LES PORTADES DE LA PREMSA

A Madrid censuren més Iglesias que Rajoy. A Podem li demanen comptes per Catalunya

Per 'El País', 'El Mundo' i 'El Correo', la força nascuda del 15-M arriba dividida a la moció per la nota de l'ala radical sobre el referèndum, i fins i tot ho lliguen al discurs de Guardiola

portada-pais-13-06-2017

portada-pais-13-06-2017

6
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

La moció de censura d'Iglesias contra la política de Rajoy que es ventila avui al Congrés és el gran assumpte del quiosc. Però només obre una de les vuit portades dels diaris de Madrid Barcelona, encara que aquesta és l'excepció que confirma la regla, perquè per la premsa de la capital del regne sembla que qui afronta la censura no és el líder del PP i inquilí del palau de la Moncloa sinó el dirigent de Podem.

Els dos primers diaris madrilenys coincideixen a denunciar informativament que Podem arriba dividit al Parlament pel referèndum de Catalunya ('El País') després que l'ala radical dels anticapitalistes recolzi una consulta vinculant i efectiva, una iniciativa que afebleix la figura de l'aspirant Iglesias ('El Mundo').

D'URBÁN A GUARDIOLA

I editorialment, si aquest últim rotatiu aprofita l'ocació per emplaçar el líder de Podem a "explicar amb claredat la seva postura davant el secessionisme", al·legant que mai va ser clara, i no desaprofita l'ocasió de lligar el comunicat dels anticapitalistes d'Urbán amb l'al·legat dominical de Guardiola Montjuïc i la seva al·lusió a l'Estat autoritari, més severa és la diatriba editorial d'avui d''El País' cap al futbolista: 'Per la convivència. Guardiola hauria de saber que Espanya és un Estat de dret, i una democràcia". (aquí el teniu).

També el primer diari basc, 'El Correo', obre amb la moció d'Iglesias i la divisió de Podem sobre el referèndum català. El comunicat dels anticapitalistes és aquí. I aquí teniu un tuit i un retuit que potser us serveix:

   

ELS MICROCRÈDITS DE PODEM

'La Razón', per la seva part, dona la nota reflotant un vell assumpte que ningú més recull: el president del Tribunal de Comptes aspira que la formació nascuda dels indignats del 15-M identifiqui tots els donants de les seves campanyes de microcrèdits per a les eleccions del desembre del 2015 i juny del 2016 per si hi pogués haver hagut casos de 'pitufeo'. Podem ho va negar. I l'òrgan fiscalitzador, que presideix un Álvarez de Miranda, i que mai ha trobat nyaps ressenyables en 40 anys de democràcia, insti a comprovar-ho.

Entre això i l'"Iglesias tem l''efecte Rajoy'", l'editorial del diari que dirigeix Marhuenda surt sol: "Moció de censura a Iglesias", es titula.

'Abc' és l'únic dels diaris madrilenys que no obre les seves pàgines interiors d'informació amb la moció de censura, encara que el director, Bieto Rubido, ho té clar: "Una oportunitat per a Rajoy".

Tan clar com ho segueix tenint 'El País', que diumenge va demanar editorialment al PSOE que votés contra la moció de censura ("La segona abstenció. Un 'no' de Sánchez en la moció de censura seria el més coherent"; aquí ho teniu), partit que, segons explica EL PERIODICO, persegueix el seu propi rellançament al recer dels bons vents demoscòpics que bufen després de les primàries (aquí teniu el sondeig que el digital 'El Diario' va divulgar diumenge; i Pepa Bueno analitzava ahir la foto que dona l'Observatori de la SER). 

BUSQUEN MÉS DINERS DELS PUJOL

Però el focus -si per la premsa madrilenya afí al PP fos- estarà en la qüestió catalana. No en va, 'El Mundo' destaca que "El fiscal busca nous comptes dels Pujol en un banc tapadora". Així ho explica Esteban Urreiztieta: "L'operativa creada per Andbank, el banc d'Andorra on la família Pujol amagava la seva fortuna per desviar fons dels seus clients preferents a les illes Bahames, Panamà Mèxic. Les seves indagacions tenen com un dels seus principals objectius trobar fons ocults del clan català en el que els investigadors qualifiquen de «banc tapadora o paral·lel».

Anticorrupció té en el seu poder documentació interna de l'entitat del Principat que considera molt rellevant i en què es facilita als seus clients la logística necessària per ingressar diners en efectiu al Carib amb controls mínims. Andbank subratlla que aquestes operatives «ja no estan en vigor» i nega mantenir amagats diners dels Pujol en les seves estructures opaques".

ELS PLANS DE PUIGDEMONT

'Abc' posa la lupa en el tema que "Puigdemont busca fer diputats i regidors responsables de la convocatòria de la consulta".

I 'El País' ressalta que el president de la Generalitat "es planteja convocar el referèndum amb només un mes d'antelació", sense respectar ni tan sols els 54 dies de marge.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Michel Barnier: 'No hay un Brexit blando o duro; tendrá consecuencias'. Los 'tories' cierran filas para arropar a May, que se pone a disposición del partido"; "Perú dice que España está dispuesta a cederle el 'Codex Trujillo'"; "Crece la epidemia de heroína en EEUU"; "Los fondos especulativos apuestan 6.000 millones a las caídas en Bolsa"; "Guindos augura "un aumento histórico" del empleo"

EL MUNDO

"El fiscal busca nuevas cuentas de los Pujol en un banco tapadera"; "Anticorrupción pide 5 años de cárcel para Rato por la salida a Bolsa de Bankia"; "Los fondos buitre ganan 150 millones tras la 'semana negra' del Popular"; "La joven que escapó de Boko Haram"; "El ala radical de Podemos se desmarca de Iglesias al respaldar el referéndum"; "Montoro afirma que la anulación de la amnistía fiscal no le desautoriza"; "Dos ancianos llevan seis meses abandonados en el Hospital Insular de Las Palmas"

ABC

"Grandes empresas e instituciones huyeron del Banco Popular en vísperas de su venta. De Guindos confirma la fuga de capitales, que pudo superar los 15.000 millones de euros, pero desvía a terceros los "fallos de supervisión" que le achaca la oposición"

LA RAZÓN

"El Tribunal de Cuentas exige a Podemos desvelar sus donantes"; "Iglesias teme el 'efecto Rajoy'". Cree que la experiencia parlamentaria del presidente puede dar la vuelta a la moción"; "'A mí la Tigresa no me ha pedido perdón"; la etarra saldrá hoy de la cárcel"; "El Gobierno prevé un alza del 0,9 del PIB y creación récord de empleo"; "Putin detiene a cientos de opositores en una marcha contra la corrupción"; "Dos ancianos llevan seis meses abandonados en un hospital en Canarias"

ARA

"Doble pressió als comuns"; "80 ambaixadors per a l’Agència del Medicament"; "Barcelona precinta les obres de l’Hotel Princesa Sofía"

EL PUNT AVUI

"Nuet: 'No soc independentista, soc demòcrata'"; "El decret del referèndum, prop de la Diada"; "Tothom contra Guardiola"; "Trump, demandat ara per corrupció"; "El pacte per la reforma horària, al juliol"; "Almenys 20.000 entitats no lucratives actives"

LA VANGUARDIA

"Rajoy afronta la censura del Congrés a la seva política"; "May posa el seu futur en mans del partit en plena incertesa sobre el Brexit"; "El Govern assegura que no caurà "en la provocació" de la Generalitat"; "Les ajudes a la rehabilitació a Barcelona obligaran a no apujar el lloguer"

EL PERIÓDICO

"La reforma horària es farà esperar. La Generalitat preveu que el 2025 regeixin nous hàbits, encara vagues"; "La repressió de Putin"; "La prova de selectivitat reneix en lloc de morir"; "El nou PSOE persegueix el rellançament en la moció de censura a Rajoy"; "Calor d'agost a mitjans de juny a tot Espanya"

Notícies relacionades

EL CORREO

"Iglesias afronta la moción a Rajoy con Podemos dividido por el referéndum catalán"; "Investigan a una promotora por la supuesta estafa en un proyecto de chalés de Sopelana"; "Urkullu irá el lunes a Barcelona al homenaje por el 30 aniversario del atentado de Hipercor"