LES PORTADES DE LA PREMSA

Sánchez buscarà com més aviat millor desbancar Rajoy... si Iglesias i Rivera aixequen els seus vetos

El secretari general del PSOE avança la seva estratègia en un article publicat per 'El Mundo' després de la censura del líder d'Units Podem als de PP i Ciutadans

Anson adverteix que si s'intenta presentar una altra moció de censura d'aquí uns mesos l'inquilí de la Moncloa la desactivarà convocant eleccions anticipades

portada-razon-15-06-2017

portada-razon-15-06-2017

7
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Quin quadro, el que pinta el quiosc de la premsa de Madrid Barcelona d'avui per a després de la moció de censura d'Iglesias a Rajoy per la corrupció del PP. Amb l'inquilí de la Moncloa salvant el tràngol a costa de retratar-se i perdre la majoria absoluta al Congrés per l'abstenció del PSOE (cosa que enerva 'El País' pel que suposa d'acostament a Units Podem per configurar una majoria d'esquerres que segueix sense forjar), sembla que tornem a la casella de sortida del 2016.

Sánchez anuncia en un article a 'El Mundo' que buscarà com més aviat millor una nova majoria per desbancar Rajoy... sempre que Units Podem i Ciutadans aixequin els seus vetos. Si no, escriu el secretari general del PSOE, intentarà obtenir aquest suport a les urnes per arribar a la Moncloa.

LA CARTA D'AVANÇAR ELECCIONS

És clar que el cartutx de les urnes és el que cremarà Rajoy -l'únic que té la prerrogativa d'avançar els comicis- abans que Sánchez ""acaudille en pocos meses una nueva moción de censura", escriu l'acadèmic Luis María Anson a 'El Mundo'.

A "Hacia otra moción de censura", Anson assegura que l'inquilí de la Moncloa sap que, fins i tot retrocedint el PP per la corrupció, "los sondeos más rigurosos anticipan que su partido y Ciudadanos arañarían la mayoría absoluta". Així acaba: "Si en un futuro cercano Sánchez no esgrime una nueva moción de censura, solo será por el temor a que Rajoy se le adelante convocando elecciones generales. Entre pillos andará el juego de quién golpea primero".

EL PSOE SEMPRE A L'ALTURA

L'article de Sánchez forma part dels recordatoris dels 40 anys de les primeres eleccions democràtiques del 15 de juny de 1977 que tots els diaris de la capital del regne serveixen avui. Aquí teniu el més rellevant del de Sánchez, que es titula "El PSOE siempre a la altura":

"Esta semana hemos asistido a la tercera moción de censura de nuestra democracia, que ha sido derrotada. Pasará a la historia como un ejercicio de expectativas frustradas para los millones de ciudadanos que demandan un cambio en nuestro país. Seguro que sintieron una gran decepción viendo a la nueva política peleándose a garrotazos, mientras Rajoy sacaba réditos del espectáculo".

"Los vetos, reproches y ataques entre los que se venían a llamar fuerzas del cambio son algo más que piedras en el camino de la regeneración democrática que necesita España. Estos vetos son un muro que solo sirve al PP para atrincherarse en la Moncloa y malograr cualquier intento para desalojar de las instituciones a una derecha carcomida por la corrupción".

"Por eso, quiero manifestar abiertamente que me esforzaré para conseguir cuanto antes una amplia mayoría parlamentaria en el Congreso que desbanque al PP del Gobierno. Pero si continúan los vetos buscaré decididamente ese apoyo mayoritario al cambio en las urnas".

FRAGA GUANYARIA AVUI LES ELECCIONS

Rajoy, per la seva part, firma avui un altre article més venal pel 40 aniversari de les primeres eleccions espanyoles després de la dictadura ("La mejor España de la historia") a 'La Razón'.

El diari de Marhuenda torna a donar la nota amb un simulacre demoscòpic sobre com quedarien en unes eleccions els quatre grans partits actuals amb els líders d'aquell 1977. A saber: Manuel Fraga guanyaria amb 138/ 142 escons -1 o 3 més que Rajoy-, Felipe González n'aconseguiria 90/ 93 -8 més que els de Sánchez-, Adolfo Suárez n'obtindria 52/ 55 -20 o 23 més que Rivera- i Santiago Carrillo en sumaria 40/ 44 -27 o 31 escons menys que Iglesias-.

NOU PSOE I ABRAÇADA DE PODEM

L'editorial amb què es desfoga 'El País', partidari de l'extrem centre i de mantenir un cordó sanitari a l'esquerra dels indignats del 15-M, a la qual sempre ha combatut, es titula "El nuevo PSOE y el abrazo de Podemos". Aquí teniu l'esencial:

"Sorprende que justo en el momento en que Podemos queda en evidencia por sus propios excesos retóricos e ideológicos, el nuevo PSOE de Sánchez, por boca de su portavoz, Ábalos, tienda una mano a Podemos y con la promesa de un tono cordial y la constatación de un diagnóstico compartido sobre los problemas de este país, se ofrezca a trabajar juntos para el futuro".

"Con un PSOE seguro de sí mismo y sin complejos, Podemos habría quedado retratado como lo que es bajo el liderazgo de Iglesias: una formación tan radical como marginal, incapaz de proyectar la credibilidad suficiente para poner de acuerdo a aquellos progresistas, que son muchos, que disienten de Rajoy".

"A la mano tendida de los socialistas, confiados en que así seducirán a los votantes de Podemos, Iglesias ha respondido abrazándose al nuevo PSOE, que para su congreso ha elegido un lema ('Somos la izquierda') que le aleja del centro y encadena a Podemos. Un 'nuevo PSOE' del que hay escasas precisiones programáticas salvo la que ayer proclamó Ábalos, que prometió 'combatir con justicia las injusticias', como si el PSOE anterior no lo hubiera hecho".

"Esta moción de censura --concluye-- era un señuelo diseñado por Iglesias, sabedor de que perder contra Rajoy era un precio más que aceptable a cambio de atraerse al PSOE a un terreno donde pudiera controlarlo. Desde ese punto de vista, no cabe dudar de que Podemos ha logrado un importante triunfo".

CENSURA A RAJOY I RIVERA

A Barcelona se serveixen avui tres editorials. El d''Ara' resta valor al debat del Congrés. Ho presenta així: "¿Moció de censura o operació propagandística? Amb el referèndum català com a teló de fons, Podem i PP protagonitzen un xoc estèril". El d''El Punt Avui' ("Després de la moció de censura") sí que valora la porta oberta a l'entesa de PSOE i Units Podem.

I el d'EL PERIÓDICO, no obstant, ens torna a l'inici d'aquesta peça: "Iglesias -es titula- censura Rajoy i Rivera. La duresa del xoc entre els líders de Podem i Ciutadans els incapacita per formar majories que desmuntin les lleis del PP". (Aquí.

¿FI DEL MIRATGE CENTRISTA?

Entre els diaris digitals teniu l'editorial d''El Español' ("Iglesias fracasa en su moción de censura pero confía en ‘echar al PP antes de Navidad’", es titula; i el de 'Contexto' ("Retrato del Gobierno más corrupto de Europa"; aquí el teniu).

I en una línia similar a l'últim teniu l'article de Josep Ramoneda a 'El País' ("El fin del especismo centrista"; Aquí).

DE NÒVIES I DE MASCLISTES   

I per acabar, aquí teniu una peça d'Ana Pardo de Vera, directora del digital 'Público', presentant-los Irene Montero abans que obrís el debat i, per descomptat, abans que fos vituperada pel masclisme rampant: "Novias. Si Montero está en la candidatura ganadora de Vistalegre 2, la de Iglesias frente a la de Errejón, y fue la cuarta dirigente más votada y la primera de las mujeres, lo normal es que hoy asuma más responsabilidad en la nueva etapa feminizada que pretende Podemos". El teniu aquí.

      

     

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El PSOE acepta explorar una mayoría con Podemos"; "Tragedia en una torre de Londres"; "Puigdemont convoca a los voluntarios para "agentes electorales"; "Herido en un tiroteo en EEUU un congresista republicano"; "40 años de elecciones en libertad"

EL MUNDO

"Sánchez buscará "cuanto antes" una mayoría para desbancar al PP"; "Puigdemont busca 80.000 voluntarios para la consulta ilegal"; "Granados al salir de la cárcel: "Jamás metí la mano en la caja"; "La quiebra del Popular habría costado 30.000 millones al Estado"; "El superagente Mendes, primer asesor imputado por fraude fiscal de un futbolista".

ABC

"Trampa letal en una torre de Londres por fallos de seguridad"

LA RAZÓN

"Fraga ganaría hoy las elecciones"; "El fracaso de Iglesias evidencia la falta de una mayoría alternativa a Rajoy"; "Mueren al menos 12 personas en el incendio de una torre de viviendas en Londres"

ARA 

"La moció fallida contra Rajoy acosta PSOE i Podem"; "Tràgic incendi a Londres"; "Fi del 'roaming': tot el que et cal saber"; "El Govern farà el referèndum amb voluntaris"; "La contaminació no frena l'ús del cotxe privat"

EL PUNT AVUI

"4.500 agents electorals per gestionar el referèndum"; "Tragèdia a Londres"; "La renda garantida, eina per reduir la pobresa"; "Iglesias no suma però allarga la mà al PSOE"

LA VANGUARDIA

"Puigdemont vol fer el referèndum amb voluntaris"; "Un jubilat anti-Trump tiroteja congressistes republicans a Virgínia"; "Rajoy supera la moció de censura i Podem festeja el PSOE"; "Granados ataca el fiscal al sortir de la presó després de 31 mesos"; "La Reserva Federal apuja els tipus d'interès a l'1,25%"

EL PERIÓDICO

"Pau a l'esquerra. Iglesias aconsegueix un acostament al PSOE en el debat de la seva fallida moció contra Rajoy"; "Reclutament de voluntaris per a l'1-O"; "L'infern a Londres. Un incendi en plena nit causa almenys 12 morts i 74 ferits en una torre de vivendes socials de 24 plantes"; "El 'Madoff català' va rebre fons de paradisos fiscals"

Notícies relacionades

EL CORREO

"Iglesias palía su derrota en la moción al lograr acercarse al 'nuevo PSOE'"; "Bizkaia elimina de urgencia el pago de la plusvalía si se vende un piso con pérdidas"; "El envejecimiento dispara el cáncer"