EL SAQUEIG D'UNA INSTITUCIÓ

El fiscal denuncia un "esquema mental" que va identificar CDC amb la Generalitat

Emilio Sánchez Ulled afirma que el Palau era la "canonada" per on transitaven els fons de Ferrovial al partit nacionalista

L'acusació pública mostra al tribunal els documents incriminatoris sobre el presumpte finançament il·legal de Convergència

El fiscal dedica avui el seu segon dia d’informes del judici al presumpte pagament de comissions de Ferrovial a CDC. / JOAN CORTADELLAS / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"El Palau de la Música era la canonada per on transitaven els diners que Ferrovial volia fer arribar a CDC". Així de contundent s'ha expressat aquest dimarts el fiscal Emilio Sánchez Ulled en la segona part del seu informe fiscal sobre el saqueig de l'entitat cultural. La fiscalia reclama el decomís de 6,6 milions d'euros al partit nacionalista i vuit anys de presó per a Daniel Osàcar, extresorer convergent.

L'acusació pública ha carregat contra un "esquema mental, una manera de pensar, i és el més trist", que identifica Convergència amb la Generalitat. Ha insistit que els documents incriminatoris no només es van trobar als ordinadors de l'auditori, sinó també en paper. "És un tinglado i un conglomerat criminal", ha sostingut.

El fiscal ha anat passant per la pantalla els diferents documents trobats a l'auditori barceloní, que, al seu entendre, proven que Ferrovial va pagar comissions a CDC a través del Palau en l'època de Félix Millet i Jordi Montull. En un d'aquests documents sobre la construcció d'un pavelló esportiu de Sant Cugat es detalla una suposada comissió del 4% i apareix "Generalitat" i "pendent d'adjudicar obra". Sánchez Ulled s'ha preguntat: per què Millet es preocupava de l'adjudicació d'un pavelló i considerava convenient comentar-l'hi a Pedro Buenaventura (directiu de Ferrovial). I ha postil·lat: "Sorprèn que això es guardi en una associació cultural i musical".

Sánchez Ulled ha mostrat al tribunal un altre document remès per Buenaventura a Millet en què li reclama insistentment el desemborsament d'una quantitat "per atendre les necessitats que tu ja saps". El fiscal ha subratllat: "No sembla una terminologia típica d'un patrocini". I ha afegit, de manera irònica: "Potser el senyor Millet feia càlculs d'adjudicacions perquè s'avorria". L'acusació, a més, ha indicat que falten documents que podrien completar el recorregut dels fons de Ferrovial a CDC perquè una trituradora del Palau "va estar funcionant durant un temps a ple rendiment".

LES CARTES I LES BUTLLETES D'ESTAT

Un altre dels papers reproduïts en l'informe del fiscal és un en què Buenaventura li comenta a Millet que pressioni per fer unes adjudicacions. Sánchez Ulled també ha ensenyat una llista de licitacions d'obres en què figura Ferrovial com a concurrent. En aquest paper hi ha un pòstit en què es llegeix "enviar a Carles Torrent", l'extresorer de CDC mort el 2005 i que va ser substituït per l'acusat Daniel Osàcar.

Notícies relacionades

"Millet i Montull van intermediar entre Ferrovial i CDC", ha afirmat el fiscal, que ha fet una succinta anàlisi de totes les proves trobades al Palau de la Música. Han sortit, per exemple, les cartes amb Torrent i també les comissions que es quedaven Millet i Montull, que figuren sota les sigles GPO. "Amic Carles, et faig arribar una altra proposta que està pendent d'adjudicar. T'agrairé que facis el que puguis", aquesta és una missiva. I una altra: "Amic Carles, sol·licito la teva ajuda perquè s'adjudiqui alguna obra a Agroman-Ferrovial".

El fiscal també s'ha esplaiat en un full en què figura "cobraments a Ferrovial", "pagaments a Daniel" (segons l'acusació, Osàcar), "cobrament GPO" (la comissió que es repartien Millet i Montull) i "cobrament fundació", en referència a la fundació de CDC, Trias Fargas, que també va percebre fons procedents de l'auditori barceloní a través d'uns convenis de col·laboració per a la promoció de la cultura i la música catalana.