La Generalitat creu que la condemna a l'Estat pel 'cas Atutxa' és un avís a l'Estat davant el referèndum

Munté creu que és un precedent favorable als membres de la Mesa i la presidenta del Parlament

Critica l'ampliació de la querella contra Borràs per l'encàrrec de les urnes

 

  / ACN

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La portaveu i consellera de Presidència, Neus Munté, ha considerat aquest dimarts que la condemna del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg contra l'Estat espanyol per haver condemnat el president del Parlament, Juan María Atutxa, i dos membres de la Mesa del Parlament basc pot beneficiar els membres de la Mesa de la Cambra catalana imputats per desobediència. "És un avís als que constantment recorren a la judicialització, les querelles, un avís perquè el que mostren les institucions europees -ara és Estrasburg, ho ha sigut la Comissió de Venècia- és que són contundents a l'hora de criticar i condemnar aquestes pràctiques", ha recalcat. Atutxa va ser condemnat, juntament amb altres membres de la Mesa del Parlament basc per acceptar la presència del grup Sozialista Abertzaleak (SA) al Parlament basc després de la il·legalització de Batasuna.

La portaveu ha detallat que la decisió d'Estrasburg pot ser un precedent respecte als procediments oberts contra la Mesa del Parlament per permetre els debats sobre el referèndum: "La sentència ens dona més arguments no només en el procés polític que portem a terme, sinó en la defensa de les persones jutjades o condemnades pels tribunals espanyols, em refereixo a la causa del 9-N i també a la investigació a què estan subjectes els membres de la Mesa i la presidenta del Parlament, inclosa la querella anunciada pels mitjans però no notificada a la consellera Borràs i al senyor Francesc Esteve (fins avui secretari del departament de Governació)". "La sentència -ha afegit- explica per què l'Estat se situa en rànquings de falta de transparència de seguretat jurídica i independència judicial en llocs tan baixos. Hi ha molta pressa i afició a la querella, però després Europa els dona un toc d'atenció, cosa que representa una vergonya des d'un punt de vista democràtic".

AMPLIACIÓ DE QUERELLA CONTRA BORRÀS

Per una altra part, respecte a l'ampliació de querella contra la consellera Borràs i Esteve pel procés per a la compra de 8.000 urnes, la portaveu ha llançat un missatge d'absoluta tranquil·litat a les empreses i funcionaris davant el que està fent Governació. "No és altra cosa que un procediment administratiu d'homologació d'empreses, no hi ha reserva de crèdit, res que vulneri la llei, que vulneri l'Estatut, que sigui mereixedor d'una querella d'aquestes característiques", ha recordat.

"Absoluta tranquil·litat a les empreses i a funcionaris, que no seria necessari si no fos per les constants amenaces per part del Govern de l'Estat en forma de declaracions que busquen generar dubtes, por. Missatge de tranquil·litat que reiterem. I una voluntat molt clara del Govern de protegir l'acció, la tasca dels funcionaris, dels treballadors públics, és un objectiu de primer ordre, i màxim respecte per la feina de les empreses", ha insistit Munté.

MOCIÓ DE CENSURA

Respecte a la moció de censura de Podem contra el Govern del PP, Munté s'ha felicitat que "s'ha parlat pel grup proponent amb respecte i normalitat del referèndum i de Catalunya, cosa que valorem positivament, però es tracta d'un instrument polític del qual fan ús les formacions polítiques, i veurem quina viabilitat tenen més enllà de les declaracions els fets i els posicionaments de les formacions polítiques en relació amb el referèndum”.

DISCURS AL CONGRÉS I RESPOSTA A SANTAMARÍA

Per una altra part, respecte a la voluntat del president Puigdemont d'explicar el referèndum al Congrés, Munté ha assegurat que es tracta de desplegar les propostes que han formulat els últims anys, "i insistint en l'única proposta que hi ha i que engloba el 80% de catalans". "És una disposició plena que hem manifestat sempre. Són amables de dir-nos que ens estalviem el viatge. La voluntat és explicar-nos on faci falta i ens permetin expressar-nos i manifestar el desig de donar compliment a una voluntat majoritària a Catalunya".

Notícies relacionades

Respecte a les declaracions de la vicepresidenta del Govern contra el referèndum i la mobilització de diumenge passat, Munté ha reclamat "respecte" per els plantejaments polítics i democràtics que es fan des de Catalunya. Respecte al que va dir Santamaría en contra que el Congrés es converteixi en una sala d'actes per a la intervenció de Puigdemont, la portaveu ha contestat: "No és una sala d'actes però tampoc de pactes, no hi ha cap oferta o proposta que la Generalitat hagi formulat sobre Catalunya, el debat sobre l'Estatut era un acord amb un suport majoritari a Catalunya, al qual se li va passar el corró de manera espectacular; no és una sala d'actes però tampoc de pactes, malgrat això tenim la voluntat d'explicar-nos al Congrés".

Per una altra part, el Govern català ha nomenat com a nou director del Gabinet Jurídic de la Generalitat el fins ara secretari general del Departament de Governació de la Generalitat, Francesc Esteve.