El Congrés rebutja Pablo Iglesias com a president

La moció de censura decau amb 170 vots en contra, però obre l'entesa PSOE-Podem

Els morats no accepten Ciutadans i animen Sánchez a sumar amb els independentistes

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El ple del Congrés ha rebutjat aquest dimecres Pablo Iglesias com a president del Govern al votar majoritàriament en contra de la moció de censura en què es postulava com a candidat alternatiu a Mariano Rajoy. 170 diputats hi han votat en contra (PP, C's), 97 s'han abstingut (PSOE, PDECat, PNB) i 82 li han donat suport (Units Podem, ERC, Bildu, CC) en una votació pública per crida que ha arribat després d'una intervenció agressiva del portaveu popular, que ha forçat la intervenció de la presidenta de la Cambra per posar ordre. 

Després d'un debat de dos dies, el líder podemista ha aconseguit reconstruir ponts d'entesa amb “el nou PSOE” i arrossegar el president fins a la tribuna per donar respostes sobre els escàndols de corrupció i Catalunya. No ha aconseguit erigir-se com un líder presidenciable, els partits han qüestionat la seva confiabilitat i l'han acusat de plantejar la moció només per intentar prendre-li la bandera de líder de l'oposició al PSOE. 

I no obstant, en les seves intervencions des de la tribuna aquest dimecres Iglesias ha brillat com un parlamentari de rigor, sense renunciar a les seves frases iròniques, però ja allunyat d'un to mitinguer que li funciona als carrers però que a les institucions es revela contraproduent.

Sabedor de la seva derrota numèrica, Iglesias ha posat en valor la seva iniciativa parlamentària. Sosté que ha resultat “útil” per acorralar el Govern i començar a teixir un acord de forces progressistes ara que el PSOE gira a l'esquerra amb Pedro Sánchez. El cap dels morats demana als socialistes que apartin Ciutadans i s'atreveixin a construir una majoria alternativa a la del PP amb els partits independentistes.

Els socialistes inicien l'acostament, però amb totes les prudències. Iglesias segueix sense acceptar Ciutadans com a soci en una eventual entesa amb altres partits. El portaveu del PSOE, José Luis Ábalos, li ha respost que, encara que és conscient que "C’s no està a l'esquerra", ara com en la Transició, "s'ha de sumar i obrir escenaris".

RIVERA I CATALUNYA, OBSTACLES 

El debat crispat entre Iglesias i el president de C’sAlbert Rivera, ha mostrat que les seves posicions són irreconciliables, el menyspreu mutu entre dos dirigents que mantenien una relació de cordialitat però que amenaça amb convertir-se, una altra vegada, en l'escull de majories alternatives al PP.

Malgrat el to conciliador que els representants de PSOE i Podem han exhibit en el debat i dels similars diagnòstics que fan de la situació del país, les seves posicions són distants respecte al conflicte territorial.

L'ANÈCDOTA I L'EMPRENYADA

Notícies relacionades

Mariano Rajoy, que dimarts va replicar a Podem, dimecres només hi va anar al final del debat, per escoltar l'aspre discurs del seu representant. Rafael Hernando va enarborar un discurs ranci contra els podemistes que va acabar fent al·lusió a la "relació" entre Iglesias i la seva portaveu, Irene Montero. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va intervenir per calmar els ànims i va advertir que no permetria que el Parlament es convertís en un "circ" o en una "taverna".

Per al capítol d'anècdotes, l'error de Jorge Moragas, el cap de Gabinet de Rajoy. Va pronunciar un "sí" en la votació (pública i per crida) i va haver de corregir immediatament, advertit per la diputada Celia Villalobos, asseguda al seu costat, de l'equivocació.