LES PORTADES DE LA PREMSA

La Comissió de Venècia insta Rajoy a negociar i Puigdemont a pactar (El Punt Avui)

El quiosc coincideix a donar rellevància al fet que Gordó, l'home de Mas, està als peus dels cavalls al ser finalment investigat en la causa del 3%

La premsa madrilenya valora també que el president de Catalunya estigui sospesant acceptar la invitació d'anar al Congrés per defensar el referèndum

portada-pais-03-06-2017

portada-pais-03-06-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

La voluntat planetària de plantar cara a la decisió de Trump de dinamitar l'acord contra el canvi climàtic i els bons registres del millor mes de maig en creació d'ocupació en una dècada a Espanya són els fils conductors d'un quiosc que encadena diverses novetats sobre la deriva del próces sobiranista català que vindrien a apuntar una certa distensió en la insensata escalada verbal de dies passats. 

L'assumpte més rellevant de les primeres edicions és judicial. Gairebé tots els diaris anteposen el setge a l'exconseller Gordó en la causa del 3%, cosa que deixa als peus dels cavalls, fins i tot dels seus correligionaris convergents, l'home de confiança de Mas.

Això es completa amb la notícia que la fiscalia insta a reclamar als ja condemnats per la pseudoconsulta del 9-N del 2014 -Mas, Ortega, Homs i Rigau- que reintegrin els 5,1 milions que va costar l'operatiu. I fins i tot amb una derivada de la policia política de Rajoy: l'exnúmero 2 ha sigut imputat per tres delictes pel 'pen drive' dels Pujol: el jutge acusa Eugenio Pino, exdirector adjunt operatiu de Fernández Díaz, dels delictes prevaricació, frau processal i fals testimoni. 

¿TORNARÀ LA POLÍTICA? 

Però el que crida més l'atenció és que a Madrid es dona rellevància al fet que Puigdemont pugui estar sospesant anar al Congrés una vegada que ha demanat que li concretin la invitació que li van fer Rajoy i Sáenz de Santamaría i que va descartar.

A Barcelona aquest fet amb prou feines té ressò. Però 'El Punt Avui' serveix en primícia que "la Comissió de Venècia insta Rajoy a negociar". Ho hauria fet en una carta de resposta a Puigdemont a qui, segons el primer subtítol, se li demana que pacti la celebració del referèndum. L'organisme europeu recorda que només intervindrà si hi ha acord de les dues parts i agraeix que se l'invoqui i que es vulgui observar de cara a la consulta el seu codi de bones pràctiques. Això és el que diuen els subtítols de portada.

L'OCUPACIÓ I L'ÀNIM 

'Abc' és l'únic que posa el focus a glossar les felices novetats del mercat laboral a Espanya amb la xifra total d'assalariats del maig. Tots els diaris consignen aquestes bones noves. I ho celebren editorialment 'Abc' ("S'accelera la creació d'ocupació"), 'La Razón' ("Les polítiques d'ocupació funcionen i resulta obligat preservar-les") i 'La Vanguardia' ("Ocupació i ànim col·lectiu"; "no hi ha millor antesala a l'ocupació de qualitat que l'ocupació a seques").

Els altres diaris es mostren menys triomfalistes. Com els sindicats. "El mercat de treball continua sense créixer en sectors d'alt valor afegit ni en ocupació estable i de qualitat, perpetuant un model de creixement vulnerable i precari", va apuntar CCOO. "El Govern ho fia tot a l'estacionalitat mentre consolida un mercat de treball temporal i precari", va objectar UGT. I Antón Losada ho broda en aquest tuit:

ARMISTICI DÍAZ-SÁNCHEZ

D'altra band, 'El País' realça que "Sánchez i Díaz firmen una pau condicionada al respecte als dissidents" en la seva primera i breu conversa telefònica des que el primer va arrasar el passat dia 21 en les primàries a secretari general del PSOE. Traduït: l'andalusa ofereix suport al madrileny i a canvi li demana "respecte" als líders territorials i els expresidents González Rodríguez Zapatero. 

Potser us interessa aquest article de Carlos Hernández a 'El Diario': "¿Ens tornaran a fallar Pedro i Pablo? Sánchez i Iglesias han de pensar en tots els ciutadans que no poden seguir respirant aquesta atmosfera mafiosa, mirar-los als ulls abans de seguir endavant amb els seus jocs de trons; prou de tacticismes i d'excuses estúpides". (Aquí el teniu)

CARLES CAPDEVILA

Finalmente, 'Ara' acomiada i honra el seu director fundador, Carles Capdevila.  Aquí teniu la seva última columna, retuitejada per ell mateix ("Diguem-nos coses boniques"):

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El mundo, con excepción de Putin, deja solo a Trump"; "Nawal, rostro de la revuelta y del nuevo Marruecos. Ama de casa de 36 años, protesta en Alhucemas mientras su marido, taxista, se queda con los cuatro hijos en casa"; "Los dos extremos de la realidad catalana. Berga, la ciudad que ya se separó de España. Cornellà donde nunca llegó el separatismo"; "Sánchez y Díaz firman una paz condicionada al respeto a los disidentes"

EL MUNDO

"Catalá asume su debilidad: 'No sé si soy un lastre o no'"; "Del Rey del carisma al Rey de la prudencia"; "La imputación de su hombre fuerte estrecha el cerco sobre Mas por el 3%"; "La agresividad de Cs por el caso 'Púnica' provoca el hartazgo de Cifuentes"; "Educación se resigna a que el título de ESO se pueda obtener con suspensos"; "El Madrid, al asalto de todos los récords"

ABC

"18.345.575. España registra su mayor ritmo de creación de empleo en diez años"

LA RAZÓN

"Mandar es servir"; "Cerco a Mas: PDeCAT deja caer a Gordó por el 3%. Puigdemont sopesa ahora ir al Congreso"; "El Popular se desploma un 38% en su semana más negra y ya vale sólo 1.7000 millones"; "Cifuentes comparece en la Asamblea: "Me limité a dar por bueno el criterio del técnico""; "El paro baja al nivel de 2009 y la creación de empleo alcanza la de 2005"

ARA 

"Carles Capdevila. #DiguemNosCosesBoniques"

EL PUNT AVUI

"La Comissió de Venècia insta Rajoy a negociar"; "Clam global contra Trump"; "Més d’un

centenar de multes a les firmes de llum i gas"; "Tempesta política sobre Gordó pel 3%"; "El 9-N, de nou investigat, ara per les despeses"

LA VANGUARDIA

"Gordó xoca amb el PDECat després de ser imputat pel 3%"; "El 'fracassat' Trump"; "El Govern recorre a alts càrrecs per contractar urnes al negar-s'hi els funcionaris"; "El Popular viu la pitjor setmana de la seva història al caure un 38%"; "'Caçadors' d'edificis d'un sol propietari a Barcelona"; "Foment s'oposa a la taxa per acabar amb els peatges a Catalunya"

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"El PDECat demana a Gordó que dimiteixi pel 3%"; "L'últim pres. Tres reclusos de la Model expliquen el dia a dia de la presó que tancarà dijous"; "La UE encapçala les crítiques a Trump. El revés tindrà efectes limitats en el clima"; "Més denúncies d'abusos al col·legi de discapacitats"