Puigdemont: "A tot un poble mobilitzat no li podran fer ni pessigolles"

El president afirma que ha arribat el moment del protagonisme principal de la ciutadania

 

  / ROBIN TOWNSEND

2
Es llegeix en minuts

El president de la GeneralitatCarles Puigdemont, ha defensat avui la fortalesa de la ciutadania per tirar endavant el procés sobiranista i ha advertit que, mentre que als polítics els poden inhabilitar, "a tot un poble mobilitzat no li podran fer ni pessigolles".

Puigdemont s'ha pronunciat així en la seva intervenció a Lloret de Mar, en el marc del Consell Nacional del PDECat, un dia després d'anunciar que l'1 d'octubre es portarà a terme el referèndum independentista.

El dirigent català ha insistit que als polítics els poden "inhabilitar, suspendre, amenaçar i querellar", però "a la gent se li ha de tenir molt respecte".

"Amb aquest procés s'acaba el moment del protagonisme principal de la política i arriba el de la ciutadania", ha afegit Puigdemont, que ha demanat als contraris al referèndum que tinguin "l'honestedat de mirar als ulls el poble de Catalunya i que s'atreveixin a dir-li que no té dret a decidir el seu futur".

Per Puigdemont, el clima en què fins ara s'ha gestat tot el procés experimenta un canvi amb l'anunci de la data i la pregunta de la consulta, perquè ara "qui té el comandament són els 7,5 milions de catalans", que, l'1 d'octubre, premeran "el botó" per decidir "lliurement" quin país volen.

El president de la Generalitat ha desafiat els opositors, sense esmentar directament el Govern d'Espanya, a convèncer el poble que "una dotzena de magistrats del Tribunal Constitucional saben més que 7,5 milions de catalans el que els convé".

Puigdemont ha considerat que "s'hauran d'esforçar una mica més" i també s'ha preguntat sobre els arguments per justificar que és millor quedar-se en un Estat i amb una Constitució "que la majoria de ciutadans de Catalunya no van votar".

"El respecte no s'aconsegueix ni fent por ni amenaçant ni prohibint", ha indicat Puigdemont, per qui ha arribat "l'hora dels catalans i les catalanes".

El màxim responsable del Govern ha demanat als opositors "que deixin d'amagar-se amb la bandera constitucional" i que li diguin a la ciutadania: "Sempre estareu tutelats".

"Si tenen la valentia que reclamen els altres", ha precisat Carles Puigdemont, "que ho diguin en aquests 112 dies -els que falten per al referèndum- als catalans mirant-los als ulls".

En aquest context en favor del poder de la ciutadania per portar a terme la consulta, Puigdemont ha recordat que "el primer matí és demà a Montjuïc", on està convocada una mobilització de suport al referèndum.

El president català ha presumit d'haver complert amb el mandat de convocar a les urnes "un any i mig després" dels comicis autonòmics i ha puntualitzat que "la política va de compromisos".

Ha recordat que aquesta voluntat anunciada en campanya es va posar en dubte i que, quatre mesos després de la seva investidura, al Parlament, membres de l'oposició li preguntaven "amb to de sorna quan convocaria eleccions".

També s'ha referit a altres "especulacions", com la fragilitat de Junts pel Sí o que el que es buscava era "un pacte de sotamà", però "s'ha demostrat que no era cert".

Notícies relacionades

"Ara intenten especular amb les pensions aquells que han buidat les pensions", ha destacat el president, que ha insistit que només queden 112 dies per a "la culminació final d'un procés que ve de molt lluny".

Finalment, Puigdemont ha criticat en tot aquest temps "indignitats, com la venjança roïna i mesquina que l'Estat està organitzant per fer mal a les persones i les famílies de Joana OrtegaIrene RigauFrancesc Homs Artur Mas", inhabilitats per la seva participació en l'organització de la consulta del 9-N.