LES PORTADES DE LA PREMSA

De la mà dura antigihadista que promet May i de la corrupció que afecta el PP

L'enquesta trimestral de l''Abc' vaticina que Rajoy cau quatre punts en benefici de Rivera i que Sánchez recupera un milió de vots a Iglesias

Zoido auditarà la UDEF davant les queixes de Pimentel i del marit de Cospedal, López del Hierro, per vincular-los amb negocis de Pujol júnior a l'Àfrica

portada-razon-05-06-2017

portada-razon-05-06-2017

4
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

L'anunci de la 'premier' May d'extremar la lluita contra el gihadisme donant més poders a la policia, fet a quatre dies d'unes eleccions legislatives i 12 hores després del doble atac dissabte a la nit de tres suïcides que van atropellar i apunyalar 55 persones al centre de Londres i van sembrar el pànic, mana a les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui.

És el fil conductor d'un quiosc que tant recolza la invectiva de May ("La tolerància de l'extremisme es torna malson. És urgent acabar amb la impunitat a les xarxes i el descontrol de les mesquites", es titula l'editorial d''El Mundo') com no deixa de preguntar-se en què es concretaran aquestes mesures de màxims que mai s'han aplicat perquè podrien no sobreviure als plets que comportarien en defensa de la llibertat d'expressió.

Això -juntament amb les crítiques al partidista aprofitament preelectoral de l'atemptat- es plantegen alguns editorials i ho explicita Alan Travis a 'The Guardian', recordant l'eterna tensió entre democràcia i seguretat. És aquí.

L'ENQUESTA DEL DIA 

En política espanyola, el més significatiu sembla l'enquesta trimestral de GAD3 per a l''Abc'. Certifica que la corrupció afecta el PP, com reconeix el seu editorial, encara que el titular informatiu diu que "El PP cedeix terreny a C's, mentre que el PSOE recupera un milió de vots de Podem".

Aquest és el percentatge de vots: PP, 30,7% (34,2% al febrer); PSOE, 25,9% (20,4%), Units Podem, 17,8% (20,8%), Ciutadans, 15,4% (13,8%), ERC, 2,9% (2,8), PDECat, 1,5% (1,6%) i PNB, 1,4%, (1,2%).

I aquí teniu l'estimació d'escons amb relació als que tenen ara, obtinguts el 26-J: PP, 127 (137); PSOE, 100 (85); Units Podem, 56 (70); Ciutadans, 41 (32); ERC, 12 (10); PDECat, 5 (6), i PNB, 6 (5).

'La Razón', en tot cas, destaca a la portada que "el PP forçarà Sánchez, Iglesias i Rivera a explicar el finançament dels seus partits". Subtítols: "Els líders hauran d'anar al Senat al juliol a la comissió d'investigació de les finances de les forces polítiques. L'objectiu és contrarestar la declaració de Rajoy pel 'cas Gürtel' i la seva compareixença al Congrés".

QUE SÁNCHEZ S'ABRASI

Per dins deixa avui això: "Els barons del PSOE 'deixaran fer' Sánchez fins que 's'abrasi'. L'estratègia -afegeix el subtítol- perquè no se'ls acusi de torpedinar la nova direcció és un fals tancament de files". I una peça a part remata que "la prova de foc serà Catalunya".

'El Mundo', per la seva banda, apunta que "Sánchez ultima una direcció antitraïcions amb els seus fidels Ábalos i Lastra".

ZOIDO AUDITARÀ LA UDEF

Aquest diari també serveix la primícia del dia sobre corrupció: Interior auditarà l'actuació de la UDEF en el 'cas Pujol' per les protestes de l'exministre Manuel Pimentel i del marit de la ministra Cospedal, Ignacio López del Hierro, perquè les indagacions policials els involucraven en negocis de Pujol júnior a l'Àfrica. El director de la Policia interrogarà els agents que van elaborar els informes. Un editorial aplaudeix el ministre Zoido: Interior l'encerta a l'auditar la UDEF i l'UCO, les unitats anticorrupció que són objecte de crítiques pels investigats en els casos Pujol, Punica i Lezo.

I a propòsit de la lluita contra la corrupció i les maniobres governamentals per tapar la que afecta el PP, potser us pot interessar aquest lúcid article de Carlos Castresana, advocat, fiscal del Tribunal Suprem i fiscal anticorrupció en excedència, titulat 'Els bàrbars' i publicat a 'InfoLibre'Carolina Bescansa el recomanava així:

NINGÚ RESTITUEIX RES                           

¡Ah! Per acabar: igual que a Catalunya el Govern de Puigdemont va acabar aconseguint de maneres arteroses que en el judici pel saqueig del Palau de la Música no es reclamés a l'ex-CDC la restitució de la milionada que va desviar d'aquesta institució per als seus fins partidistes, 'El Mundo' publica avui que l'oposició andalusa també clama contra un error de la Junta socialista de Susana Díaz que va impedir recuperar judicialment un milió desviat a la UGT com a falses subvencions, segons sentència.    

Contra tot això, per cert, va clamar sempre el novel·lista barceloní i premi Cervantes Juan Goytisolo, que va morir diumenge a Marràqueix. 

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El Regne Unit donarà més poders a la policia contra el terrorisme"; "S'ha apagat la dissidència de Juan Goytisolo"; "El procés per a l'escissió de Catalunya entra en una setmana decisiva"; "Israel consolida la seva hegemonia 50 anys després de la Guerra dels Sis Dies"; "El Madrid exhibeix la 'duodécima".

EL MUNDO

"May es lamenta de l''excés de tolerància' amb l'islam radical"; "Els 25.000 milions en ajudes, a examen per primera vegada"; "Zoido auditarà la UDEF després de les denúncies de Pimentel i Del Hierro"; "Sánchez ultima una direcció 'antitraïcions' amb els seus fidels Ábalos i Lastra"; "Semàfors gais a Madrid per al World Pride".

ABC

"Commoció al Regne Unit a tres dies de les eleccions"; "Madrid es rendeix a l'equip més gran d'Europa".

LA RAZÓN

"¡Prou!"; "El PP forçarà Sánchez, Iglesias i Rivera a explicar el finançament dels seus partits"; "I Madrid va ser una festa".

ARA 

"May promet mà dura contra el gihadisme"; "Turismofòbia: de les causes als perills"; "Adeu a Juan Goytisolo, l'escriptor rebel"; "Eufòria per un Girona de Primera".    

EL PUNT AVUI

"Clam contra el terror global"; "Un Girona de primera"; "Les clàusules terra, un retorn a pas lent"; "La Moncloa perfila les amenaces als funcionaris"; "S'apaga a 86 anys la veu crítica de Juan Goytisolo".

LA VANGUARDIA

"May atribueix els atacs a la tolerància amb l'extremisme"; "El PSOE reobrirà el debat de la reforma constitucional com a sortida per a Catalunya"; "Mor Juan Goytisolo, l'autor pont del Mediterrani"; "El benefici emocional del futbol femení"; "El Girona fa història i es converteix en equip de Primera".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Europa, espantada. 7 morts i 21 ferits en estat crític"; "Manchester, amb les víctimes"; "Mor Juan Goytisolo, l'escriptor indòmit"; "Catalunya pateix una sagnia de tancaments d'oficines bancàries"; "El Girona fa història i puja per fi a Primera".