisfactorio lo logrado en 40 años de democracia. En el aniversario de las primeras elecciones democráticas, un 48% se considera satisfecho y un 44,1% insatisfecho. Entre los jóvenes hay una clara mayoría de insatisfechos". L'altra: "Los españoles ponen un sobresaliente a Suárez y un 2,4 a Zapatero. Los tres últimos expresidentes suspenden en valoración 40 años después de las primeras elecciones".

I SOBRE AQUESTA HORA

En qualsevol cas, aquí teniu un lúcid article de Javier Valenzuela a 'InfoLibre' sobre la deriva política del regne i de la seva boja joventut: 

      

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Rivera e Iglesias rechazan la nueva oferta de pacto del PSOE"; "La penetración de la yihad siria en Líbano"; "La UE desbloquea el pago de 8.500 millones a Grecia"; "La deuda de las ciudades se reduce al mínimo en 10 años"; "Abanicos y agua contra la ola de calor en los colegios"

EL MUNDO

"El plan de Sánchez contra Rajoy encalla en unas horas"; "La trama del Canal pagó gastos electorales de Santos en Colombia"; "Mayordomos y 'suites' de hasta 2.500 euros para las estrellas de Bollywood"; "Bruselas pide al nuevo secretario general apoyo a la estabilidad presupuestaria"

ABC

"De 'violador del ascensor' a 'violador de La Paz' con permiso de Estrasburgo"

LA RAZÓN

"Sánchez matizará su España plurinacional para pacificar a los barones"; "Reprobación al consejero de Cifuentes por aconsejar abanicos en las aulas"; "El Parlament denunciará en la ONU las querellas por el referéndum"

ARA 

"José Luis Ábalos (PSOE): 'Estarem al costat de la llei per aturar el referèndum'" "Xafogor i heterodòxia al Sónar"; "Atlantia creu que Espanya no podrà vetar l’opa a Abertis"; "Croada dels metges contra les pseudoteràpies"; "Báñez anuncia 430 € al mes per als ‘ni-ni’ que trobin feina"

EL PUNT AVUI

"El cas Forcadell arribarà a la justícia internacional"; "L’Estat intenta frenar la convocatòria de 500 places de mossos"; "El Sónar pren Barcelona"; "Pedro Sánchez integra López i Vara a la direcció"; "La Cambra veu 'inviable' el pla de rodalies de Rajoy"; "El fiscal investiga Trump per obstrucció a la justícia"

LA VANGUARDIA

"Sánchez i Iglesias trenquen el gel per a futurs acords"; "El fiscal investiga Trump per obstruir la justícia al Russiagate"; "Guindos proposa canvis en els rescats bancaris"; "El Parlament denunciarà la "regressió democràtica" davant l'ONU"; "La Xina s'avança en l'àmbit de la comunicació quàntica"

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Fraus i picaresca en la preinscripció escolar"; "Sánchez porta al conclave la seva aposta plurinacional"; "El Sónar, ocupat per la música de les perifèries"; "Barcelona, al límit de bars i restaurants"