LES PORTADES DE LA PREMSA

El 46% recolza la moció de censura a Rajoy; Sánchez esgarrapa vots a Iglesias ('El País')

De l'abril al juny el PP cau del 30,2% al 25,9%; el PSOE creix del 20,7% al 22,8%; Units Podem baixa del 20,7% al 19,2%, i C's puja del 17,4% al 18,7%, estima Metroscopia

portada-vanguardia-04-06-2017

portada-vanguardia-04-06-2017

4
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Les primeres edicions dels diaris de paper de Madrid Barcelona no recullen el doble atemptat que va sembrar ahir a la nit el pànic a Londres, un atac de factura gihadista que de matinada tenia encara poques certeses més enllà que els morts eren diversos i els ferits almenys una vintena al pont de Londres i a la concorreguda zona nocturna de Borough Market. (Aquí teniu la versió d'aquest diari)

Aquesta primera edició del quiosc, en tot cas, no té avui un sol fil conductor. Ni tan sols la contundent victòria del Madrid a la Champions davant el Juventus torinès ni la deriva del procés sobiranista català. Però sí que hi ha una doble enquesta de Metroscopia per a 'El País'.

Una part, la segona, certifica que el 46% d'espanyols recolzen la moció de censura d'Iglesias davant el 51% que la qüestiona. És una divisió ideològica i generacional. La recolzen amb més o menys intensitat els votants d'esquerres (el 85% dels de Podem i el 54% dels del PSOE). I la recolzen el 61% dels joves de 18 a 34 anys davant el 65% de rebuig, de més o menys intensitat, dels més grans de 65.  

SÁNCHEZ GUANYA VOTS A PODEM

La primera part, l'estimació del vot del 9 d'abril al 2 de juny, diu que el PP cau del 30,2% al 25,9%; que el PSOE passa del 20,7% al 22,8%, que Units Podem baixa del 20,7% al 19,2% i que Ciutadans puja del 17,4% al 18,7%. Títol de portada: "Sánchez fa créixer el PSOE amb els vots de Podem"; títol interior: "Sánchez arrabassa vots a Podem, creix Ciutadans i baixa el PP".

Sobre això, a 'El Mundo', Carlos Segovia, presenta així la seva crònica setmanal amb aquest titular: "Sánchez calca en el seu ideari paràgrafs d'Iglesias". Entradeta: "El líder del PSOE escora el seu programa econòmic cap al de Podem i provoca inquietud en empresaris i inversors". Destacats: "'Estem molt preocupats', diu el president del Círculo de Empresarios"; "Veterans del PSOE creuen que Sánchez es moderarà després de controlar el partit".

I sobre això també, al digital 'El Diario', Irene Castro publica aquesta anàlisi: "Sánchez es llança a buscar el votant d'un Podem que descarta grans transvasaments d'electorat". Subtítols: "El líder del PSOE està convençut que pot augmentar el seu espai per l'esquerra i recuperar votants que se'n van anar a Podem. Iglesias sosté des de fa mesos que els traspassos entre partits no arribarà als nivells d'anys anteriors i ha optat per apel·lar les classes populars". (Aquí ho teniu).

L'AMARGURA DE RAJOY

Pel que fa al PP, Lucía Méndez escriu a 'El Mundo' de "L'amargura de Rajoy. Decepció i impotència al Govern perquè les bones dades econòmiques i l'aprovació dels Pressupostos hagin quedat eclipsats per la convulsió política i judicial. Alarma a la Moncloa per la declaració en persona davant el tribunal de la 'Gürtel'. 'El president [diu algú] no és un ciutadà més, encarna una institució".

I l'anàlisi de José Pablo Ferrándiz que acompanya l'enquesta d''El País' titulat "El gol en pròpia porta", en referència a Iglesias, per com de mal parat pot sortir de la moció de censura, ja que és el més mal valorat dels quatre líders, acaba aconsellant a Rajoy que "no menyspreï aquest debat, ja que té un rival al centredreta que cada vegada li menja més terreny. Atents -remata- a les conseqüències imprevistes"    

DOS EDITORIALS

De la deriva del procés, gairebé tots els diaris interpreten que la Comissió de Venècia no ha donat una resposta a favor de les tesis del referèndum per la brava del Govern de Puigdemont i Junqueras.

I trobareu dos editorials dobles. El d''El País' es titula "Restaurar la racionalitat". Subtítol: "L'ultimàtum català i l'actitud tancada de Rajoy aboquen a la confrontació". Destacat: "El principal responsable del preocupant rumb dels esdeveniments és el Govern català". El de 'La Vanguardia', al qual es dona solemnitat al començar en portada, es diu "Encara hi som a temps". El destacat concreta: "Hi ha marge per portar la qüestió de Catalunya al Congrés i des d'allà buscar solucions. La UE aplaudiria aquesta via".

I DE MOIX I DE GORDÓ

Per acabar, 'El Mundo' destaca tant que el dimissionari fiscal Moix va aconseguir desfer-se -o sigui, acordar la venda- del xalet de Collado Villalba el mateix dia que heroicament s'immolava per la família i la fiscalia com que l'exconseller Gordó, mà dreta de Mas, exigia el control total de les decisions sobre l'il·lícit 3% a canvi de contractes d'obra pública i qui havia de rebre les donacions consegüents.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Sánchez hace crecer al PSOE con los votos de Podemos"; "Las últimas horas de Beatriz, Susana y Valentina. Así eran y así vivían las tres mujeres asesinadas hace una semana"; "El Real Madrid entra en una nueva edad de oro"; "La ventaja electoral de May se reduce"

EL MUNDO

"Moix se deshizo de su chalé el mismo día de la dimisión"; ""El hombre fuerte de Mas exigía el control total del 3% de CDC"; "La Duodécima de un Madrid de época"

ABC

"Real Madrid sin límites"

LA RAZÓN

"Doce veces reyes"; "Tres ataques simultáneos llevan el pánico a Londres a cinco días de las elecciones"

ARA

"Puigdemont: 'Estic disposat a anar al Congrés després d'anunciar la data i la pregunta'"; "Els últims presos de la Mondel"; "Adeu multitudinari a Carles Capdevila" 

EL PUNT AVUI

"Neus Lloveras: 'Barcelona ajudarà a fer possible el referèndum'"; "Primavera Sound triomfal"; "El Madrid regna en el futbol europeu (1-4)"; "L'independentisme convida l'Estat a moure fitxa"

LA VANGUARDIA

"El PDECat pressiona Gordó a l'espera de l'opinió de Mas"; "Puigdemont accelera entre la inquietud de funcionaris i alguns consellers"; "Barcelona, capital dels comiats de solter"; "Ciutat Vella mitigarà el soroll de les maletes rodants"

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"El Pacte pel Referèndum no avalarà la via unilateral"; "Jaume Collboni, segon tinent d'alcalde de Barcelona. "El turisme és molt important, però s'ha de governar"; "El tancament de la Model impulsa l'Esquerra de l'Eixample"; "El Madrid tomba la Juve i guanya la seva dotzena Copa d'Europa"