REACCIÓ DAVANT L'ANUNCI DEL REFERÈNDUM D'INDEPENDÈNCIA

La resposta del Govern a Puigdemont: "Cada cop són menys. Ja només hi ha els més radicals"

"Qualsevol actuació que passi dels anuncis als fets serà recorreguda", diu Méndez de Vigo

Íñigo Méndez de Vigo i Isabel García Tejerina. / JUAN MANUEL PRATS / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern recorrerà qualsevol actuació que "passi de l'anunci als fets" en el camí d'un referèndum d'independència de Catalunya, tal com ha avançat el portaveu de l'Executiu central, Íñigo Méndez de Vigo, en la seva resposta a l'anunci de Carles Puigdemont.

Méndez de Vigo ha recordat al president de la Generalitat la seva obligació de "complir la llei, governar per a tots i preservar la neutralitat dels funcionaris catalans". Així doncs, la Moncloa es compromet a respondre a "tots i cada un dels intents" que suposin un "desafiament" a l'Estat de dret.

El portaveu -que ha evitat esmentar l'article 155 de la Constitució- ha insistit que el referèndum és il·legal i "no se celebrarà", abans de tornar a fer un oferiment de "diàleg dins de la llei" i al Congrés dels Diputats, ja que és la institució que "pot modificar els articles 1 i 2 de la Constitució", clau perquè la consulta sigui constitucional a través d'una reforma.

Notícies relacionades

"Ens trobem davant un nou pas en una estratègia que no condueix enlloc, una estratègia cada vegada més unilateral i més radical. L'acte és una escenificació que tracta de dissimular la soledat dels convocants. Mostra que cada cop són menys i que han fracassat tots els seus intents de buscar nous aliats en el seu full de ruta, després del fracàs del Pacte, el revés de la comissió de Venècia i les creixents tensions a JxSí després del 'cas Gordó'", ha assenyalat, abans de criticar que s'usés la seu del Govern de "tots els catalans per a un acte que no els representa a tots".

Unes hores abans, Puigdemont havia fet un pas endavant en el procés d'independència de Catalunya a l'anunciar que la seva intenció és que els catalans vagin a les urnes l'1 d'octubre perquè es pronunciïn davant la següent pregunta: "¿Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?".