LES PORTADES DE LA PREMSA

De Trump, que incendia el planeta i aïlla els EUA, i del fiasco de Català i "la immolació" de Moix

La premsa espanyola fa interpretacions dispars sobre com afecta el Govern de Rajoy la caiguda del fiscal en cap d'Anticorrupció, però a 'Abc' i 'La Razón' els dol

portada-vanguardia-02-06-2017

portada-vanguardia-02-06-2017

6
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

L'alerta planetària desencadenada per Trump al retirar els Estats Units de l'Acord de París contra el canvi climàtic i la mala digestió pel Govern de Rajoy i la caverna madrilenya de la dimissió de Moix com a fiscal en cap d'Anticorrupció del regne després de descobrir-se que havia ocultat que tenia amb els seus tres germans el 25% des del 2012 d'una societat creada a Panamà el 1986 com a propietària d'un xalet a Collado Villalba, són els assumptes estrella del quiosc, els fils conductors de les portades.

El cop de porta del magnat nord-americà al món només obre dues de les vuit primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona, però l'impacte d'aquesta puntada de peu de les multinacionals del petroli amb interessos establerts en el govern de plutòcrates nord-americans es plasma avui ben destacat en els rotatius britànics 'The Times' i 'The Guardian', i en els francesos 'Le Monde', 'Le Figaro' i 'Libération'. Podeu veure l'eloqüent i editorialitzant portada d'aquest últim més avall.

És clar que, a més d'això, es pot qualificar com a mínim d'"irresponsable" el pas enrere de Trump rebentant un laboriós acord multilateral en defensa del planeta Terra, com fan els editorials d''EL PERIÓDICO i 'Ara', mentre que el de 'La Vanguardia' destaca que els EUA abdiquen del seu lideratge mundial per aïllar-se i el de 'La Razón' acaba lamentant que aquest buit que deixa la fins ara primera potència sigui ocupat per la Xina.

MOIX I EL FIASCO DE CATALÁ

Amb tot, el tema estrella del quiosc madrileny i del de la meitat del barceloní és la caiguda del fiscal en cap d'Anticorrupció preferit pel ministre de Justícia de Rajoy, Catalá, i de passada per alguns corruptes del PP. No tant per la caiguda, que el dia abans es donava per descomptada, que al cap i a la fi, com declara el dimissionari a 'La Razón': "M'immolo per protegir la meva família i la Fiscalia". Però sí per les diferents interpretacions que l'assumpte té per al Govern.

No diuen precisament el mateix els titulars que la caiguda de Moix alleuja el Govern ('La Vanguardia'), que el fiscal anticorrupció només li dura cent dies a un Govern gastat per la corrupció ('El Correo'), que "part del Govern culpa Catalá del fiasco de Moix" ('El Mundo') i que "la caiguda de Moix frustra el pla de Rajoy per reorganitzar la fiscalia" ('El País').

TRES EDITORIALS

I si 'El Mundo' serveix un editorial cartesianament democràtic ("La dimissió de Moix no arregla els problemes de la Fiscalia. És urgent assegurar l'autonomia dels fiscals davant el Govern"), els dels dos diaris de la caverna treuen fum.

El d''Abc' es titula "Moix no tenia una altra sortida", en referència a l'ocultació de l'empresa panamenya i les seves mentides per justificar-se, però maleeix el tràngol: "Justificar -resumeix el subtítol- una persecució a qui no és corrupte invocant raons d''estètica' social és perillós i perverteix els límits de l'exigència d'exemplaritat".

I el de 'La Razón' no queda curt. Es llama "Fer política a costa de la justícia degrada l'Estat de dret", i amb un titular així ja suposareu que en el text, a qui s'acusa de partidistes i d'enfangar la justícia és a tota l'oposició, tant la que va facilitar el nou mandat de Rajoy com la que no.

JUSTICIABLE RAJOY

Qui estripa les cartes és Federico Jiménez Losantos, que a 'El Mundo' s'arrenca així: "El Gobierno del PP está consiguiendo algo francamente difícil: que los altos cargos que pone como cortafuegos a la actividad filibustera de dos instituciones mefíticas y antidemocráticas, la ANPEJ (Audiencia Nacional para el Estrellato Judicial) y la FDA (Fiscalía Dizque Anticorrupción) sean despedidos apenas colocados y que el PP, primer perjudicado en la guerra de sucesión de JR (el Justiciable Rajoy), aparezca ante la opinión pública como culpable de todas las fechorías que no ha podido cometer".

Y acaba así: "Moix no quiso investigar a Gallardón, fautor de la 'trama del Canal', pero le roen los zancajos Montoro y Sorayasociados. Y mientras la vice y vicebrián van a por JR, cuenta Gistau en 'Abc' que la vicevice María Pico –se le atribuye el cierre de los informativos de PopularTV– abroncó a un tertuliano en las Cortes por «no recordar quién le había puesto ahí»; y cuenta Cayetana en 'El Mundo' que Pico fue quien avisó a los medios del acogotamiento de Rato –ilegal, según el juez– y que la mujer de Rato supo por un periodista compasivo que iban a por su marido. Dice Catalá que Moix no era un nombramiento de confianza. Lo que no es de confianza es el PP".

ELS MIL·LENNISTES ESPANYOLS

D'altra banda, Agenda Pública va divulgar ahir una radiografia dels mil·lennistes espanyols (els nascuts entre el 1982 i el 1998; els que tenen entre 18 i 35 anys) presentada per la Fundació Felipe González que ve a avalar els treballs demoscòpics del CIS i que certifica la desconfiança de la jove generació en els polítics, però no en la política. El trobareu aquí:

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"España, laboratorio de la emigración en Europa"; "Las autoridades españolas que afrontan las amenazas en Internet piden más recursos: "Se gasta más en vallas que en ciberseguridad"; "Trump retira a EE UU del pacto contra el cambio climático"; "Los policías de Cataluña piden cobrar más por la presión social"

EL MUNDO

"Parte del Gobierno culpa a Catalá del fiasco de Moix"; "Trump rompe el pacto del clima para "salvar nuestras fábricas y empleos"; "El Consejo de Ministros deniega el indulto a los condenados del Faisán"; "El Supremo sí ve posible delito de terrorismo en la agresión de Alsasua"

ABC

"El Gobierno busca pacificar anticorrupción tras dejar caer a Moix 'sin motivos'"

LA RAZÓN

"Moix: 'Me inmolo para proteger a mi familia y a la Fiscalía'"; "Trump incendia el planeta. Confirma la retirada de EEUU del Acuerdo de París contra el cambio climático"; "Juan Carlos: 'Estoy donde tengo que estar'"; "El sustituto de Velasco deberá citar a más de 50 imputados de Púnica"

ARA

"Trump, contra el planeta"; "Comença la festa"; "L'oposició veu insuficient la dimissió de Moix"; "Valverde promete fer avançar el joc del Barça"

EL PUNT AVUI

"Sense vacances"; "Absolucions per als autoinculpats pel 9-N": "Anunci letal de Trump"; "L'estelada, oficial"; "Multa a Gas Natural per la mort de Reus"; "Moix se'n va, però el seu cap no hi veu cap justificació"

LA VANGUARDIA

"Cau el fiscal Anticorrupció i el Govern central respira"; "Trump deixa els EUA fora de l'històric pacte de París contra el canvi climàtic"; "El frau als autobusos es dispara i ja costa 3,5 milions a l'any"; "El Popular es desploma a la borsa davant els dubtes sobre el seu futur"

EL PERIÓDICO

"Alarma planetària. Trump retira els EUA de l'Acord de París per a la lluita contra el canvi climàtic"; "La Generalitat encara no ha fixat el calendari escolar del pròxim curs"; "Level obre al Prat la batalla del 'low cost' intercontinental"; "Moix tira la tovallola"

Notícies relacionades

EL CORREO

"El fiscal Anticorrupción dura sólo cien días con un Gobierno lastrado por los escándalos"; "Trump decide sacar a EEUU del acuerdo mundial sobre el clima para reducir las emisiones"; "Imputado un alto cargo del Gobierno vasco por la planta de purines"; "El presidente de Colombia con Urkullu"