EL SAQUEIG D'UNA ENTITAT CULTURAL

La defensa de Millet acusa els actuals gestors del Palau d'encobrir les comissions a CDC

L'advocat de l'expresident de l'auditori admet que al seu representat se li "van creuar els cables" a l'apropiar-se de fons

El lletrat sosté que l'acusat no pot sortir de casa perquè l'insulten i que pateix un verdader "arrest domiciliari"

 

  / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'advocat Abraham Castro, defensor de Fèlix Millet, ha acusat aquest dimarts els actuals gestors del Palau de la Música i la seva presidenta, Mariona Carulla, d'haver "ignorat o encobert" el pagament de comissions per part de Ferrovial Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a través de l'entitat cultural. El lletrat ha aclarit que no es referia ni al fiscal, ni a l'acusació popular (Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, FAVV), ni a l'advocat de l'Estat, sinó al Palau de la Musica i el consorci representat per les administracions que, al seu entendre, haurien de "callar". Només el fiscal i l'acusació popular sol·licita el decomís a CDC de 6,6 milions d'euros.

 "S'està demanant apedregar l'adúltera per part dels que tenen molt a amagar", ha  indicat, a la vegada que ha fet referència a la frase bíblica "el que estigui lliure que tiri la primera pedra". L'advocat ha recordat que el problema de Millet és "haver confessat massa" i "algunes acusacions no se l'hi perdonaran". Ha qualificat les penes reclamades per a Millet per part del Palau de la Música, que exerceix l'acusació particular, de "draconianes", ja que pugen a més de 80 anys de presó. "De veritat pot venir aquí el Palau a dir que no sap quin és l'origen il·lícit dels diners", ha insistit.

CONFESSIÓ

L'advocat de Millet, que demana una pena de menys de dos anys de presó per al seu representat, ha admès que el que va ser president del Palau es va apropiar de fons de l'entitat cultural per a despeses particulars, com obres a casa seva, a l'Ametlla del Vallès, o viatges d'oci, i ha reconegut que se li "van creuar els cables" a l'hora de quedar-se diners que no eren seus. No obstant, ha assenyalat que "Millet va fer coses molt dolentes, però molt dolentes, i l'hi diu al seu advocat, però també va fer coses molt bones, ja que es va trobar un Palau que queia a trossos. Es va trobar que els membres de les orquestres s'havien de canviar en calçotets perquè no hi havia ni camerinos", i el va reflotar fent una remodelació de l'auditori i aconseguint beneficis. "No conec cap espoliador a la història que quan se'n va deixi més del que s'havia trobat", ha postil·lat.

El lletrat ha afirmat que Millet ja va confessar el 2009 haver-se apropiat de fons del Palau i que els ha tornat posant a disposició de l'entitat el seu patrimoni. "Hi ha hagut un esforç reparador", ha puntualitzat. La defensa s'ha queixat que a l'expresident de l'auditori se'l tracta d'una manera diferent que als altres acusats. "Hi ha una mà ferma quan es parla de Millet", ha afirmat. L'advocat ha arribat a justificar que l'entitat cultural va pagar els casaments de les filles de l'acusat per raons publicitàries, ja que una part important dels convidats eren institucionals. Fins i tot ha demanat un indult parcial per a Millet per la "reparació del dany".

BITLLETS DE 500 EUROS

Notícies relacionades

Castro ha explicat, a més, que quan es va fer el registre de la vivenda de Millet, el mateix jutge li va deixar 10 bitllets de 500 euros, i com que l'investigat "fuma molt" anava a l'estanc amb un d'aquests bitllets. La defensa ha discutit algunes partides atribuïdes per les acusacions a Millet com a apropiades per ell i ha recalcat que al Palau es feien pagaments en efectiu, fins i tot a les orquestres i artistes que passaven pel seu escenari. L'advocat ha assegurat que l'expresident ha estat "vuit anys en arrest domiciliari" perquè no pot sortir al carrer pels insults que rep. "S'ha aixecat gent de la taula d'un restaurant per la seva presència", ha detallat. I ha acabat l'informe amb una cita de Concepción Arenal: "Odia el delicte i compadeix el delinqüent".

MONTULL

L'advocat Jordi Pina, que defensa Jordi Montull, s'ha cenyit a la confessió del seu client i a l'acord que va arribar amb la fiscalia per rebaixar la pena a la filla del que va ser mà dreta de Millet. Montull i la seva filla Gemma van admetre que el Palau va canalitzar pagaments de comissions de Ferrovial a CDC. El lletrat ha assegurat: "No es pot entendre com uns mateixos fets mereixin un retret de més de 80 anys de presó (Palau de la Música) i el fiscal, garant de la legalitat, set anys", ha sentenciat. I ha denunciat "l'allau pública de linxament" patida per l'exdirectiu del Palau. L'advocat de Gemma Montull, Jorge Navarro, ha defensat que la seva representada i exdirectora financera de l'auditori era un simple "peó".