BARÒMETRE DEL CIS

La preocupació per la corrupció es dispara fins a arribar al 54,3% dels ciutadans

La inquietud pels draps bruts de partits i institucions puja més de 12 punts en un mes

 

  / EFE / BALLESTEROS

1
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

La inquietud ciutadana per la corrupció s'ha disparat arran dels recents escàndols que afecten el PP. L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) reflecteix que el 54,3% dels ciutadans, 12 punts més que fa un mes, citen aquest fenomen com a problema, només darrere de l'atur, que arriba al 71,4%.  

El treball de camp del baròmetre es va fer entre l'1 i el 9 de maig, setmanes després de saber-se que Mariano Rajoy haurà de testificar en el judici del ‘cas Gürtel’, sobre el finançament irregular del seu partit, així com per l'esclat del ‘cas Lezo’, que investiga la suposada corrupció en l'empresa pública d'aigües Canal de Isabel II, dependent de la Comunitat de Madrid. L'operació, que se centra en el desviament de fons públics en benefici de dirigents de l'anterior Executiu autonòmic del PP, va provocar l'ingrés a la presó de l'expresident madrileny, Ignacio González, pels delictes d'organització criminal, prevaricació, malversació, suborn blanqueig, frau i falsificació documental.

ANTECEDENTS

Notícies relacionades

En l'últim estudi de l'organisme públic, divulgat a començaments de maig amb dades recollides a l'abril, el 42% dels espanyols citaven la corrupció com un problema. És un percentatge elevat, però una mica més baix que el d'un mes abans, quan va arribar al 44,8%.

La corrupció va començar a aparèixer entre les principals inquietuds dels ciutadans el novembre del 2011. No s'ha mogut dels primers llocs des d'aleshores, i el novembre del 2014 va registrar el màxim històric del 63,8%.