L'ÓRDAGO INDEPENDENTISTA

El procés en 10 preguntes (i alguna resposta)

Amb la via del diàleg ja descartada, Puigdemont no frenarà i Rajoy situa els Mossos en el seu punt de mira

zentauroepp38665581 barcelona  29 05 2017 puigdemont se reune con los partidos f170529182917

zentauroepp38665581 barcelona 29 05 2017 puigdemont se reune con los partidos f170529182917 / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts
Neus Tomàs
Neus Tomàs

Periodista

ver +

A mesura que passen els mesos, lluny d'entreveure's una solució, el conflicte entre l'independentisme català i el Govern central s'enquista i ningú s'atreveix a pronosticar com s'acabarà. A aquestes altures es dona per fet que Puigdemont no frenarà i el dubte és fins on està disposat a arribar Rajoy per evitar que el referèndum s'acabi realitzant.

1. ¿Quina serà la data elegida per celebrar el referèndum? 

Des de fa mesos al Palau de la Generalitat s'han estudiat diverses dates. Es va pensar en un possible avançament per abans de l'estiu, però aquesta opció estava supeditada al calendari judicial. A l'endarrerir-se la causa contra Carme Forcadell es va decidir mantenir el pla A, això és, esperar al setembre o primers de l'octubre. La setmana que ve sortirem de dubtes ja que la intenció del Govern català és revelar la data després de reunir el Pacte Nacional pel Referèndum. Així es donarà també resposta a la CUP i a les entitats sobiranistes, que han reclamat públicament que s'anunciï ja el calendari.   

2. ¿Com serà la pregunta?

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sempre ha defensat que estava obert a pactar la fórmula de la pregunta i fins i tot a incloure una proposta que satisfés els interessos del Govern central. Però això no passarà, no hi haurà una alternativa que permeti recolzar una tercera via, i per això els estrategs de l'anomenat procés es decanten per una fórmula com més binària possible, que pugui respondre's amb un 'sí' o amb un 'no'. El dubte és si s'introduirà el concepte de República catalana.  

3. ¿El referèndum s'acabarà realitzant? 

Aquesta és la pregunta del milió. Des de fa mesos un nucli dur en què estan membres del Govern català però també de la CUP i en alguns casos destacats representants de l'àmbit sobiranista com la presidenta del Parlament i d'entitats com l'ANC i Òmnium estan treballant amb diferents escenaris. A algunes de les reunions hi assisteixen Puigdemont i Oriol Junqueras. Al Govern català s'assegura que les urnes no seran un problema; insisteixen que n'hi haurà, malgrat la pressió que l'Executiu central està exercint sobre les empreses que estarien en disposició de presentar-se al concurs de la Generalitat. Així que a aquestes altures ningú dubta que el referèndum es convocarà. Una altra cosa és que s'acabi celebrant.

4. ¿Què farà el Govern central per impedir la consulta?

Igual que Puigdemont, Mariano Rajoy tampoc ensenya totes les cartes. En el que coincideixen tant uns com altres és que la clau pot estar en el paper que juguin els Mossos d’Esquadra. S'ha de recordar que com a policia judicial la seva obligació seria complir les ordres que puguin arribar des de la Fiscalia General de l'Estat. Per exemple, si se'ls demana, hauran de retirar les urnes. Fora que s'emparessin en una nova legalitat, emergida de l'anomenada llei de transitorietat, més coneguda com a llei de desconnexió.

5. ¿Quan s'aprovarà la llei de desconnexió?

Una cosa és quan s'aprovarà, previsiblement després de la parada estiuenca del Parlament (aquest any, més curt perquè obrirà ja el 15 d'agost), i una altra és quan es donarà a conèixer el contingut. És probable que el seu redactat, el secret més ben guardat (descomptant un esborrany publicat recentment per 'El País') es conegui en les pròximes setmanes. En canvi, la seva aprovació serà posterior. La intenció de la majoria que conformen Junts pel Sí i la CUP és fer-ho per lectura única, una formula inèdita i com a mínim qüestionable, ja que no deixa marge a l'oposició per a ni tan sols presentar esmenes. El text està condemnat a acabar al Consell de Garanties Estatutàries i, sense por a errar en el pronòstic, també al Constitucional. Així que, una vegada aprovada, serà suspesa. ¿I llavors què farà la Generalitat? És probable que segueixi endavant en la seva aplicació però aquesta és una de les preguntes sense resposta.

6. ¿Quin paper vol jugar el colauisme?

El partit d'Ada Colau i Xavier Domènech no avalarà la via unilateral. La qüestió és com, en funció dels passos que faci el Govern central, evita sortir a la foto al costat del PPPSOE i Ciutadans.

7. ¿Què farà Pedro Sánchez?

Si algun dirigent independentista pensava que Sánchez es desmarcaria de l'estratègia del PP pot anar fent-se a la idea que no serà així. Almenys fins que se superi l'estació del referèndum. Després, i en funció de com sigui el paisatge després de la batalla, la seva aposta per la reforma constitucional pot reactivar-se (o no).

8. ¿Com pot afectar la complicada relació de Puigdemont amb el seu partit?

Puigdemont no serà candidat. Això deixa les mans lliures al Palau però complica la vida al PDECat. Ell no té res a perdre. El seu partit, molt. 

9. ¿Quin és el calendari d'Oriol Junqueras?

Notícies relacionades

El líder de ERC ho té tot a favor per ser el pròxim president de la Generalitat. Fora que sigui inhabilitat, una possibilitat gens descartable. Si és així, el seu paper de màrtir tampoc perjudicaria els interessos republicans. A ERC asseguren que Junqueras resistirà i que si no és ell, algun dels seus serà president. 

10. ¿ I les eleccions?

L'objectiu del PDECat i ERC és aguantar fins a principis del 2018. El dubte és si podran.