'OPERACIÓ PÚNICA'

El TSJM processa Pedro Antonio Sánchez per 'Púnica'

L'expresident murcià insisteix que no va contractar encara que es va reunir amb els empresaris

Pedro Antonio Sánchez declara davant el TSJM per l’operació Púnica. / periodico

3
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia de Múrcia ha processat l'expresident regional, Pedro Antonio Sánchez, pel 'cas Púnica', segons 'La Verdad'. El jutge instructor, Enrique Quiñonero, ha notificat la conclusió de les diligències prèvies i, davant les actuacions remeses per l'Audiència Nacional, ordena que el procés segueixi pels tràmits del procediment abreujat, cosa que en el procediment ordinari equival a la resolució de processament.

La decisió es produeix després d'escoltar Sánchez, que aquest dimarts ha assegurat que mai va contractar serveis amb les empreses de la trama Púnica, i ha subratllat que va accedir a reunir-se amb empresaris investigats perquè durant deu mesos li van sol·licitar "de forma insistent" celebrar una reunió.

Sánchez ha reiterat que aquestes empreses van arribar "gairebé a assetjar" el seu gabinet amb aquest tipus d'ofertes, i només es van reunir a instàncies de les empreses per atendre'ls, com es fa amb qualsevol altra persona que així ho sol·licita.

En concret, segons l'exposició raonada de l'Audiència Nacional, on s'investiga el gruix d'aquesta trama, Sánchez hauria acordat amb empreses de la trama la contractació de treballs per millorar la seva reputació a internet el 2014, quan era conseller d'Educació, i amb la intenció de carregar aquests contractes al pressupost de la Conselleria.

Sánchez, que segueix sent diputat i president del PP murcià, ha insistit en una breu compareixença en un hotel pròxim a la seu del tribunal (en la qual ha estat acompanyat pel portaveu regional del PP, Víctor Martínez), que mai va contactar amb aquestes empreses per iniciativa pròpia ni es va reunir en quatre ocasions amb els seus representants, com apunta la investigació.

Per contra, ha dit, els representants de les empreses van mantenir durant deu mesos una campanya "comercial agressiva" oferint els seus serveis i només es va trobar amb ells una vegada en què van presentar el seu projecte, com es fa "amb tants altres representants" de tot tipus d'entitats.

"Les quatre reunions no es van produir i s'ha pogut acreditar que no és així", ha reiterat, i ha insistit que si va concertar una cita amb aquestes empreses va ser en l'àmbit habitual d'actuació de qualsevol càrrec públic, que passa "més de la meitat del dia dedicat a rebre gent".

"El que es va fer va ser escoltar-los, però no es va contractar res", ha repetit, i ha considerat que només se'l pot acusar de "marejar" aquestes empreses o d'"atendre'ls", però mai van treballar amb la conselleria d'Educació quan ell era titular.

A més, ha considerat "impossible" la idea transmesa per l'acusació en el sentit que el contracte no es va materialitzar perquè va esclatar abans la trama, però estava previst començar en "unes setmanes", ja que per iniciar un expedient de contractació en una conselleria, com era el cas, es necessita un termini d'almenys cinc mesos.

Segons ha indicat, ha presentat "més de deu certificats oficials" que acrediten que "mai es va iniciar un expedient, mai es va donar el vistiplau, mai es va aprovar, mai es va concertar".

A més, ha mostrat als mitjans de comunicació un full de sol·licitud de servei d'una de les empreses de la trama que forma part de la investigació i en què apareix un pressupost de 32.200 euros anuals per a treballs de reputació 'on line', però en què ni s'han completat els camps referents al contractant, ni s'ha firmat, sinó que tot el document està en blanc.

Aquest document, ha dit, evidencia que "mai es va acordar res" amb la trama, i ha subratllat que aquesta investigació respon a una "intenció política", ja que el PSOE és part de l'acusació particular.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, ha subratllat que confia plenament en la justícia, i ha lamentat que "és gratis destrossar algú amb proves tan evidents que no hi ha hagut res".

Fonts judicials han indicat a Efe que la fiscal de la Fiscalia Especial Anticorrupció procedent de Madrid, Teresa Gálvez, ha tingut un destacat protagonisme a l'hora de preguntar a Sánchez, amb preguntes molt detallades de les quals algunes de les parts presents en el cas han cregut veure que podria estar per la via d'acusar.