MOCIÓ DE CENSURA AL CONGRÉS

Iglesias i Rivera, en el fang

Els representants de la 'nova política', sense la química ni el respecte d'abans, protagonitzen una altra agra bronca

El líder de Ciutadans ataca Iglesias en la seva intervenció. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Hi va haver un temps en què Pablo Iglesias justificava els errors d’Albert Rivera, com quan en un acte en una universitat el novembre del 2015 el líder de Ciutadans va recomanar llegir Kant i, segons va admetre després, ell mai l’havia llegit. Iglesias, que va participar en aquella conferència davant els estudiants, va justificar l’error de Rivera. «Tothom s’equivoca», va comentar als periodistes. Hi va haver un temps en què Rivera i Iglesias quedaven per prendre cafè davant les càmeres amb Jordi Évole, mostrant una bona relació que ara s’ha tornat en menyspreu.

Es va veure en la moció de censura, on tots dos van protagonitzar el cara a cara més dur del debat. Rivera va obrir la segona jornada amb un discurs de 30 minuts molt agre contra el polític de Vallecas, contra el candidat a la presidència del Govern. Com Mariano Rajoy el dia abans, Rivera va negar que Iglesias tingui cap característica per poder ser cap de l’Executiu. Ni li agrada treballar, va dir, ni genera consens (és el més mal valorat a les enquestes, va destacar) i és més de «demolir» que de construir. I, a més, és el responsable, va recordar, que el líder del PP segueixi a la Moncloa, per no recolzar Pedro Sánchez (PSOE) el març del 2016.

Albert Rivera

PRESIDENT DE CIUTADANS

«S'ha de treballar i no solament protestar. Ja veu com tremola Rajoy amb el seu 'tramabús'»

«S’ha de treballar, no solament s’ha de protestar (...) Ja ha vist com estan amb els adhesius, Rajoy està tremolant, no dorm. Potser el que menys li agrada és suprimir els aforaments, canviar la llei electoral, limitar els mandats a vuit anys, potser és que les reformes contra la corrupció és el que no li agrada tant al senyor Rajoy i no els marcianets i els autobusos i els adhesius», va dir Rivera a la tribuna d’oradors en referència al tramabús.

El líder de Ciutadans va assenyalar que, de les 11 mesures que Iglesias va presentar dimarts a l’exposar el seu programa, set ja estan sent tramitades al Congrés. «Posin-se a treballar. Podem treure reformes conjuntament en lloc de posar mocions de censura», va dir.

«Vostè fa el ridícul»

Iglesias li va respondre des del desdeny i va pujar a la tribuna del Congrés la seva ironia més afilada. Res a veure amb la química de fa només un any i mig. «Vostè és un bon comunicador i un bon venedor, però fa el ridícul quan presumeix del que no té i cita autors que no ha llegit», li va clavar. Va intentar encasellar-lo com un mer responsable de màrqueting mancat d’altura intel·lectual i bagatge cultural per a l’esfera política, es va burlar de la seva «pedanteria» i li va dir «fatxa» per haver estat afiliat al PP. 

Pablo Iglesias

LÍDER DE PODEM

"És bon venedor, però fa el ridícul al citar autors que no ha llegit"

Notícies relacionades

«No serveixen de res en política llevat que per sostenir el PP», va dir per desqualificar-lo. «Sols li demanaria, amb tota la humilitat, que estudiï», va insistir Iglesias, que no sols el va desqualificar com a líder, sinó també tot el seu partit. «Són una enorme decepció, sols un producte de màrqueting».

Després d’aquesta dura intervenció, Rivera li va retreure l’escassa voluntat d’arribar a acords i va posar de manifest les dificultats que tindrà Podem per arribar a l’entesa que pretén amb altres forces. «Amb desqualificacions i falta d’humilitat és molt difícil arribar a acords», el va avisar, però tot i així li va allargar la mà per a pactes puntuals.