Sánchez escull l'alcalde de Valladolid, de perfil molt dur, com a nou portaveu del PSOE

El líder socialista valora la "capacitat comunicativa" d'Óscar Puente, conegut per les seves contundents declaracions

Vol que Patxi López tingui també un paper rellevant en l'executiva del partit

 

  / EFE / NACHO GALLEGO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez vol un portaveu dur en aquesta nova etapa al capdavant del PSOE. Malgrat que els càrrecs no seran nomenats fins al congrés que el partit celebrarà entre el 16 i el 18 de juny, el secretari general ja té perfilada la seva executiva i vol que l'encarregat de traslladar els missatges des de la seu socialista sigui Óscar Puente, alcalde de Valladolid, conegut per la seva bel·ligerància verbal contra els seus adversaris, tant els de fora com els de dins de l'organització a la qual pertany.

Ha sigut el mateix Puente qui ha anunciat aquest dilluns a Valladolid el nomenament. Segons el seu relat, Sánchez li ha demanat que assumeixi el càrrec, però ell encara es troba en un “període de reflexió”. En tot cas, considera que el càrrec orgànic és compatible amb les seves tasques com a alcalde.

“Hi ha un 98% de possibilitats que ell sigui el nou portaveu”, han confirmat després fonts de l'equip de Sánchez, que valora la “capacitat comunicativa” de Puente. La seva tasca com a primer regidor de Valladolid, han continuat, no suposa cap obstacle, entre altres motius perquè la ciutat està a només una hora en tren de Madrid. Tot i així, l'entorn del nou secretari general ha insistit que la decisió no està tancada del tot: Puente ha de parlar amb el seu soci de govern (la plataforma Valladolid Pren la Paraula) i Sánchez ha de tancar tots els serrells. “D'aquí al congrés poden passar coses”, expliquen els seus col·laboradors.

ELS ATACS

Puente és conegut més enllà de la seva ciutat per les seves polèmiques amb els seus companys de partit que van recolzar Susana Díaz en les recents primàries. A mitjans del mes passat, en declaracions a la Ser, va carregar així contra la candidatura de la presidenta d'Andalusia: "El ciutadà no diu que el PSOE s'ha podemitzat. El ciutadà diu PPSOE. Potser de cuia d'ull hem de mirar cap on se n'han anat els vots. Prefereixo mirar de cua d''ull a l'esquerra que estar amb el cul en pompa cap a la dreta, que és com estem en aquest moment". Setmanes abans, arran d'unes declaracions, després matisades, d'Emiliano García-Page en què supeditava la seva repetició com a candidat a Castella-la Manxa a la derrota de Sánchez en les primàries, Puente va escriure al seu compte de Twitter: “Flagell de Page: si guanya Sánchez no serà candidat a Castella-la Manxa. Una raó més per votar @sanchezcastejon”.

Amb el seu més que probable nomenament, el secretari general mostra que busca la contundència verbal a Ferraz, el carrer de Madrid on hi ha la seu del PSOE. El càrrec de portaveu solia ser ocupat al partit pel secretari d'Organització, càrrec per al qual el valencià José Luis Ábalos té moltes paperetes, però el nou líder vol distingir els dos rols.

Notícies relacionades

Al costat de Puente i Ábalos, el secretari general intenta que Patxi López, el seu rival en les primàries, també ocupi un paper rellevant en la direcció del PSOE. Així l'hi va traslladar durant una trobada que van mantenir la setmana passada, però l''exlehendakari', que va recolzar Sánchez fins a la seva dimissió a l'octubre, encara no ha decidit si accepta l'oferta. Amb Susana Díaz la relació és molt més complicada, i en cap cas entrarà en l'executiva. Entre altres motius, perquè Sánchez vol prohibir que els líders territorials, que tant van fer per forçar la seva caiguda, tinguin un seient en aquest organisme.