Puigdemont: "Només convocaré eleccions si guanya el 'no'"

El president confirma que anirà al Congrés però no se sotmetrà a cap votació el seu pla

Junqueras apel·la a la mobilització, però no revela els detalls del full de ruta cap a l'1-O

zentauroepp38848441 entrevista tv3 del president de la generalitat i el vicepres170612001426

zentauroepp38848441 entrevista tv3 del president de la generalitat i el vicepres170612001426 / Ruben Moreno Garcia

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

L’expectació és elevada per la transcendència del moment polític que viu Catalunya, però el Govern no revela les respostes clau i manté la incertesa sobre els detalls que envolten l’1-O. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, no van oferir ahir grans revelacions sobre els passos que faran per a la convocatòria del referèndum durant una entrevista de més d’una hora a TV-3. Només van confirmar dues decisions: que descarten convocar eleccions autonòmiques encara que l’Estat posi obstacles a la celebració de la consulta i que Puigdemont no liderarà cap proposta, però tampoc dona un cop de porta al diàleg, i anirà al Congrés dels Diputats a «respondre». Adverteix, no obstant, que ni sotmetrà la seva defensa a votació a l’hemicicle ni portarà la iniciativa per buscar un pacte en el compte enrere cap al referèndum.

    

Els màxims responsables del Govern van insistir que no hi ha marxa enrere i van donar per fet que el referèndum se celebrarà malgrat l’estratègia de «por» i «intimidació» del Govern central. Van apartar enèrgicament els rumors d’una eventual convocatòria d’eleccions autonòmiques si Madrid aconsegueix obstaculitzar la consulta.  Puigdemont va negar aquesta possibilitat amb contundència. Només hi haurà comicis a Catalunya si se celebra el referèndum i el resultat és contrari a la independència, va assegurar. «L’únic escenari en què aquest Govern convocaria eleccions autonòmiques seria la victòria del no», va advertir Puigdemont, que va assenyalar que, en aquesta circumstància, ho faria immediatament. «Si el resultat és no, jo no trigaré ni 24 hores a convocar eleccions», va assenyalar.

PORTA OBERTA

El president va descartar liderar cap procés de negociació. No va tancar la porta, però va assenyalar que no serà ell qui prengui la iniciativa a aquestes altures. «Quan hem decidit que tirem endavant el referèndum sense acord és perquè hem expressat clarament com volem acabar això. També hem dit que la porta del diàleg sempre estarà oberta. Però ja no ens toca anar a proposar res. El que havíem de proposar, ja ho hem proposat», va explicar Puigdemont. «No ens toca liderar cap proposta ni demanda de negociació, perquè ja ho hem fet durant massa temps. Ens toca organitzar i celebrar el referèndum», va dir Puigdemont.

    

Malgrat que nega tenir esperances en la resposta a Madrid, el president va confirmar que anirà al Congrés, com li reclama Rajoy, encara que amb condicions. «Demanaré anar-hi, però no hi aniré a fer cap proposta, hi aniré a respondre», va puntualitzar.

NOMÉS INHABILITA EL PARLAMENT

Puigdemont i Junqueras van expressar la seva empatia amb els ciutadans que reclamen conèixer més detalls sobre com es portarà a terme un referèndum no pactat amb la Moncloa, però van eludir oferir detalls sobre els passos que es faran pel que fa a les ordres als funcionaris o les lògiques d’intendència operativa. Davant dels detalls concrets, van apel·lar a la mobilització de la ciutadania catalana i van fer una crida a la «tranquil·litat».

Notícies relacionades

    

«Estic convençut que aquest referèndum es pot fer amb tota la normalitat del món», va asseverar Junqueras, que va garantir que es farà «en les condicions adequades». ¿Quines són aquestes condicions? No hi va haver detalls, excepte que «la il·lusió i l’esperança» venceran «totes les pors». Si el Tribunal Constitucional (TC) els inhabilita, adverteixen, no ho assumiran. «Només acceptarem la inhabilitació de la institució que en té el dret, el Parlament de Catalunya», va advertir Puigdemont.