ESCÀNDOL AL MINISTERI PÚBLIC

L'oposició demana el cap de Maza pel 'cas Moix' però el Govern el ratifica

Els principals partits retreuen al fiscal general la seva defensa del dimitit

El PP dona per tancat l'escàndol i Rajoy demana no fer cas de "les minúcies"

jgblanco38694976 madrid 01 06 2017 rueda de prensa del fiscal general del est170601114305

jgblanco38694976 madrid 01 06 2017 rueda de prensa del fiscal general del est170601114305 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
PILAR GARCÍA / BARCELONA

La forçada dimissió de Ma-nuel Moix no posa fi ni de bon tros a l’escàndol per a l’oposició. Mentre que el PP va exalçar Moix minimitzant el fet que el fins ara cap de la Fiscalia Anticorrupció és copropietari d’una societat en un paradís fiscal, els altres partits majoritaris també van reclamar el cap del ministre de Justícia, Rafael Catalá, i del fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, que amb les lloances que tampoc ell va escatimar per al fiscal va acaparar també els titulars a l’avivar encara més la indignació desfermada. El mateix Catalá va ratificar Maza en el seu càrrec a l’assenyalar que no veu justificat el seu relleu.

«No hi ha cap element nou», va dir el titular de Justícia, per modificar «els criteris que van promoure el seu nomenament [de Maza] fa uns mesos». A més, va donar per bo l’argument que Moix renuncia per «motius personals» i va negar pressions per part del Govern perquè deixés el seu càrrec. 

El PP sí que va donar, doncs, per tancada la polèmica. El coordinador general, Fernando Martínez-Maíllo, va considerar «completament resolt» l’assumpte i va sentenciar que la renúncia de Moix –de qui va destacar el seu «gran servei» al país– demostra que a Espanya «no hi ha impunitat». També el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, es va desfer en elogis: «Moix és un gran fiscal, un home just, un home de dret i així ho ha demostrat».

«Arriba tard i malament», va remarcar, en canvi, el PSOE en relació amb la dimissió. «Aquest Govern ni defensa l’exemplaritat ni combat la corrupció», va resumir el secretari general, Pedro Sánchez. El partit va incidir a Twitter en la necessitat d’anar més enllà en la recerca de responsabilitats: «La inexplicable defensa que Maza ha fet d’ell el fa mereixedor de ser el següent a sortir».

«SE’LS HA DE FER FORA» / El líder de Podem, Pablo Iglesias, tampoc es va conformar. «Entreguen el cap de Moix, però ell és només una peça a l’engranatge de la trama», va tuitejar. I va afegir: «Ministres i fiscals off­shore que degraden la democràcia i parasiten les institucions. Se’ls ha de fer fora». També C’s va ser contundent. La justificació per part de Maza de l’actuació de Moix encara fa més evident, va dir el secretari general, José Manuel Villegas, que també ell «ha d’abandonar el seu càrrec». I va criticar a Catalá que no hagi explicat ni les «filtracions» ni les «ingerències» a la fiscalia.

ERC va plantejar crear una «comissió de la veritat» que acabi amb la «impunitat» del sistema. «El femer ja està ple a vessar de corrupció», va deixar anar. I des del PDECat, Jordi Xuclà va subratllar que Maza ha acceptat «de mal grat» la dimissió de Moix i «ha de dimitir», com Catalá.

Notícies relacionades

«NO S’ASSABENTA DE RES» / Pel que fa a les associacions de fiscals, totes tres van celebrar la dimissió. La Unió Progressista de Fiscals (UPF) va anar més enllà i va retreure a Maza que demostra que «no s’ha assabentat de res».

 El president del Govern va respondre a Burgos amb el silenci a preguntes sobre Moix. Però, en el seu discurs en unes jornades de la UGT, després de conèixer-se la notícia, Mariano Rajoy va proclamar que fer política és «fer les coses a l’engròs», sense ocupar-se «de les minúcies».