LES PORTADES DE LA PREMSA

"A Rajoy li surten els comptes de l'Estat, i els seus" ('Abc') fins al 2019 encara que caigui Moix

Els diaris madrilenys afins al PP realcen el valor de l'aprovació dels Pressupostos com a signe d'estabilitat de tota la legislatura per a l'inquilí de la Moncloa

El quiosc desnona el fiscal en cap d'Anticorrupció per la societat a Panamà, que declara a 'El Mundo' que els Pujol eren una banda criminal però González no

portada-ara-01-06-2017

portada-ara-01-06-2017

6
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Les portades de les primeres pàgines dels diaris de Madrid i Barcelona donen per virtualment caigut el fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, per haver ocultat una societat familiar 'offshore' al refugi fiscal de Panamà. Però no només això. La meitat del quiosc de la capital de Catalunya opta per derivades del procés sobiranista. I la meitat del de la capital del regne d'Espanya prima el triomf de l'inquilí de la Moncloa:

"A Rajoy li surten els comptes de l'Estat, i els seus", titula 'Abc' sota l'estampa jocosa i riallera de Sáenz de Santamaría i del mateix Rajoy. Ho constaten també 'El País' ("aconsegueix estabilitat parlamentària") i 'El Mundo' ("destina 11.500 milions a garantir el suport dels seus socis fins al 2019").

El quiosc de paper, en tot cas, és un clam demanant el cap de Moix o donant per fet la seva caiguda avui mateix. Això no impedeix que Moix concedeixi una última entrevista exclusiva a 'El Mundo'. Aquí teniu els titulars que ofereix el funcionari judicial que sempre ha pres decisions favorables al PP: "La Guàrdia Civil ha anat més enllà de les seves funcions en la investigació sobre Cifuentes"; "a diferència de la família Pujol, no hi ha indicis que González i Sobrino lideressin una banda criminal"; "em vaig oposar a la detenció de Casals i Marhuenda perquè no volien fugir"; "jo hauria informat a favor que Rajoy declarés per videoconferència".

CINC EDITORIALS

A més de les portades, avui sí que se serveixen cinc editorials, i tots reclamen que se'n vagi  a casa. Aquí teniu els titulars del d''El País' ("Dimissió inapel·lable. La insostenible posició de Moix revela una greu cadena d'errors de Rajoy") i del de 'La Razón' ("Pèrdua de confiança en Moix")

Aquests són els enfocaments editorials d''Ara' ("¿Qui són els verdaders responsables de l'escàndol? A més de Moix, els que haurien de dimitir són el fiscal general de l'Estat i el ministre de Justícia"); de 'La Vanguardia' ("El cas del fiscal Anticorrupció" acaba així: "Per coherència democràtica, no pot seguir aspirant a tenir la confiança ciutadana quan les seves accions ja l'han menyscabat""); i d'EL PERIÓDICO ("Moix, en una situació insostenible. El descobriment de l''optimització fiscal' del cap de la Fiscalia Anticorrupció l'incapacita per seguir en el càrrec").

ELS DIGITALS, AL DAVANT 

Aquest escàndol, no obstant, ha sigut aixecat i resolt al quiosc digital. Especialment ha sigut cosa d''InfoLibre', que tenia la primícia i, en menor grau, 'El Diario', que en les últimes 48 hores han desmuntat una per una les falsedats que Moix esgrimia per justificar l'ocultació des del 1986 fins al 2012 de la societat 'offshore' creada a Panamà com a propietària d'un xalet gens modest de Collado Villalba (Madrid) de la qual tenia el 25%, com els seus altres tres germans, després de les morts dels seus pares, i que segueix activa.

Potser us poden resultar il·lustratius i aconsellables per no perdre el fil de l'assumpte dos articles. Un és el de Jesús Maraña, director editorial d''Infolibre', titulat així: "Apartin les seves brutes mans de la justícia... i del periodisme. Ni tots els fiscals són com Moix ni tots els periodistes actuen com a mers transmissors d'intoxicacions. Cadascú des del seu compromís individual, però també de forma col·lectiva, hem de sumar esforços per posar fre a tanta impostura". (Aquí)

L'altre és d'Ignacio Escolar, director d''El Diario': "Les noves mentides de Moix sobre la seva societat a Panamà. El cap d'Anticorrupció ha mentit als ciutadans per tapar les raons per les quals la seva família amagava propietats a Panamà". (Aquí)

UN ALTRE JUTGE DEL GUST DEL PP

I com que l'essencial de la instrumentalització dels càrrecs rellevants de la judicatura persegueix frenar, tapar o tutelar la corrupció que ofega el PP, avui Pedro Águeda us explica això: "Velasco serà substituït pel jutge que demanava Ignacio González en una gravació". Aquest titular es completa amb tres subtítols: "El conservador García Castellón decideix tornar a la seva plaça a l'Audiència Nacional amb 64 anys, després de 16 anys en destins daurats a l'estranger". "'Jo truco a aquest i li dic: escolta, vine aquí, el titular aquí i aquest... a prendre per cul', diu González a Zaplana mentre són gravats per la UCO". "El seu retorn avorta un concurs incontrolable que hauria guanyat el jutge més antic de tots els que aspiressin a instruir els casos de corrupció del PP". (Aquí)

DE MOCIONS DE CENSURA

Arribats aquí, potser us interessa aquest article de Javier Valenzuela sobre la moció de censura: "Vull veure PSOE i Units Podem proclamant al Parlament que estem farts que ens robin. Deixant clar que dos terços dels espanyols no vam votar Rajoy". (Aquí).

I també el d'Olga Rodríguez, del 28 de maig: "Que el món s'aturi, que hem d'esperar el PSOE. Les elits intenten comprar temps per poder prosseguir amb el guió establert. El PSOE segueix sense desvelar què vol ser, i mentre ho decideix es reclama que ningú més actuï. Això és magnífic per seguir guanyant temps. En aquest món del revés responsabilitat és callar davant la corrupció i desordre és exigir canvis". (Aquí)

LA DERIVA CATALANA DEL DIA

Per acabar, de la deriva catalana, 'Ara' obre portada explicant a contracorrent que "Catalunya en Comú avalarà el referèndum però que no el considera vinculant. Si no hi ha acord amb l'Estat, participaran en la consulta només com a acte de protesta". Tots els diaris consignen l'emplaçament de Puigdemont a Rajoy sobre si està disposat a utilitzar la violència per frustrar la convocatòria unilateral del referèndum. 

   

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Europa y China se unen para salvar el pacto del clima frente a Trump"; "Un gran atentado en Kabul evidencia la frágil situación en Afganistán"; "Rajoy logra la estabilidad parlamentaria al aprobar los Presupuestos"; "El Gobierno toma distancias con el fiscal jefe Anticorrupción"; "Puigdemont pregunta a Rajoy si está dispuesto a usar la fuerza"

EL MUNDO

"El Gobierno deja solo a Moix por su sociedad en Panamá"; "Trump, resuelto a sacar a EEUU del Acuerdo de París sobre el clima"; "Rajoy destina 11.500 millones a garantizar el apoyo de sus socios hasta el año 2019"; "Puigdemont busca el aval del Consejo de Europa para la consulta con datos falsos"

ABC

"A Rajoy le salen las cuentas del Estado, y las suyas"

LA RAZÓN

"Maza pide la renuncia a Moix"; "Puigdemont eleva el tono y pregunta a Rajoy si va a usar "la fuerza" en Cataluña"; "El Gobierno se garantiza media legislatura tras aprobar los PGE"; "Trump se prepara para sacar a EEUU del pacto del cambio climático"

ARA

"Els comuns avalaran el referèndum però no el consideraran vinculant"; "Massacre al cor de Kabul"; "La Moncloa deixarà caure el fiscal en cap d'Anticorrupció"; "El Congrés debatrà el conveni aeri Espanya-Rússia"; "Objectiu: 'tocar' el Sol" 

EL PUNT AVUI

"Puigdemont insta l'Estat a aclarir si utilitzarà la força"; "Pressupost, tot i l'error de Rajoy"; "Massacre a la 'zona segura' de Kabul"; "Trump vol que els EUA abandonin els acords climàtics"; "Valverde inicia 'el gran repte' de dirigir el Barça"; "Sense examen de conduir per una vaga"

LA VANGUARDIA

"El Govern confia que el fiscal Anticorrupció dimiteixi"; "Europa es prepara per al cop de porta de Trump a l'acord del clima"; "Rajoy aconsegueix aprovar els pressupostos i es garanteix un any de gestió"; "La taxa per acabar amb els peatges topa amb el recel del PP"

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"El Govern se'n renta les mans en el 'cas Moix"; "Trump prepara l'estocada a la lluita contra el canvi climàtic"; "50 nens han patit ferides en castells inflables en una dècada"; "La igualtat s'imposa en l'ordre dels cognoms"