LES PORTADES DE LA PREMSA

Rajoy demanarà la suspensió de Puigdemont si firma la convocatòria del referèndum ('La Razón')

L''Ara' dona per fet que el PP vol que el president pateixi una derrota al Congrés com la d'Ibarretxe el 2005, encara que considera que no ho aconseguirà

El Parlament de Navarra rep avui Felip VI i Letizia havent aprovat ahir una declaració que reclama un referèndum vinculant sobre la monarquia

portada-punt-avui-06-06-2017

portada-punt-avui-06-06-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

La deriva del procés sobiranista català s'emporta la meitat de les portades de Madrid i Barcelona sense que hi hagi res extremadament nou. El que crida més l'atenció són els suposats plans de la Moncloa amb què obre la primera pàgina 'La Razón': així que Puigdemont firmi el decret de convocatòria del referèndum, el Govern de Rajoy demanarà al Tribunal Constitucional via Advocacia de l'Estat la immediata suspensió cautelar del decret i del mateix president de Catalunya. S'entén que els altres cofirmants, si n'hi hagués, correrien la mateixa sort. I després s'instaria a inhabilitar des d'aquell moment els càrrecs públics que desobeïssin les resolucions de l'alt tribunal espanyol.

El diari més pròxim a Rajoy dedica l'editorial, titulat "La Generalitat contra Catalunya", a presentar la posició dels independentistes com una obstinació per un enfrontament directe amb l'Estat com a simple conseqüència del pols electoral que mantenen el PDECat, per no quedar reduït a la marginalitat, i Esquerra Republicana, que aspira a situar-se com a força central i aconseguir en solitari la Generalitat.   

PUIGDEMONT NO ÉS IBARRETXE

L'altra cara de la moneda la serveix l''Ara': "El PP pretén que Puigdemont afronti una votació al Congrés. Rajoy vol que el president pateixi una derrota parlamentària com la del 'lehendakari' Ibarretxe el 2005", titula a la portada. David Miró entén que aquesta és una guerra perduda dels populars. Aquesta és la seva columna:

"Des de l’inici del Procés el PP hi ha intentat aplicar la mateixa recepta que va servir per tombar el 'pla Ibarretxe', i han vist, amb perplexitat, que no els ha funcionat. Això és així perquè el 'pla Ibarretxe' va ser un Estatut bis, és a dir, un intent d’ampliar l’autogovern respectant la legalitat vigent. El procés català, que beu del fracàs d’aquests dos intents, és radicalment diferent. Parteix de la base que el sistema és irreformable i les regles de joc estan trucades (des del TC fins a la policia patriòtica), i per això es mou en un altre nivell (el de la legalitat catalana), per fer entrar en contradicció i crisi el sistema (retirada d’urnes, consellers a la presó, etc.). Puigdemont, en aquest sentit, és una amenaça per a l’Estat molt més gran del que mai ho va ser Ibarretxe". 

ELS ALTRES DIARIS DE BCN    

'El Punt Avui' destaca que s'encara la recta final, que la Generalitat anunciarà aquesta setmana la data i la pregunta del referèndum, i que Rajoy reforça el paper de Millo, el delegat del Govern espanyol, contra el plebiscit.

I 'La Vanguardia' escalfa la reunió d'avui del Pacte Nacional pel Referèndum i reitera que el PDECat busca suports per impulsar una comissió sobre Catalunya al Congrés.

SENSE PROJECTE PER A CATALUNYA

A Madrid, 'La Razón', l''Abc' i 'El Mundo' rectifiquen posicions i titulen que Podem es desmarca ara de la via d'un referèndum unilateral. No ho va estar mai; però ells havien dit el contrari. Aquests tres diaris també recullen un acte de portaveus dels diferents governs espanyols de la democràcia on el més substanciós va tornar a anar a compte de Catalunya.

Lucía Méndez explica a 'El Mundo' que "Pérez Rubalcaba va fer aquesta autocrítica: 'La independència és un gran projecte, el dret a decidir és un eslògan magnífic i trobo a faltar que al dret a decidir només es respongui amb la llei i la Constitució. L'Estat i tots els que hem representat l'Estat hem fet deixament de responsabilitats, ens ha faltat un projecte per a Catalunya. Una cosa semblant va dir Josep Piqué: 'O fem molta més pedagogia per explicar que Espanya és un projecte suggestiu, o els que veuen en Espanya un mal negoci ens acabaran guanyant la batalla".

A l''Abc' li fa pudor de socarrim que l'exministre i factòtum del PSOE digués que "el pla de comunicació de Rajoy sobre Catalunya mereix una reflexió", i l'hi retreu així: "Rubalcaba no no en té prou amb l'incompliment flagrant de la llei. Potser qui hauria de reflexionar és ell, perquè sembla irrebatible que amb això n'hi hauria d'haver prou, sobretot per a qui va voler ser president del Govern".

REFERÈNDUM SOBRE LA MONARQUIA

A banda de Catalunya, la caverna també es fa ressò del fet que el Parlament foral de Navarra va aprovar ahir una declaració institucional reclamant un "referèndum vinculant" sobre monarquia o república. Que aquest acord, amb els vots de Geroa Bai, Podem, Bildu i Izquierda Unida, la majoria raspada que sosté el Govern foral d'Uxue Barcos davant la Unió del Poble Navarrès, el PP i el PSOE, s'aprovés el dia abans que Felip VI i Letizia visitin oficialment el Regne de Navarra, va magnificar tant la demanda com les crítiques. ¿Títol de l'editorialet de 'La Razón'? L'heu encertat: "Contra el Regne de Navarra".

  

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Els atemptats enterboleixen les eleccions al Regne Unit"; "El Popular perd la meitat del seu valor en borsa en quatre dies"; "Cares i veus de 40 anys de Govern. Portaveus de González, Aznar, Zapatero i Rajoy reflexionen sobre la seva tasca política"; "L'Aràbia Saudita i els seus aliats trenquen relacions amb Qatar".

EL MUNDO

"El PP maniobra per frenar la comissió sobre les seves finances"; "Qatar, aïllat pels seus veïns àrabs per 'recolzar el terrorisme"; "El Parlament navarrès demana un referèndum sobre la Monarquia un dia abans de la visita del Rei"; "Sánchez ofereix a Patxi López el càrrec clau per negociar amb Catalunya".

ABC

"El setge gihadista trastoca la campanya electoral britànica. Els candidats obliden el 'brexit' i converteixen la lluita antiterrorista en arma llancívola. La policia va ignorar dos avisos sobre el cap de l'atemptat de dissabte. Espanya apressa el Regne Unit en la recerca de l'espanyol de 39 anys desaparegut".

LA RAZÓN

"El Govern preveu demanar al TC la suspensió de Puigdemont"; "La moció de censura condiciona els actes pels 40 anys dels comicis del 77"; "El Parlament navarrès rep els Reis amb la petició d'un referèndum sobre la Corona"; "El Popular cau en borsa un 18,16% més i ja val la meitat que fa una setmana".

ARA

"El PP pretén que Puigdemont afronti una votació al Congrés"; "Girona es bolca en els herois de l'ascens"; "Set països àrabs aïllen Qatar pel seu 'suport al terrorisme".   

EL PUNT AVUI

"Recta final. Rajoy reforça el paper de Millo contra el plebiscit"; "Campanya enrarida"; "Quotes mínimes per a les dones cineastes"; "La difícil lluita contra els greixos"; "Set països acusen Qatar de patrocinar el terrorisme".

LA VANGUARDIA

"El referèndum unilateral divideix les entitats"; "El PDECat busca suports per a una comissió sobre Catalunya al Congrés"; "El Govern veu més forta la UE després del 'brexit' i Trump"; "Setge de països musulmans a Qatar pels seus llaços amb el gihadisme"; "Paralitzats els ports el primer dia de vaga dels estibadors".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Tots contra Qatar. Set països trenquen relacions amb Doha per recolzar el terrorisme i amenaçar la seva seguretat"; "Corbyn reclama la dimissió de May a tres dies de votar"; "Inquietud pel jove espanyol desaparegut en els atacs"; "El PP demana a Puigdemont que digui com intervindria al Congrés"; "El triomf de Sánchez reactiva el front contra la reforma laboral".