"Votarem encara que l'Estat espanyol no ho vulgui"

Pep Guardiola llegeix el manifest de l'ANC i Òmnium en què es recolza el Govern en defensa del referèndum

Guardiola llegeix el manifest de l’acte independentista organitzat a Montjuïc. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

En la manifestació de la Diada del 2012, la primera en què l'independentisme va fer una exhibició de força mai vista fins llavors, a les pantalles ubicades pel recorregut es va projectar un vídeo molt aplaudit en què Pep Guardiola, des del seu retir sabàtic a Nova York, es presentava com “un altre més” a favor de la secessió. Des d'aleshores, l'entrenador del Manchester City s'ha convertit en l'ambaixador de la causa amb més abast internacional i en un dels grans reclams a l'hora d'encarar moments ‘històrics’. Va participar en altres vídeos de l'Assemblea, va tancar la llista de JxSí al 27-S i aquest diumenge ha llegit el manifest en un nou acte a Barcelona on l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència han recolzat el Govern i l'han empès perquè vagi a totes sense cap titubeig cap al referèndum previst per a l'1 d'octubre: “Votarem encara que l'Estat espanyol no ho vulgui”.

"Ara gas a fons, a votar i guanyar", va dir divendres el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull (PDECat), a la sortida de l'acte en què Carles Puigdemont va anunciar la data i la pregunta del referèndum. La frase no podia ser més coincident amb el que es respirava a la plaça de Puig i Cadafalch, amb les seves quatre columnes de la senyera de fons i sota un sol de justícia amb què han fet l'agost les paradetes que venien refrescos. Milers de persones, menys això sí que en altres mobilitzacions independentistes -quan hi va haver més temps per organitzar-les i quan la concatenació de tantes manifestacions no havia desgastat tant els ímpetus per sortir al carrer-, han conjugat les crides a les urnes amb els crits d'“in-inde-independència”, amb ostensible avantatge per a aquesta segona reivindicació. “Volem votar”, corejava una dona. “No. Volem votar, no. ¡Votarem!”, la corregien els seus companys. I llavors, tornaven a cridar: “In-inde-independència”. Després cantaven ‘L’estaca’.

Aplaudit amb força tant o més que Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i altres membres del Govern quan han arribat a l'acte, Guardiola ha llegit en català, castellà i anglès un breu però directe manifest. “Hem intentat acordar aquest referèndum fins a 18 vegades i la resposta sempre ha sigut ‘no’ [...] No tenim una altra sortida: l'única resposta possible és votar”. Per si no ho estava, queda fulminada així per part de l'ANC i d'Òmnium la fase d'intentar el pacte amb el Govern central i es posa més èmfasi a demanar suport al món. "Demanem a la comunitat internacional que ens ajudi. Apel·lem a tots els demòcrates del món que ens recolzin en la defensa dels drets avui amenaçats a Catalunya, com el dret a la llibertat d'expressió política i el dret a vot", ha proclamat després de repassar atacs i "amenaces" per part de l'Executiu del PP com el 'Fernándezgate', les "pressions de la fiscalia" als empresaris, la inhabilitació a Artur Mas "per posar les urnes" i "els intents d'acabar amb el model de l'escola catalana"... 

Notícies relacionades

"Quan el Govern [de la Generalitat] compleixi amb el mandat democràtic no estarà sol [...] Ha de saber que tots i cadascun de nosaltres estarem al seu costat [...] Defensarem amb totes les nostres forces la democràcia i els nostres representants. Estem compromesos amb això. No fallarem", ha dit l'exentrenador del Barça. D'aquesta manera, les entitats independentistes responen a l'advertència que va llançar dissabte Puigdemont, quan va donar per iniciada l'etapa en què la ciutadania s'ha d'implicar més si pot ser que els polítics perquè el Govern de Mariano Rajoy no pugui bloquejar el referèndum.